Αν τα γεγονότα των τελευταίων ετών μάς άφησαν κάτι θετικό - σε όσους τουλάχιστον θέλουν να βλέπουν το φως και όχι το σκοτάδι - θα έλεγα ότι ενίσχυσε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε νέες καταστάσεις και να επιλύουμε τα προβλήματά μας αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες. Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες παίζουν σημαντικό ρόλο πλέον στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο για τους millennials αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν απελευθερωμένοι από τη μιζέρια και την προσκόλληση στο παρελθόν. Η νέα τάξη πραγμάτων, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω και το φαγητό.
"Mindfulness" είναι η λέξη που κυριαρχεί πλέον στον τρόπο ζωής μας - μία ποιότητα ή κατάσταση συνείδησης και γνώσης - που ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά μέσα στην καθημερινότητά του. Σε ένα ελπιδοφόρο άρθρο του Forbes, για τις τάσεις στο φαγητό, συγκεντρώνονται όροι όπως "technofoodology", "farming", "ασφάλεια" και φυσικά "mindfulness", με τον δημοσιογράφο να πιστεύει πώς το μέλλον στο φαγητό θα σχετίζεται περισσότερο με τη γνώση, το περιβάλλον και τη συνείδηση της τροφής.
Πέρυσι, τα λαχανικά είχαν την τιμητική τους και όπως όλα δείχνουν η πορεία τους προς τη δόξα συνεχίζεται. Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλει η δημοτικότητα της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού καθώς επίσης και οι διαστάσεις που παίρνουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσης σε αγροτικές μονάδες κτλ. Το Fortune προβλέπει το τσάι να κερδίζει τη μάχη με τον καφέ, την άνοδο των mocktails, την επιμονή του "εποχικού και ντόπιου", τη δόξα των poke bowls και την εμφάνιση πιάτων αλλά και ολόκληρων μενού στη λογική του "δεν πετάμε τίποτα".
Στην Ελλάδα, σε μία χώρα όπου η άμεση επαφή με τους παραγωγούς ήταν πάντα εύκολη - ασχέτως αν κάποτε την σνομπάραμε - οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους, οι πρότυπες αγροτικές μονάδες υπάρχουν (αρκεί να της αναζητήσουμε) και οι άνθρωποι με όραμα και ιδέες δεν το βάζουν κάτω. Στα καλά νέα της χρονιάς που έκλεισε λοιπόν, είναι η γαστρονομική δύναμη της επαρχίας (ο Φώτης Βαλλάτος δεν σταματά να ανακαλύπτει εστιατόρια - "διαμάντια" ανά την Ελλάδα @fotisvallatos και η Ελένη Ψυχούλη @elenipsyhouli να αναδεικνύει τις γεύσεις του κάθε τόπου), η μάχιμη νέα γενιά μαγείρων να δίνει τον καλύτερό της εαυτό, αλλά και οι προκάτοχοί τους να "δοκιμάζονται" στα καινούργια δεδομένα. Η επιχειρηματικότητα στην εστίαση, ζήτημα πονεμένο για όσους εμπλέκονται, είναι ένα ακόμα σημείο που αξίζει να σταθούμε για το 2018. Μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια, αλλά φαίνεται πώς υπάρχει όρεξη και θάρρος για ανοίγματα, καινοτομίες αλλά και κλασικές ιδέες παρουσιασμένες με περισσότερη αγάπη. Και μιας και μιλάμε για μαγαζιά, η Ελένη Ψυχούλη ξέρει τί θα φάμε το ’18!
"Η μόδα στο πιάτο είναι πια σαφής και ολοδιάφανη. Οι νέοι καιροί λατρεύουν το γρήγορο, αυτό που φτιάχνεται με 3 υλικά, αυτό που δεν κοστίζει, το έτοιμο. Όχι, όμως, όποιο κι όποιο έτοιμο. Το φαστ φαγητό γίνεται γκουρμέ, γίνεται υγιεινό, αποκτά σεφ με τεχνικές πίσω από τον πάγκο, γίνεται κοσμοπολίτικο και αγκαλιάζει εκτός από το σουβλάκι τις νοστιμιές της Λατινικής Αμερικής, τα baos της Ασίας, το διαφορετικό μπέργκερ από επώνυμο κιμά, το σούσι της Χαβάης και το brisket του Τέξας.
Στο ’18 αναμένουμε και άλλες διεθνείς νοστιμιές που σίγουρα ετοιμάζονται, πρωτίστως σε όποια μικρή γωνιά έχει μείνει ακόμη διαθέσιμη στα πέριξ του Συντάγματος. Παράλληλα, το βίγκαν γίνεται τάση, φιλοσοφία μιας καλύτερης ζωής που δεν βλάπτει τα ζώα και τον πλανήτη, η νέα-απόλυτη-συνταγή για την φόρμα και την υγεία, η οποία «χτυπά» νωρίς, από την πρώτη κιόλας εφηβεία. Με το νέον έτος προβλέπεται έκρηξη από φαστ, μπακάλικα, σνακ και ντελιβεράδικα με βιολογικό kale, μπόλικο seitan και μαγιονέζα χωρίς αβγά. Ταυτόχρονα, όσοι επιμένουν ακόμη στη μπριζόλα, έχουν να δουν ακόμη πολλή νεο-ψησταριά με εξειδικευμένες κοπές και κρέατα με ονομασία προέλευσης, ενώ η μόδα που δειλά-δειλά αρχίζει να κατεβαίνει από τη Θεσσαλονίκη, μας θέλει σε χαλαρά στέκια που δεν κοστίζουν μια περιουσία, να πίνουμε πολλές ρακές και να τρώμε τη νέα ελληνική δημιουργικότητα σε τιμές ταβερνείου. Στο δρόμο που χάραξαν οι 'Σεϋχέλλες'".