Follow us

Γιατί αρρωσταίνεις μετά τις διακοπές;

Τι συμβαίνει και ενώ έχεις περάσει τόσο ωραία μετά σου βγαίνει.... ξινό;

Γιατί αρρωσταίνεις μετά τις διακοπές;

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος

Σου έχει συμβεί να φύγεις για λίγες ή περισσότερες ημέρες και να επιστρέψεις με ίωση; Δεν είσαι η μόνη! Μάθε γιατί αρρωσταίνεις μετά τις διακοπές και τι μπορείς να κάνεις.

Η ασθένεια της… χαλάρωσης

Δεν πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλους. Κι όμως, ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος, μπορεί να σε πείσει για το αντίθετο. «Βλέπω αρκετά συχνά ανθρώπους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους με κάποια μορφής ασθένεια» σχολιάζει. Μάλιστα, κάποιοι αρρωσταίνουν προτού καν προσγειωθεί το αεροπλάνο τους, κι αυτό είναι κάτι τόσο κοινό, που ορισμένοι γιατροί το αποκαλούν «η ασθένεια της αναψυχής».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως κι αν περνάς τις διακοπές σου, το σίγουρο είναι ότι έχεις αφήσει πίσω σου τους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σου. Σκέψου: Αλλαγές στη ρουτίνα, μετακινήσεις, βιορυθμοί σε αναστάτωση, χαλάρωση και μετά πάλι πίσω στην (τρελή) πραγματικότητα. Ίσως, η –μετά τις διακοπές– ασθένεια συνδέεται με την απογοήτευση της επιστροφής, αλλά υπάρχουν και επιστημονικοί λόγοι που εξηγούν την όλη κατάσταση.

Αρρωσταίνεις μετά τις διακοπές: Οι επιστημονικοί λόγοι πίσω από το φαινόμενο

Τα αεροπλάνα (όχι για το λόγο που σκέφτεσαι)

Οποιοσδήποτε, ακόμα και με ήπιες μικροφοβικές τάσεις, τρέμει όταν επιβιβάζεται σε αεροπλάνο. Και δεν είναι μόνο ο ανακυκλούμενος αέρας μέσα στην καμπίνα κάθε φορά που κάποιος φτερνίζεται. Ο πραγματικός ένοχος πίσω από τα περισσότερα κρυολογήματα είναι η χαμηλή υγρασία κατά την πτήση. «Ο ξηρός αέρας μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές διόδους. Η ξηρότητα ερεθίζει το λαιμό και τη μύτη και εμποδίζει τον οργανισμό σου να απομακρύνει τα βακτήρια» εξηγεί ο ειδικός.

Τι να κάνεις: Τα μη συνταγογραφούμενα αλατούχα ρινικά σπρέι και οι σταγόνες για τα μάτια μπορεί να σε βοηθήσουν να προλάβεις κάποια ιογενή λοίμωξη.

Μικρόβια, οι συνήθεις ύποπτοι

Εφόσον βρίσκεσαι σε διακοπές και εκ των πραγμάτων όλη μέρα τριγυρνάς, εκτίθεσαι σε νέα αλλεργιογόνα και μικρόβια, αφού δεν είναι εύκολο να πλένεις τακτικά τα χέρια σου. «Σήμερα, πλέον, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδεύει σε διαφορετικά ημισφαίρια και ηπείρους, βοηθά άθελά του στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών που οφείλονται σε ιούς και βακτήρια» λέει η Dana Hawkinson, MD, επίκ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Τι να κάνεις: Το καλύτερο είναι να πλένεις τα χέρια σου τακτικά. Αν μπορείς βέβαια να κρατάς τις αποστάσεις σου ανάμεσα στο πλήθος, είναι πολύ καλό, αλλά και τα απολυμαντικά μαντιλάκια για τα χέρια είναι μια καλή λύση όταν είσαι έξω.

H εξάντληση του ταξιδιού

Η αλήθεια είναι ότι ένα ταξίδι και δη μακρινό είναι κάτι πολύ κουραστικό. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τις ώρες του ταξιδιού, την ταλαιπωρία και τις ακανόνιστες ώρες φαγητού μέχρι να φτάσεις. Φτάνοντας στον προορισμό σου, το σώμα σου έχει ήδη υποβληθεί σε μεγάλη ένταση και στρες, ενώ «η στέρηση του ύπνου αρχίζει και καταβάλλει το ανοσοποιητικό σου σύστημα» επισημαίνει η Dana Hawkinson. Φαντάσου, λοιπόν, τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν οι διακοπές σου βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας, με το jet lag να φέρνει τα πάνω κάτω στον οργανισμό.

Τι να κάνεις: Διαχειρίσου το χρόνο σου σωστά πριν φύγεις για διακοπές ώστε να έχεις ξεκουραστεί αρκετά πριν από το ταξίδι σου, αλλά έχε μαζί σου και μερικά συμπληρώματα διατροφής που θα σε τονώσουν τις μέρες της απόδρασής σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr