Συνεργάστηκε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιατί η γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι η πιο συνηθισμένη ίωση; Οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλουν στον άμεσο πολλαπλασιασμό των μικροβίων: Κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, σταφυλόκοκκος, λιστέρια, σιγκέλα και διάφορα άλλα μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων με αποτέλεσμα η γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι… να θερίζει! Και ένας ακόμη λόγος; Το καλοκαίρι τρώμε συχνότερα έξω, είτε στις διακοπές είτε στις βόλτες μας, οπότε είναι λίγο περισσότερες οι πιθανότητες να φάμε κάτι που έχει εκτεθεί σε μικρόβια ή έχει αλλοιωθεί.
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη που οφείλεται σε ιό, βακτήρια και παράσιτα που πλήττουν το πεπτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, στους ενήλικες προκαλείται κυρίως από κολοβακτηρίδια, καμπυλοβακτηρίδια, σαλμονέλα και σιγκέλα, ενώ στα παιδιά και στα μωρά από εντεροϊούς.