Γράμμα από την Σάντυ για τους νέους γονείς και όχι μόνο…
Η μικρή Ιωάννα έγινε 3,5 μηνών και η Σάντυ Κουτσοσταμάτη κάνει απολογισμό -σαν το ημερολόγιο της Bridget Jones- και αναλύει τι έχει μάθει ως τώρα ως νέα μαμά! <br />
Η μικρή Ιωάννα έγινε τρισήμιση μηνών…
Όπως θα έκανε τον απολογισμό της και η Bridget Jones στο ημερολόγιό της:
Έξοδοι για σινεμά: 1
Νυχτερινοί έξοδοι: 1 (στις 2 βέβαια ήμασταν σπίτι)
Φαγητό με φίλες: 1
Δουλειά: 10 ώρες την εβδομάδα (το πολύ…)
Εκδρομές: X
Αποτυχημένες απόπειρες για μεσημεριανό φαγητό: Αρκετές Η μικρούλα για την ώρα είναι σαν προέκταση του εαυτού μου…
Τα πράγματα που δεν κάνω σε σχέση με πριν είναι άπειρα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως δεν περίμενα να το απολαμβάνω σε αυτό τον βαθμό. Ακόμα και τις ώρες που κοιμάται, ασχολούμαι μαζί της… Βλέπω φωτογραφίες της και διαβάζω βιβλία και έρευνες για θέματα διαπαιδαγώγησης. Διαβάζω βιβλία για δεύτερη ή και τρίτη φορά, γιατί τώρα εκτός από γνώση για τη δουλειά μου αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη ζωή μου…
Έψαξα για ζητήματα ωραρίου, ύπνου, φαγητού και ανταπόκρισης στο κλάμα των μωρών. Προσπάθησα να καταλάβω πότε πρέπει να τρώει, πού και πώς πρέπει να κοιμάται, με πιο τρόπο να ανταποκρίνομαι στο κλάμα της, πότε πρέπει να είναι το μπάνιο της, πόσο κρατούν οι κολικοί…
Σας καταθέτω τα πιο σημαντικά που συγκράτησα και προσωπικά συμπεράσματα από επαγγελματική και προσωπική εμπειρία. Αν είσαι ήδη γονιός μάλλον θα σου φανούν πολύ γνώριμα, αν σκέφτεσαι να γίνεις, αποθήκευσε αυτό το κείμενο και θα με θυμηθείς…
1. ΚΛΑΜΑ - ΕΝΤΑΣΗ - Ανταποκρίσου, αλλά όχι άμεσα
Όταν το νεογέννητο κλαίει έχει ανάγκη την ανταπόκρισή μας. Ωστόσο, μια μέση ανταπόκριση φαίνεται να είναι η πιο σωστή.
Αφήστε λίγες στιγμές να περάσουν και μετά ανταποκριθείτε. Αυτές οι στιγμές θα του δώσουν την ευκαιρία να «εξερευνήσει» τρόπους να ησυχάσει τον εαυτό του και να ανακαλύψει τις δικές του δυνάμεις χωρίς να νιώσει εγκαταλελειμμένο από εσάς.
Η άμεση ανταπόκριση ίσως να στερήσει από το βρέφος την ικανότητα να αναπτύξει μια αίσθηση του εαυτού του από μόνο του, κάτι που θα του έδινε μεγάλη χαρά.
- Γκρινιάζει; Δεν πειράζει, θα περάσει…
Μην απαντάτε στην δυσαρέσκεια του μωρού πάντα με δράση.
Όταν η ανταπόκριση στη δυσφορία είναι πάντα η δράση, το μωρό μαθαίνει ότι μόνο η δράση σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Έτσι είναι σα να του λέτε «δεν αντέχω τη δυσφορία σου. Πρέπει να κάνω κάτι αμέσως για να σταματήσει». Έτσι η δική σας δυσφορία θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη στο μωρό και θα του μάθετε ότι πρέπει να κρύβει τα συναισθήματα που εσάς δεν σας αρέσουν. Ανταποκριθείτε με ηρεμία σα να του λέτε «μην ανησυχείς, όλα είναι μια χαρά, είσαι απλά κουρασμένο». Αν έχει κολικούς, σκέψου ότι στην χειρότερη περίπτωση στον 3ο μήνα θα έχουν περάσει.
- Δώσε του ελεγχόμενα ερεθίσματα
Ένα ανέκφραστο πρόσωπο στεναχωρεί το βρέφος. Ωστόσο, τα πολλά ερεθίσματα μαζί το κουράζουν και το κάνουν να κλείνεται στον εαυτό του.
Μην πέφτετε συνέχεια πάνω στο μωρό (ειδικά αν είστε πάνω από δυο άτομα), αφήστε του το χώρο να εκφραστεί και γίνεται περισσότερο παρατηρητές.
- Εσύ είσαι ο καθρέφτης του
Αν η ένταση του μωρού σας δημιουργήσει ένταση, τότε το μωρό θα αντιδράσει πιο έντονα, καθώς το αρχικό του συναίσθημα θα αυξηθεί.
Εσείς με τις αντιδράσεις σας του μαθαίνεται πώς να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα. Αν πανικοβάλλεστε, του μαθαίνεται τον πανικό ως αντίδραση στις εντάσεις.
2. ΥΠΝΟΣ - ΦΑΓΗΤΟ - Η μαγική λέξη είναι η ρουτίνα
Όσο πιο νωρίς μπει το μωρό σε ρουτίνες, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθει.
Επίσης, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να του μάθετε σωστές συνήθειες για ύπνο και φαγητό. Ρουτίνα όμως δεν σημαίνει ότι αν έρθει για παράδειγμα κάποιος φίλος σας για φαγητό, θα καθυστερήσει το μπάνιο του παιδιού.
Η ρουτίνα δεν χαλάει. Αν χαλάσει απλά δεν είναι ρουτίνα. Οπότε χρειάζεται να είσαι συνεπής σε ένα πρόγραμμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τη ζωή σου και να έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου.
- Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά τις 20:00 με 20:30 τον χειμώνα και 20:30 με 21:00 το καλοκαίρι ο ύπνος παίρνει πιο εύκολα τα παιδιά.
- Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί υπερένταση
Μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς ότι όσο λιγότερο κοιμάται τη μέρα τόσο πιο εύκολα θα κοιμηθεί τη νύχτα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Όσο πιο εξουθενωμένο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη ένταση του βγαίνει. Σκέψου ότι σύμφωνα με τον
Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νεογέννητο πρέπει να κοιμάται 16 με 18 ώρες. Από τους 6 με 9 μήνες πρέπει να κοιμάται 12 με 15 ώρες το 24ωρο. Περίπου 12 ώρες το βράδυ, μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα, 2 με 3 ώρες το μεσημέρι και μισή με 1 ώρα το απόγευμα.
- SOS! Μην μάθει να κοιμάται στα χέρια σου
Μην κάνεις το δικό μου λάθος και το αφήνεις να αποκοιμιέται στα χέρια σου ή όσο τρώει.
Τώρα κουράζομαι διπλά γιατί προσπαθώ να της αλλάξω αυτή τη συνήθεια… Έστω και μια στιγμή να είναι ξύπνιο πριν το βάλεις στην κούνια του θα βοηθήσει να μάθει σωστά τη συνήθεια του ύπνου.
Όταν κοιμάται τη μέρα μην έχεις απόλυτη ησυχία (σαν να είναι νύχτα) ούτε και κλειστά παντζούρια.
Αντίθετα τη νύχτα, κάντε ησυχία και κλείσε τα φώτα. Το σκοτάδι βοηθά στην έκκριση της ορμόνης του ύπνου.
Έχω γνωρίσει πολλές μητέρες που θέλουν να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη του παιδιού τους και έχουν βάλει σαν στόχο να το απαλλάξουν από κάθε πόνο. Στην πραγματικότητα, το οδηγούν στην απροσαρμοστικότητα και στη δυστυχία. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς.
Μια πραγματική σχέση περιέχει την απογοήτευση, την πάλη και την δυσαρέσκεια, όπως ταυτόχρονα εμπεριέχει την αρμονία, την άνεση και την αγάπη. Το να μεγαλώνω την μικρή Ιωάννα είναι ό,τι πιο δύσκολο και ταυτόχρονα απολαυστικό έχω κάνει μέχρι σήμερα. Μαζί της μεγαλώνω και εγώ καθώς ανακαλύπτω κομμάτια του εαυτού μου που αγνοούσα. Πλέον ο εαυτός σου έρχεται δεύτερος (μπορεί και τρίτος…) και αυτή είναι η πιο ανατρεπτική αλλά και συναρπαστική εμπειρία.
Να είστε καλά!
Σ.
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση τωνκειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμοπερί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.