Γράμμα Νο 22: Περιμένοντας τις διακοπές…

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη ετοιμάζεται για διακοπές με τη μικρή Ιωαννίτα και <strong>αποκαλύπτει την τεχνική για να μειώσεις το άγχος αποχωρισμού του μωρού</strong><br />

ΓΡΑΦΕΙ: ANDRIANNA PARASKEVOPOULOU

Είτε είναι καλοκαίρι είτε είναι χειμώνας, για μένα δεν έχει διαφορά, αφού ακόμη περιμένω τις διακοπές… Εκτός από τις εξορμήσεις του σαββατοκύριακου, που κάθε άλλο παρά ξεκούραστες τις λες (mini μετακόμιση αφού τα πράγματα της Ιωαννίτας γεμίζουν άνετα δύο αμάξια), το πρόγραμμα παραμένει σχεδόν ίδιο…



Δουλεύω λίγο παραπάνω, αν και ο θηλασμός συνεχίζεται, ωστόσο οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί. Η μικρή πλέον τρώει σχεδόν τα πάντα και η τραπεζαρία θέλει σκούπισμα/σφουγγάρισμα, και μετά θέλουν μπάνιο εγώ, εκείνη και όποιος δύστυχος και ανυποψίαστος τύχει να περάσει από κοντά (τώρα της μαθαίνω να τρώει μόνη της… έτσι η κουταλιά προσγειώνεται σε μάτια, μαλλιά, στη μύτη μου κλπ)

Το πιο ευχάριστο είναι ότι επιτέλους βρήκα μια κυρία η οποία με βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και ενίοτε με την μικρή… Αν και δοκίμασα περίπου 7-8 γυναίκες (έχω χάσει το μέτρημα), η κ. Ελένη πληρεί τις προδιαγραφές... (ευχαριστώ Θεέ μου!) Έτσι, το τεράστιο βάρος που είχα με το σπίτι υποχώρησε αρκετά (και μαζί μ’αυτό υποχώρησαν λιγάκι και τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας…) Η κ. Ελένη ευτυχώς αντέχει τις… ιδιαιτερότητές μου (για να μην πω ιδιοτροπίες μου) και σε όλα απαντά με ένα χαμόγελο…


Την βλέπω να προσπαθεί να μάθει απ' έξω τις 5 δακτυλογραφημένες σελίδες με τους κανόνες διαπαιδαγώγησης σχετικά με τη μικρή (πώς να της μιλάει, πώς να αντιδρά στο καθετί που κάνει ή λέει, το πρόγραμμά της κ.λπ.) Οι κανόνες είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι στην ιδιοσυγκρασία της Ιωαννίτας, όπου πρόκειται για ένα αεικίνητο και ζωηρό μωράκι που με έναν μαγικό τρόπο παρασύρει όλους τους γύρω της στους ρυθμούς της. Έτσι καταλήγουμε όλοι ξεθεωμένοι από τους χορούς, τα κυνηγητά, το κρυφτό, αλλά η Ιωάννα συνεχίζει και συνεχίζει….

Πολλοί με ρωτούν πότε θα σταματήσω τον θηλασμό… (μάλλον γιατί με βλέπουν αδυνατισμένη...) Νομίζω ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη απάντηση… Μάλλον θα σταματήσω όταν θα νιώσω μηχανή γάλακτος. Για την ώρα βλέπω ότι η μικρή έχει ανάγκη τον θηλασμό περισσότερο από συναισθηματικής άποψης και έτσι δεν θέλω να της στερήσω αυτά τα συναισθήματα που μόνο ασφάλεια μπορούν να της προσφέρουν. Μόλις ετοιμάζομαι να την θηλάσω κουνάει χέρια και κάνει ξεκαρδιστά γέλια… Είναι και οι λίγες στιγμές μέσα στην μέρα (εκτός του ύπνου) που ηρεμεί πραγματικά… Έτσι, η όλη εμπειρία μου αποτελεί για μένα μια απίστευτα ξεχωριστή, μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία…



