Στο μαγείρεμα, στα smoothies, ακόμα και στο γάλα, γενικά όπου μπορείς να βάλεις κουρκουμά βάλτο, συνιστούν όλοι οι διατροφολόγοι του κόσμου! Τι είναι αυτό που κάνει το κατακίτρινο μπαχαρικό από την Ινδία τόσο δημοφιλές και ευεργετικό;
Κατ' αρχήν, η πικρούτσικη, γήινη, ιδιαίτερη γεύση του που ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Εξάλλου, ο κουρκουμάς είναι το βασικό συστατικό του κάρι αλλά και αυτό που δίνει στη μουστάρδα το χαρακτηριστικό χρώμα της! Όμως τα πλεονεκτήματά του δεν σταματούν στον ουρανίσκο. Να τι ακόμα μπορεί να σου προσφέρει αυτό το "μαγικό" μπαχαρικό.
Ανακουφίζει από τους πόνους
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2004 με τη συμμετοχή 367 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα όσοι έπαιρναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες 1.600 mg κουρκουμίνης (του βασικού ενεργού συστατικού του κουρκουμά) είχαν παρόμοια αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πόνων στα γόνατα σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν 1.200 mg ιβουπροφένης -αλλά με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα.