Μου έχει τύχει. Σου έχει τύχει. Σε όλους έχει τύχει. Δεν είσαι ο μόνος που του έχει συμβεί η εξής αμήχανη στιγμή: Να συστηθείς με κάποιον και να ξεχάσεις το όνομά του μέσα στα επόμενα λεπτά, φέρνοντας εσένα, αλλά και εκείνον σε δύσκολη θέση.
Αφηρημάδα, έλλειψη συγκέντρωσης ή κακή μνήμη;
Σύμφωνα με την επιστήμη, τίποτα από τα τρία. Η βασική αιτία που ξεχνάς το όνομα κάποιου είναι το γεγονός ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν απολύτως καμία σημασία, μιας και δεν αποκαλύπτουν ελάχιστα ή απολύτως τίποτα για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει βρετανική έρευνα που δημοσιεύει σε άρθρο του το Business Insider, βάσει της οποίας εξηγείται τελικά και ο λόγος που είναι πιο εύκολο να θυμάσαι το «παρατσούκλι» κάποιου, παρά το πραγματικό του όνομα, καθώς το πρώτο υποδηλώνει συνήθως κάτι για τη δουλειά, το χαρακτήρα ή τον τόπο καταγωγής του προσώπου.
Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά σε δύο ακόμη επιστημονικές μελέτες: η μεν έδειξε ότι τα ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο δύσκολες λέξεις για να συγκρατήσει κάποιος και η δε που διεξήχθη το 1986 κατέληξε στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
Αφού δόθηκαν στους συμμετέχοντες ψεύτικα ονόματα και βιογραφικά για να τα μελετήσουν, στο τεστ που ακολούθησε οι ερευνητές έλεγξαν τι θυμόταν ο καθένας και ποιες πληροφορίες είχε συγκρατήσει. Το 69%, λοιπόν, θυμόταν το επάγγελμα, το 68% τα χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 30% το επίθετο. Είναι δηλαδή πολύ πιο δύσκολο να θυμηθείς το όνομα του συνομιλητή σου, παρά τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.
Ακολουθούν έξυπνες τακτικές για να θυμάσαι τα ονόματα των άλλων σύμφωνα με τις συμβουλές που έδωσαν ψυχολόγοι στο Business Insider.
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως
Αμέσως μόλις ο συνομιλητής σου σού πει το όνομά του, επανέλαβέ το, απευθύνοντάς του το λόγο. Για παράδειγμα, «Χάρηκα πολύ, Παύλο».
Ζήτησέ του να σου δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του
Με τον τρόπο αυτό έχεις πολλές πιθανότητες να επαναλάβει το όνομά του, πριν καν του το ζητήσεις.