Το μυαλό λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή που σαρώνει βασικά στοιχεία του ανθρώπου που συναντάμε για πρώτη φορά. Έτσι αυτά τα πρώτα λεπτά έχεις τη δυνατότητα να απαθανατιστείς στη συνείδηση του άλλου ως μια γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία, ή να «βγεις στη φωτογραφία» αμήχανη και «λίγη» σε σχέση με την πραγματικότητα. Εσύ πόσο έτοιμη είσαι για αυτό το πρώτο κλικ;
Αρκεί ένα ειλικρινές χαμόγελο; Έχει να κάνει με την αύρα που εκπέμπεις; Ή μήπως παίζει το ρόλο της και η εμφάνισή σου; Όποια και να είναι η μαγική συνταγή, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν από την αρχή τις -θετικές- εντυπώσεις και υπάρχουν και οι άλλοι που χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο ή και κόπο πολλές φορές.
Γίνε πιο χαρούμενος άνθρωπος σε 6 βήματα
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσαν μετά από έρευνα σε 164 ανθρώπους, ότι όσοι έβλεπαν από την αρχή με θετικό τρόπο την εξέλιξη της σχέσης τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στενές σχέσεις στο μέλλον. Αυτό το κλισέ που ακούς συνεχώς «η πρώτη εντύπωση μετράει» μάλλον ισχύει! Ωστόσο τι καθορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία κάποιος θα βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα για κάποιο συνάνθρωπό του, παραμένει ένα ερωτηματικό. Δηλαδή, όταν εγώ που είμαι γενικά κλειστή και στον κόσμο μου και πιθανότατα θα με συναντήσεις έξω καλωδιωμένη με τα ακουστικά στα αφτιά, ποια ανεξήγητη δύναμη οδηγεί τους ανθρώπους να με επιλέγουν ανάμεσα σε δέκα άτομα για να με ρωτήσουν «πού πηγαίνει αυτό το λεωφορείο», «πού είναι το κοντινότερο Zara», ή «where is the university» (γιατί το ίδιο σουξέ έχω και στο εξωτερικό).
Τα στερεότυπα ζουν και βασιλεύουν και στην πιο προοδευτική κοινωνία, πόσο μάλλον στην Ελλάδα! Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, που όπως και να το κάνουμε είναι καλοδεχούμενα -οπτικά και ακουστικά- σε μια πρώτη συνάντηση με κάποιον. Όλα αυτά βέβαια αφού συνδυαστούν με τη δική σου προσωπικότητα! Σε καμιά περίπτωση δεν θα εκτιμηθεί ένα άτομο που παρουσιάζει στην αρχή την εικόνα του ευγενικού και πρόθυμου ατόμου και τελικά αποδειχθεί πως ο απότομος τρόπος είναι το κυρίαρχο «ατού» του χαρακτήρα του.
Το ζητούμενο είναι να μην παραπλανήσεις τον άλλο με κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είσαι, αντιθέτως να είσαι ο εαυτός σου ή μάλλον η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η στυλίστρια των διασήμων, η Ρέιτσελ Ζόι, που γοήτευσε από την πρώτη στιγμή απαιτητικές σταρ όπως η Αν Χάθαγουεϊ, η Κέιτ Χάντσον και η Ντέμι Μουρ, καταφέρνοντας να τις κάνει τις πιο πιστές της πελάτισσες και φυσικά να αφήσουν 100% την εμφάνισή τους στα χέρια της. Ανάλογα λοιπόν αν θέλεις να κερδίσεις ένα μελλοντικό εργοδότη ή τον άκρως γοητευτικό εκπρόσωπο του αντιθέτου φύλου, εμείς σου έχουμε κάποια μικρά tips και μυστικά για να δείξεις από την αρχή τι αξίζεις και να μην είσαι... υποψήφια προς αποχώρηση.
Πώς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση στην εργασία
Έχεις μόνο 10 λεπτά να αποδείξεις την αξία σου, να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τις ικανότητές σου. Καθόλου εύκολο αν αντιληφθούμε πόσοι κατάλληλοι για μια θέση είδαν την ευκαιρία να τους φεύγει από τα χέρια γιατί δεν έπεισαν τον άνθρωπο που είχαν απέναντί τους.
