Η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία εξαρτώμενη από την αλληλεπίδραση γενετικών (κληρονομικών) παραγόντων και τρόπου ζωής. Κάθε άνθρωπος γερνάει με το δικό του ρυθμό.
Γήρανση και διατροφή: Παρακάτω αναλύονται εξειδικευμένοι δείκτες/μηχανισμοί γήρανσης και πώς να τους διατηρήσεις ενεργούς με τη διατροφή:
Τελομερή και τελομεράση
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Θεωρείται ότι τα τελομερή αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας», ανακάλυψη η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2009. Τα τελομερή δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες μας δείχνουν ότι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας επηρεάζουν αρνητικά τη δράση της τελομεράσης. Θετικές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα.
Πρωτεάσωμα και οξειδωμένες πρωτεΐνες
Κατά τη γήρανση παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες «κατεστραμμένων πρωτεϊνών» και ειδικότερα οξειδωμένων πρωτεϊνών.