Με τη vegan διατροφή να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αυξάνεται και η ανάγκη για ενημέρωση. Το γεγονός ότι πρόκειται για μία διατροφή που αποκλείει κάθε ζωικό παράγωγο και εμπερικλείει μία ολόκληρη φιλοσοφία - σεβασμός προς το περιβάλλον και τα ζώα - δεν σημαίνει ότι την καθιστά λιγότερο νόστιμη και ενδιαφέρουσα. Και η γνωριμία με την Έρη Καρακούση - Eri Bakes Vegan - έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Η Έρη ζει στην Αθήνα, έχει αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ Αθήνας όπου σπούδασε Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και η βασική της ασχολία τα τελευταία χρόνια είναι η vegan ζαχαροπλαστική και μαγειρική. Πρόσφατα, ξεκίνησε μαθήματα κεραμικής, κάτι που ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ δηλώνει fan της punk μουσικής σκηνής και των cult horror αλλά και chick flick ταινιών. Τόσο στον λογαριασμό της στο tumblr όσο και το Instagram, θα δεις ότι καταφέρνει και συνδυάζει κάθε της αγάπη, προσφέροντας απολαυστικά γλυκά και γεύματα για τους πιστούς της ακόλουθους.
"Μου άρεσε να βρίσκομαι στην κουζίνα με τη γιαγιά και τη μαμά μου από όταν ήμουν μικρή. Θυμάμαι ότι την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού είχα το σκαμπό μου ώστε να φτάνω στον πάγκο και τρελαινόμουν να βοηθάω, ειδικά στα μεγάλα τραπέζια, κάτι το οποίο συνέβαινε συχνά στο σπίτι μας και συνεχίζει να συμβαίνει και στο δικό μου. Πάντοτε απολαμβάνω να έρχονται φίλοι και να τους μαγειρεύω ή να πηγαίνω γλυκά τα οποία έχω φτιάξει εγώ, σε επισκέψεις ή γενέθλια. Η πρώτη πρόταση για συνεργασία ήταν να ετοιμάσω ένα γεύμα τύπου “catering” για ένα DIY Punk Rock live που θα είχε μπάντες ελληνικές αλλά και από το εξωτερικό. Η πρόταση έγινε από έναν φίλο ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος punk συγκροτήματος και εκτιμά τη μαγειρική αλλά και την αφοσίωσή μου σε αυτό. Αυτό είναι κάτι το οποίο απολαμβάνω ιδιαίτερα, γιατί συμβαίνει σε ένα χώρο όπου ταυτίζεται με τα δικαιώματα των ζώων, των ανθρώπων και τον περιβαλλοντισμό, ως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Έπειτα, φίλοι και γνωστοί άρχισαν σιγά σιγά να μου παραγγέλνουν γλυκά και έτσι ξεκίνησα να κάνω και τούρτες γενεθλίων, να αναλαμβάνω εγκαίνια καταστημάτων και να παίρνω μέρος σε διάφορα event χορτοφαγικά ή και τύπου “meet market”".
"Eιδικεύομαι σε βίγκαν και ωμοφαγικές λιχουδιές. Είμαι αυτοδίδακτη και δημιουργώ στη μικρή μου κουζίνα γλυκά, τούρτες γενεθλίων, γεύματα και σνακ για εκδηλώσεις, πάρτυ, μαγαζιά αλλά και για προσωπική κατανάλωση. Προτιμώ τη φυσική διακόσμηση, συνήθως θα διακοσμήσω μια τούρτα με λουλούδια/φυτά, ξηρούς καρπούς, υλικά ζαχαροπλαστικής όπως τρούφα, κακάο, μπισκότα και κάνω σχέδια με σαντιγί ή βουτυρόκρεμα. Θα έλεγα πως οι σπεσιαλιτέ μου είναι cake σοκολάτας με frosting φυστικοβούτυρο, brownies σοκολάτα-καρύδα και ανάποδη τάρτα μπανάνας με maple syrup, ενώ όσον αφορά στα αλμυρά, ξεχωρίζω τα καροτοπιτάκια, τους ρεβυθοκεφτέδες και τη σάλτσα (dip) τύπου “cheddar”".
"Όπως προανέφερα, είμαι αυτοδίδακτη, καθώς όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη βίγκαν κουζίνα για προσωπική χρήση κι έπειτα σε επαγγελματικό επίπεδο, η vegan διατροφή δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο σήμερα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή χορτοφαγικής μαγειρικής, όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια αξιόλογα σεμινάρια. Οπότε η μόνη πηγή ήταν το Internet και τα βιβλία βίγκαν μαγειρικής, μαζί με κάποιες βασικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής αλλά και τρόπους αντικατάστασης των ζωικών προϊόντων όπως γάλα, βούτυρο και αυγά. Σίγουρα μπορεί να φτιάξει κανείς απολαυστικές δημιουργίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Η ωμοφαγία βέβαια, χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια ώστε να φτιάξεις κάτι το οποίο δεν περιέχει ζάχαρη και βασίζεται κυρίως σε ωμές τροφές όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα, καθώς επίσης κι ένα καλό blender για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα".
Η συνταγή της Έρης για Vegan Pancakes
Υλικά
1κ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ. Φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
2κτσ. Σιρόπι αγαύης/Σιρόπι σφένδαμου(maple syrup)
1κτσ. Φυστικοβούτυρο/Βούτυρο αμυγδάλου/Ταχίνι
1κτγ. Εκχύλισμα βανίλιας
1κτγ. Baking Powder
½ κτγ. Baking Soda
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε ενα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και για κάθε pancake ρίχνουμε στο τηγάνι 2-3 κουταλιές της σούπας απο το μείγμα μας. Η κάθε πλευρά θέλει 2’- 4’ περίπου ή έως ότου βγάλει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Τέλος, σερβίρουμε κατά προτίμηση με φρούτα εποχής, σοκολάτα, σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα. Καλή επιτυχία!
Για παραγγελίες:
6985039712