Εθισμένη στο διαδίκτυο και τα social media; Αυτές οι συνήθειες το προδίδουν

Mήπως θεωρείς το κινητό σου τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου που δεν είχες καταλάβει ότι είσαι εθισμένη;

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Παρότι ένα κινητό μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά μας, να μας προσφέρει κάθε πιθανή πληροφορία με το πάτημα ενός κουμπιού και να μας παρέχει εκατοντάδες βοηθητικές εφαρμογές, εν τούτοις μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για αρκετά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Αυτές είναι οι πιο κακές συνήθειες που αναπτύσσουμε με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μαζί οι τρόποι που μπορούμε να τις κάνουμε ακίνδυνες, γιατι ο εθισμός στο διαδίκτυο και στο κινητό παραμονεύει…

Κακή συνήθεια: Γράφεις καθώς περπατάς

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι άνθρωποι που περπατούν χρησιμοποιώντας το smartphone τους για να γράφουν ή να διαβάζουν τείνουν να βγαίνουν από το δρόμο τους, να πηγαίνουν αργά και ακούσια να αλλάζουν το βήμα και τη στάση του σώματος. «Περπατούν περισσότερο σαν ρομπότ, κλειδώνοντας τα χέρια, τον κορμό και το κεφάλι τους μαζί προκειμένου να κρατήσουν το τηλέφωνο σταθερό μπροστά στα μάτια τους» τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, Siobhan Schabrun, Ph.D. ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Σίδνεϊ. «Αυτή η σφιγμένη στάση αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης», λέει, «και μπορεί, με τον καιρό, να προκαλέσει πόνους στον αυχένα και τους ώμους». Για να είσαι ασφαλής, εφάρμοσε μια παλιομοδίτικη μέθοδο: κάτσε στην άκρη και γράψε ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί τώρα – ή χρησιμοποίησε ένα hands-free εξάρτημα και ένα πρόγραμμα υπαγόρευσης για να συνθέτεις μηνύματα ενώ περπατάς.

Κακή συνήθεια: Στέλνεις e-mails αργά τη νύχτα

Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν μάνατζερ και εργαζομένους σε μια ποικιλία επαγγελμάτων βρήκαν πως εκείνοι που έλεγχαν τα τηλέφωνά τους μετά τις 9 το βράδυ για επαγγελματικούς λόγους είχαν λιγότερη ενεργητικότητα και όρεξη για δουλειά την επόμενη ημέρα. Η χρήση των smartphones αργά τη νύχτα είναι βλαβερή με δύο τρόπους: όταν σκέφτεσαι τη δουλειά σού δημιουργείται άγχος, ενώ το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ευνοεί τον ύπνο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μην παίρνεις το κινητό σου στην κρεβατοκάμαρα. Κάνε, επίσης, μια συμφωνία με τους συναδέλφους σου να μην μπαίνετε στο σέρβερ ή να μην διαβάζετε τα e-mails σας έπειτα από μια ορισμένη ώρα τη νύχτα, ενώ δώσε ένα σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνούν μαζί σου μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Tags