Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, διανύουμε την περίοδο που, κοινωνικά, το κυνήγι της αυτοπεποίθησης έχει αναχθεί με μείζονα ασχολία! Και ενώ τα περιοδικά wellness, τα self-help βιβλία και διάφοροι ειδικοί διατείνονται για την αξία της, η Tasha Eurich, ψυχολόγος και συγγραφέας, πιστεύει πως η φιλοσοφία που λέει πως "είμαστε τέλειοι ακριβώς όπως είμαστε" είναι βάση για κάθε ναρκισσιστική συμπεριφορά- την μεγάλη, δηλαδή, ψυχική νόσο της εποχής μας!
"Στα 70s ξεκίνησε η εμμονή με την αυτοπεποίθηση. Υπάρχει μία μακρόχρονη έρευνα που εξετάζει τις απαντήσεις μαθητών του γυμνασίου στην πρόταση 'Είμαι ένα σημαντικό άτομο'. Στη δεκαετία των 50s το ποσοστό που απάντησε θετικά δεν ξεπερνούσε το 12% αλλά μέχρι το 1989 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 80%!" δήλωσε η ίδια.
Υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην υγιή αυτοπεποίθηση και τον ναρκισσισμό. "Η υπερβολικά πολύ 'αγάπη για τον εαυτό μας' καταλήγει σε μία αίσθηση ότι ο κόσμος μας 'χρωστάει' ενώ παράλληλα χάνετε η ικανότητα να μαθαίνουμε από τις αποτυχίες μας" εξηγεί η Eurich.
Πολλοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι έχουν παρατηρήσει πως ο κόσμος περνά μία επιδημία ναρκισσισμού που εκδηλώνεται από υψηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλή ενσυναίσθηση. Αξίζει λοιπόν να εξεταστεί προσεκτικά η θεωρία της Eurich. "Από τα 70s η συλλογική μας αυτο-σημαντικότητα έχει αυξηθεί κι άλλο!" λέει η ίδια και τονίζει πως αυτό συμβαίνει εν μέρη λόγω των social media εφόσον εύκολα ο καθένας επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εαυτό του.
Υπάρχει όμως και μία έννοια που δεν ενέχει κανένα ρίσκο για την κοινωνία και βρίσκεται στυον αντίποδα του ναρκισσισμού, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται μακριά από την έννοια της αυτοπεποίθησης. Δεν είναι άλλη από την αποδοχή του εαυτού μας, τον αυτο-σεβασμό δηλαδή, εν μέρει επειδή "είμαστε αυτό που είμαστε" και εν μέρει "παρ'όλο που είμαστε αυτοί που είμαστε". Έτσι η Eurich υποστηρίζει πως μπορεί κάποιος να βρει την ευτυχία!
"Εκεί που η αυτοπεποίθηση υποστηρίζει πως είμαστε υπέροχοι ανεξάρτητα από την αντικειμενική πραγματικότητα μίας κατάστασης, η αποδοχή του εαυτού σημαίνει να κατανοούμε αυτήν την πραγματικότητα, να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να μην είναι τέλειος και να αποφασίζουμε πως σε κάθε περίπτωση εμείς εκτιμούμε και ευχαριστούμε τον εαυτό μας" εξηγεί η Eurich.
Οι έρευνες αποδεικνύουν μεν πως όσοι κατέχουν αυτοπεποίθηση και αποδοχή του εαυτού τους έχουν ίσες ευκαιρίες στην ευτυχία. Ωστόσο όσοι έχουν αποδεχτεί ουσιαστικά τον εαυτό τους δεν εξαρτώνται από εξωτερικές επιβεβαιώσεις και επιβραβεύσεις (όπως πχ, τα likes). Άλλωστε, "όσο πιο ρεαλιστικά βλέπουμε τον εαυτό μας τόσο πιο εύκολα αποκτούμε ενσυναίσθηση για τους άλλους και μπορούμε με χάρη και ευκολία να συνδεθούμε ουσιαστικά με το άτομο που είμαστε πραγματικά" και με οποιοδήποτε άλλο άτομο, προσθέτουμε εμείς!
(πηγή πληροφοριών: mydomaine.com)