Γιατί δεν πρέπει να ζητάς επιπλέον dressing

Κι ακόμα 8 πράγματα που δεν κάνει ποτέ ένας foodie

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Κάνουν γκριμάτσες κάθε φορά που παραγγέλνεις κοτόπουλο και σε κοιτούν με απελπισία όταν προσπαθείς να αντικαταστήσεις τα συστατικά του πιάτου. Οι αυτοαποκαλούμενοι καλοφαγάδες μπορεί να αποδειχτούν ενοχλητικοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε ένα εστιατόριο. Τι δεν κάνει ποτέ ένας foodie;

Να κάνει κράτηση χωρίς έρευνα

Δεν είναι ότι κάθε εστιατόριο πρέπει να έχει βραβευτεί, αλλά οι καλοφαγάδες συνηθίζουν να ζητούν συστάσεις είτε από φίλους που εμπιστεύονται είτε από κριτικούς γεύσης. Ένας ακόμα λόγος που θέλουν να πηγαίνουν διαβασμένοι, είναι για να κάνουν τις σωστές επιλογές από το μενού. Ποιο το νόημα να παραγγείλεις φιλέτο όταν το εστιατόριο φημίζεται για την πάπια του;

Να παρεκκλίνει από το μενού

Οι αντικαταστάσεις δεν φέρνουν ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο chef έχει δημιουργήσει το κάθε πιάτο για να το απολαύσεις όπως ακριβώς είναι. Ξέρει τι κάνει.

Να ζητά επιπλέον dressing

Ισχύει το ίδιο με το παραπάνω. Αν πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό και σεβαστό εστιατόριο, σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από σένα τη σωστή αναλογία του dressing στη σαλάτα.

Να προτιμήσει το κοτόπουλο

Εκτός κι αν πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πουλερικού, το κοτόπουλο θεωρείται γενικά ένα άχρηστο πιάτο. Αντ 'αυτού, ένας foodie είναι σε επιφυλακή για τα πιάτα με εποχιακά συστατικά ή αυτά που έχουν μαγειρευτεί με ιδιαίτερες μεθόδους όπως ένας σολομός που έχει μαριναριστεί για 12 ώρες ή μία πίτα με χειροποίητο φύλλο.

Να παραγγείλει ψάρι ή κρέας χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή τους

Δεν είναι μόνο θέμα φρεσκάδας αλλά και ηθικών αξιών. Ένας καλοφαγαδάς θα προτιμήσει τα τοπικά προϊόντα, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια που έρχονται με πιστοποιητικά από φάρμες βιολογικής καλλιέργειας.

Να παραγγείλει το ίδιο πιάτο με κάποιον άλλον

Στο μυαλό του foodie είναι μια χαμένη ευκαιρία. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει στο τραπέζι τόσο το καλύτερο (αυξάνονται οι πιθανότητες να κλέψει μια μπουκιά από όλα τα πιάτα).

Να ζητήσει το “special”

Οι foodies ξέρουν ότι αυτό σημαίνει πως ο chef είχε κάποια περισσευούμενα υλικά και έφτιαξε ένα πιάτο της τελευταίας στιγμής, το οποίο υπερτιμολογήθηκε.

Να ζητήσει το κρέας ψημένο πολύ καλά

Ζητώντας το μοσχαρίσιο φιλέτο σου πολύ καλά ψημένο, γίνεται λιγότερο τρυφερό και χάνεται η γεύση του. Προτίμησε το rare ή medium rare ψήσιμο για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό.

Να αφήσει το φαγητό να κρυώσει

Εκτός κι αν θέλεις να βγάλεις μία φωτογραφία για το Instagram, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήσεις το φαγητό να κρυώσει. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, οι γεύσεις αρχίζουν να υποχωρούν. Με άλλα λόγια, carpe diem!