Τα τελευταία χρόνια η γλυκοπατάτα έχει αποκτήσει την έννοια του super food ανάμεσα στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και του fitness. Άραγε αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η κλασική μας πατατούλα χάνει την “αιωνόβια” θέση της από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και τη βάση της Διατροφικής Πυραμίδας; Όχι, βέβαια, λένε οι ειδικοί και διευκρινίζουν…
Tα θρεπτικά οφέλη της γλυκοπατάτας (θερμίδες 85,8 τα 100gr)
Θρεπτικά οφέλη
-Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτένιων συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Τα καροτένια μετατρέπονται στο συκώτι σε βιταμίνη Α.
-Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη.
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων.
-Διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός ΓΔ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς και για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
-Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ουσίες για τον καθαρισμό του αίματος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
-Ακόμα και για τα μωρά είναι ευεργετική η γλυκοπατάτα. Η κρεμώδης υφή της, μπορεί ν’ αντικαταστήσει πολλές μαλακές παιδικές τροφές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να φάει μια γλυκοπατάτα, παρά ένα φρούτο που είναι εκτός εποχής...
Διάβασες περισσότερα στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr