Ανάλυσέ Το | Οι πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από το σεξ

Οργασμός, φαντασιώσεις, σεξουαλική επιθυμία... H Σάντυ Κουτσοσταμάτη απαντά σε πραγματικές ερωτήσεις σχετικά με το σεξ!

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

1. Γιατί ο άντρας μου έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, το τελευταίο 5μηνο; (Σοφία, 35 ετών)

Σοφία μου, αν η επιθυμία είναι μειωμένη μόνο απέναντι σε σένα και όχι προς άλλες γυναίκες, ή αν υπάρχει επιθυμία για αυνανισμό, τότε υπάρχουν συναισθήματα που απομακρύνουν τον άντρα σου από σένα. Αν η σεξουαλική επιθυμία είναι γενικά μειωμένη, τότε μπορεί ο άντρας σου να περνά μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχές, όπως οι κρίσεις πανικού. Η οικονομική πίεση επίσης μπορεί να οδηγήσεις ε φοβίες και αγχώδη διαταραχές, ακόμη και σε κατάχρηση αλκοόλ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες με τη σειρά τους, οδηγούν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Ανάλυσέ Το | Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει το σεξ από τον γάμο;

Ένας άντρας (όπως και μια γυναίκα αντίστοιχα) αποφεύγει το σεξ ή έχει μειωμένη επιθυμία, όταν έχει μέσα του θυμό προς τη σύντροφό του. Ο θυμός, και ειδικά ο θυμός που δεν εκφράζεται, απομακρύνει σταδιακά, ύπουλα και με σταθερό ρυθμό το ζευγάρι.

Συνήθως έχει συμβεί κάποιο περιστατικό ανάμεσά σας ή σε εκείνον όπου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμήσου, πριν 5 μήνες συνέβη κάποια έντονη διαμάχη ή υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας τάραξε;

Τρόπος αντιμετώπισης: Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, είναι η αναγνώρισή του. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσετε ανοιχτά για το πρόβλημα και να συμφωνήσετε στην ύπαρξή του. Αφού γίνει αυτό, καλό είναι να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας, αλλά με κατανόηση του ενός για τον άλλον. (μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο μου στο οποίο προτείνω τρόπους διαχείρισης του θυμού και καλής επικοινωνίας στο ζευγάρι). Η θεραπεία ζεύγους έχω δει πολλές φορές ότι βοηθά το ζευγάρι να ξεπεράσει περιόδους κρίσης στη σχέση.

2. Είναι κακό να κάνουμε πράξη τις φαντασιώσεις μας; (Κατερίνα, 29 ετών)

Το κάθε ζευγάρι δημιουργεί τις δικές του νόρμες για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Κάτι που προσφέρει ικανοποίηση και στους δυο δεν μπορεί παρά να ωφελεί τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παγίδες στην περίπτωση που οι φαντασιώσεις γίνονται πράξη. Ο πρώτος κίνδυνος είναι το ζευγάρι να φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να ικανοποιηθεί διαφορετικά και άρα η φαντασίωση να ελέγχει τη σεξουαλική ζωή.

Ανάλυσέ Το | Πώς να απολαμβάνεις περισσότερο το σεξ

Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι φαντασιώνεται στο σεξ να συμμετέχει κάποιο τρίτο πρόσωπο, αν αυτό γίνει πράξη μπορεί να φτάσει σε σημείο να μην ικανοποιείται αν δεν υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Κάτι που τελικά το ζευγάρι θα επιλέξει αν αυτή είναι μια κατάσταση που του ταιριάζει. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι, η φαντασίωση στην πράξη να χαλάσει. Κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σεξ.

3. Γιατί δυσκολεύομαι να φτάσω σε οργασμό; (Δόμνα, 26 ετών)

Η δυσκολία του οργασμού συνήθως οφείλεται στις πολλές σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος την ώρα του σεξ. Πολλές γυναίκες αγχώνονται για την εικόνα του σώματός τους, άλλες για τις υποχρεώσεις της αυριανής ημέρας και κάποιες αγχώνονται για το αν ο σύντροφός τους απολαμβάνει το σεξ μαζί τους. Γνωρίζω γυναίκες που έχουν ενοχοποιημένο το σεξ και ενδόμυχα θεωρούν ότι εκείνη τη στιγμή κάνουν κάτι κακό. Οι σκέψεις αυτές, δεν τις αφήνουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη σεξουαλική πράξη.