Καθώς η Ιωαννίτα είναι πλέον εννιάμιση μηνών, το άγχος αποχωρισμού από τη μαμά είναι σε έξαρση. Οι μαμάδες που ζείτε το ίδιο, μην ανησυχείτε, αυτό είναι ένα φυσιολογικό στάδιο που ξεκινά από τον 9ο μήνα και ηρεμεί μετά τα δυόμιση χρόνια… Ξέρω ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και να σας γεμίζει ενοχές η αντίδραση του μωρού σας. Κάποιες μητέρες μου λένε ότι νιώθουν ένοχες γιατί εύχονται να μπορούσε να τις αφήσει για λίγο ήσυχες… Θυμηθείτε ότι αυτή η φάση θα τελειώσει και προσπαθήστε όταν φεύγετε να είστε όσο πιο ήρεμες γίνεται.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές όταν αφήνετε το μωρό σας... στη σελίδα ii

Σας γράφω μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόζετε όταν αφήνετε το μωρό σας:

  • Κάντε εξάσκηση λέγοντάς στο μικρό σας ότι πηγαίνετε στο διπλανό δωμάτιο και ότι θα επιστρέψετε σε ένα λεπτό. Κάντε το πράξη και επιστρέψτε σε ένα λεπτό. Θα καταλάβει ότι πράγματι επιστρέφετε.
    • Οι αποχωρισμοί είναι δυσκολότεροι όταν το μωρό σας είναι πεινασμένο, άρρωστο ή κουρασμένο. Όσο είναι δυνατό, φύγετε αφού έχει φάει ή είχε κοιμηθεί και όσο είναι εφικτό αποφύγετε τους αποχωρισμούς όσο εκείνο είναι άρρωστο.
    • Ο άνθρωπος που θα την κρατήσει την ώρα που φεύγετε καλό είναι να δημιουργήσει μια κατάσταση με ένα παιχνίδι ή μπάνιο για να τραβήξει από το μωρό την προσοχή. Πείτε «Γεια σου, γεια σου, η μαμά φεύγει τώρα». Μην κάνετε το λάθος και πείτε ψέματα στο παιδί ότι δεν θα φύγετε ενώ σκοπεύετε να φύγετε. Επίσης, μη φεύγετε αν δεν το χαιρετάτε.
    • Αν πηγαίνετε το μωρό σε άλλο σπίτι ή σε βρεφονηπιακό σταθμό, μείνετε 2-3 λεπτά μαζί του και μετά ανακοινώστε του ότι θα φύγετε και ότι θα γυρίσετε γρήγορα. Αγκαλιάστε το και φύγετε.
    • Θυμηθείτε ότι το παράπονο και ο θρήνος θα σταματήσει αφού φύγετε. Το κάνει για να σας πείσει να μείνετε. Αφού καταλάβει ότι η απόπειρά του αποτυγχάνει, θα αρχίσει να σχετίζεται με το άτομο που θα το κρατήσει.



    Σ’ αυτή τη φάση, οι μπαμπάδες μπορεί να νιώθουν κάπως απομονωμένοι.
    Ωστόσο, η παρουσία τους είναι πολύ απαραίτητη γιατί βοηθούν το μωρό να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και στιγμές που έρχεται δεύτερο για τη μαμά. Έτσι, καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται όλες τις στιγμές να είναι το επίκεντρο. Επίσης, ο μπαμπάς εμψυχώνει τη μαμά και τη βοηθά να αρχίσει σ’ αυτή τη φάση να συμπεριφέρεται στο μωρό σαν να είναι ένα ξεχωριστό ανθρωπάκι και όχι η προέκτασή της. Έτσι, οι μπαμπάδες μπορούν να κάνουν λίγη υπομονή γιατί έχουν την τιμητική τους λίγο αργότερα…

    Εμείς ωστόσο, έχουμε καταφέρει να την αφήσουμε μέχρι 6-7 ώρες… Έτσι, αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί διακοπές και εγώ μετράω τις ημέρες σαν τους φυλακισμένους… Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα ξεκουραστώ, όμως θα είναι οι πρώτες διακοπές με την μικρούλα και ανυπομονώ να τις ζήσω!!!

    Να είστε καλά!!!

    Σ.



    Διάβασε επίσης από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη:

    Γράμμα Νο 21: Οι πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από το σεξ


    Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.