Μην ξεχνάς πως οι συνεντεύξεις δίνουν την ευκαιρία στους εργοδότες να αντιληφθούν πώς θα είναι πραγματικά η συνεργασία με κάποιον υποψήφιο - πώς αντιδρά υπό πίεση, τι τον παρακινεί και πώς αλληλεπιδρά με τους άλλους. Επομένως δεν αρκεί μόνο να παρουσιάσεις σωστά και περιεκτικά τον εαυτό σου εστιάζοντας στα προσόντα, αλλά και να περάσεις το οποιοδήποτε κρυφό ή φανερό τεστ έχει για σένα ο εργοδότης. Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ δυνατό εργαλείο για να πάρεις αυτό που θέλεις, αν ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιήσεις. Βέβαια στο job interview τα πάντα μετράνε, άρα πρέπει να έχεις το νου σου για πολλές παραμέτρους!
- Η χαλαρή χειραψία δείχνει άνθρωπο φοβισμένο και άτολμο, ενώ η υπερβολικά δυνατή φανερώνει ότι έχεις ετοιμαστεί για «αγώνα πάλης». Μια κανονική -όπως θα έκανες σε έναν άνθρωπο που μόλις σου γνωρίζει μια φίλη σου- είναι η χειραψία που χρειάζεται.
- Ένα ζεστό χαμόγελο και ένα ήρεμο βλέμμα αρκούν. Το σταύρωμα των χεριών, το μονίμως χαμηλωμένο βλέμμα, το καμπούριασμα, οι νευρικές κινήσεις, όπως το χτύπημα των ποδιών σε κάνουν να χάνεις πόντους.
- Στο κλασικό debate για το πώς θα είναι καλύτερα να καθίσεις, οι προτιμήσεις των εργοδοτών τείνουν προς τη στάση όπου τα πόδια είναι το ένα πάνω στο άλλο και παράλληλα μεταξύ τους με μικρή κλίση. Σε καμία περίπτωση μην «αράξεις» πίσω στην καρέκλα για να δείξεις ότι αισθάνεσαι άνετα, γιατί φαίνεσαι αλαζονική. Η άνεση θα φανεί στην ηρεμία του προσώπου σου.
- Η εμφάνισή σου πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Επομένως οι υπερβολές σε ντύσιμο και μακιγιάζ προδιαθέτουν για ένα άτομο ανασφαλές που προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Το ελαφρύ μακιγιάζ είναι απαραίτητο στις γυναίκες στις επαγγελματικές συναντήσεις, ειδικά αυτό που φανερώνει φρεσκάδα, όπως ένα ρουζ και ένα ανοιχτόχρωμο κραγιόν. Όσο για το ντύσιμο, αποφάσισε ανάλογα με τη θέση και το ύφος της δουλειάς, σκεπτόμενη τι θα περίμενες να δεις εσύ αν ήσουν ο εργοδότης. Και φυσικά να νιώθεις εν μέρει άνετα! Αν δεν μπορείς να περπατήσεις με τα δωδεκάποντα, απόφυγε να τα βάλεις σε συνέντευξη. Το θέαμα να προσπαθείς να ισορροπήσεις προφανώς δεν θα εντυπωσιάσει με τον τρόπο που περίμενες.
- Στο πώς θα κερδίσεις τον αξιολογητή με το λόγο σου, δύο είναι τα SOS. Πρώτον, απόφυγε τις μακροσκελείς και αόριστες απαντήσεις. Μην μακρηγορείς με υπερβολικές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι περιττές, διότι αναφέρονται και στο βιογραφικό. Δεύτερον, πες όχι στην υπερβολική οικειότητα γιατί βγάζει αλαζονεία, όπως και στην εκδήλωση υπερβολικής μετριοπάθειας που μπορεί να θεωρηθεί ως αδυναμία και έλλειψη φιλοδοξιών. Το χαμόγελο, η προσήλωση στο συνομιλητή σου, οι εύστοχες ερωτήσεις και πάνω από όλα η ψυχραιμία, θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη θέση.
Πώς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση στο φλερτ
Όταν σε βλέπει για πρώτη φορά ένας άντρας, έχει τις κεραίες του σηκωμένες, αξιολογώντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως τις κινήσεις σου και αυτά που λες... ή αυτά που δεν λες. Όλα αυτά καταγράφονται στο database του ώστε μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση, θα αποφασίσει αν θέλει να ξαναβγεί μαζί σου ή όχι.
Παρά το γεγονός ότι οι άντρες είναι λιγότερο σύνθετα πλάσματα από τις γυναίκες, η τελική τους κρίση θα αφορά στη συνολική σου εικόνα και την αίσθηση που του άφησες, όχι μόνο το ότι ξετρελάθηκε με την ομορφιά και το ντύσιμό σου. Σε έχει παρατηρήσει πολύ προσεκτικά όπως κάνεις κι εσύ άλλωστε, ενώ μπορεί να πιαστεί και από την πιο απίθανη λεπτομέρεια. Στην ταινία «Terminal», ο Τομ Χανκς μαγεύτηκε όχι μόνο από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, αλλά και από το μελαγχολικό της βλέμμα που του έβγαζε μια ανάγκη για προστασία.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια που θα σε κάνουν να αφήσεις μια τέλεια πρώτη εντύπωση και ποια τον ξενερώνουν;
- Σε αντίθεση με το επαγγελματικό ραντεβού, εδώ έχεις την ελευθερία -μην σου πω επιβάλλεται κιόλας- να ντυθείς με βάση το προσωπικό σου στυλ. Αν είσαι πιο casual τύπος και ψηφίζεις δαγκωτό παντελόνι, μην πειραματιστείς με φορέματα και τακούνια. Και προς Θεού, αν θέλεις να τονίσεις τη θηλυκότητά σου κάν' το αφήνοντας μόνο ένα μέρος του σώματός σου ακάλυπτο. Τα υπόλοιπα άφησέ τα στη φαντασία! Είπαμε το ζητούμενο είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, όχι της Πάρις Χίλτον.
- Για να σπάσεις τον πάγο, στην αρχή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από μια ιστορία καθημερινής τρέλας! Λίγο πολύ, μέχρι να φτάσεις στο σημείο συνάντησης, όλο και κάτι περίεργο θα δεις ή θα σου τύχει. Από τον ταξιτζή που υποστηρίζει πως έχει έδρα στο ΜΙΤ, αλλά οδηγεί ταξί από χόμπι, μέχρι τους δύο ποδηλάτες που έκαναν κόντρες στο δρόμο εμποδίζοντας όλη την κυκλοφορία, η σουρεάλ καθημερινότητά μας δίνει απίστευτο υλικό. Να είσαι σίγουρη πως όχι μόνο θα τον κερδίσεις με το χιούμορ και τον αυθορμητισμό σου, αλλά θα αισθανθεί μεγαλύτερη οικειότητα αφού ζει και αυτός τα ίδια! Extra bonus, θα εξαφανιστεί και από τους δυο σας η αρχική νευρικότητα, οπότε και εσύ θα σταματήσεις να πειράζεις όλη την ώρα τα μαλλιά σου και αυτός να κροταλίζει τα δάχτυλά του.
- Μην μονοπωλείς τη συζήτηση, ειδικά αν η πολυλογία σου έχει σαν μοναδικό αντικείμενο τον υπέροχο-καταπληκτικό- μοναδικό εαυτό σου. Η συζήτηση πρέπει να είναι ισορροπημένη, επομένως αν δεν τον βλέπεις πολύ ομιλητικό, μην αρχίσεις την ιστορία της ζωής σου δεδομένου ότι σου δόθηκε χρόνος. Αντίθετα κάνε του ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να ανοιχτεί. Προσοχή! Κάποιες ερωτήσεις για να πάρει μπρος, όχι ανάκριση! Αυτό είναι αφύσικο, κάνει τον άντρα να νιώθει άβολα και, μπορεί να πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις, αυτόν όμως δεν θα τον ξαναδείς. Όσο για τη θεματολογία, keep it simple με πράγματα όπου λίγο πολύ όλοι ενδιαφέρονται, όπως η επικαιρότητα, ο κινηματογράφος, η μουσική, τα ταξίδια, όχι για τη συλλογή των παπουτσιών σου...
- Να είσαι ευγενική και να του χαμογελάς! Απλό, αλλά στα ραντεβού κατά περίεργο λόγο πολλοί/πολλές το ξεχνούν! Το να λες «ευχαριστώ» όταν σου ανοίγει την πόρτα ή «παρακαλώ» όταν θέλεις να ζητήσεις κάτι από το σερβιτόρο, δίνει στον άντρα την εντύπωση ότι έχει να κάνει με μια ευγενική και γλυκιά γυναίκα. Κάτι που είσαι δηλαδή, αλλά με το άγχος μπορεί να το αμελήσεις.