Αν η δυσκολία που έχεις τον οργασμό είναι χρόνια, μπορεί να έχει αναπτυχθεί ένας φαύλος κύκλος. Επειδή μπορεί να είχες την εμπειρία της αδυναμίας σεξουαλικής διέγερσης μια ή δυο φορές, ίσως αγχώνεσαι ότι θα την ξαναζήσεις. Έτσι, το άγχος σου προκαλεί τη σεξουαλική διαταραχή και η σεξουαλική διαταραχή το άγχος σου.

Γνωρίζω πολλές γυναίκες που ταυτίζουν την αδυναμία σεξουαλικής διέγερσης με την εικόνα έλξης που εκπέμπουν. Έτσι, όσο νιώθουν μη ελκυστικές, αγχώνονται περισσότερο κατά την σεξουαλική πράξη με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να φτάσουν σε οργασμό.

Τρόποι αντιμετώπισης: Από τη στιγμή που έχεις εντοπίσει ότι η κατάσταση οφείλεται στο άγχος, επικεντρώσου στην αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων με λειτουργικές. Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι «αφού πολλές φορές δεν κατάφερα να απολαύσω το σεξ, δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά» σκέψου: «επειδή μου συνέβη στο παρελθόν, δε σημαίνει ότι είμαι καταδικασμένη να μου συμβαίνει καις το μέλλον. Μπορώ να σκεφτώ το αίτιο και να το ελέγξω. Μπορώ να προσπαθήσω να ηρεμήσω και να χαλαρώσω» Βρες τη πηγή του άγχους σου και προσπάθησε να την ελέγξεις.

Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τη ρουτίνα από τη σεξουαλική σου ζωή

Δοκίμασε να χαλαρώσεις στην αυτοικανοποίηση και να σιγά σιγά να φαντάζεσαι την πράξη, σταματώντας όποτε έχεις άγχος, παρατηρώντας τι είναι αυτό που σκέφτεσαι και σε αγχώνει. Έτσι, αφού το εντοπίσεις θα μπορείς να το ελέγξεις. Αν σε αγχώνει το πώς σε βλέπει ο σύντροφός σου εκείνη τη στιγμή, σκέψου ότι ο ίδιος δείχνει να το απολαμβάνει και ότι έχει επιλέξει να βρίσκεται εκεί μαζί σου για κάποιον λόγο. Προφανώς επειδή του αρέσεις.

Αν υπάρχει στο ιστορικό σου κάποια μορφή κακοποίησης, τότε θα σου πρότεινα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό για να ξεπεράσεις το παρελθόν και να προχωρήσεις μπροστά.

4. Πώς να μιλήσω για το σεξ στην 12χρονη κόρη μου; (Ειρήνη, 45 ετών)

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από ηλικία 0. Από τότε που το παιδί ρωτά, δικαιούται να έχει την αληθινή και σωστή απάντηση. Υπάρχουν παραμύθια που περιγράφουν όλη τη διαδικασία της σύλληψης και διαβάζονται στο παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να καταλαβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε στα παιδιά αυτά που ρωτάνε (όχι περισσότερα από αυτά που θέλουν να μάθουν, γιατί ό,τι ρωτούν αυτό είναι έτοιμα να ακούσουν)

Η κόρη σου είναι στην προεφηβεία. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να εξερευνεί το σώμα της και να θέλει απαντήσεις. Το πιο σημαντικό που πρέπει να πετύχεις είναι να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, έτσι ώστε να μπορεί να απευθύνεται σε σένα για ό,τι την προβληματίζει ή ό,τι της συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να της μεταφέρεις πως το σεξ είναι κάτι φυσικό και υγιές, όπως και οι σεξουαλικές αναζητήσεις που μπορεί να έχει. Μην είσαι επικριτική και σε καμία περίπτωση τιμωριτική απέναντί της. Σε ό,τι σε ρωτάει απάντησέ της με ειλικρίνεια χρησιμοποιώντας φυσικά ευπρεπές λεξιλόγιο. Δείξε της και εσύ εμπιστοσύνη και μετάφερέ της το μήνυμα της ευθύνης. Μίλησέ της για τους κινδύνους ενημερωτικά, χωρίς να της τρομάξεις και πρότεινέ της τρόπους να προστατεύει τον εαυτό της.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη