Εντατική αποτοξίνωση; Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ οδηγός από τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου (τι να τρως, τι να γνωρίζεις)

Πριν και –ακόμη περισσότερο– μετά τις διακοπές (καλοκαιριού, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή Πάσχα) η σκέψη να κάνεις εντατική αποτοξίνωση μπορεί να είναι μεγάλος πειρασμός.

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD.

Με όλο και περισσότερες εταιρείες να προσφέρουν προσιτές δίαιτες αποτοξίνωσης με υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια κιλών και βαθύ καθαρισμό του οργανισμού, είναι ακόμη πιο εύκολο να υποκύψεις στην ιδέα της γρήγορης λύσης.

Και η δημοτικότητα της εντατικής αποτοξίνωσης έχει αυξητική τάση. Μόνο πέρυσι στις ΗΠΑ η «Clean 9» (δίαιτα που συμπεριλαμβάνει διήμερη αποτοξίνωση με υποκατάστατα γευμάτων και συμπληρώματα) και η «εντατική αποτοξίνωση από τη ζάχαρη» ήταν οι δύο δίαιτες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Google.

Ακόμη κι αν η ιδέα της αποτοξίνωσης ξεκινά στην κουζίνα σου με ένα μπλέντερ και άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείς προτού μπεις στη διαδικασία των τακτικών αποτοξινώσεων.

Και αν η μία αποτοξίνωση είναι θέμα προς συζήτηση (πολλοί ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για πλάνη), τότε οι επαναλαμβανόμενες αποτοξινώσεις θα μπορούσαν πραγματικά να θέσουν σε κίνδυνο το… σκληρό δίσκο του οργανισμού σου. Για να μη μείνουμε όμως στις θεωρίες, συζητήσαμε με ειδικούς για να διαπιστώσουμε τι μπορεί να προκαλέσει η εντατική αποτοξίνωση στο σώμα σου και πώς να την κάνεις με ασφάλεια.

Οι κίνδυνοι της εντατικής αποτοξίνωσης

Ενώ η ευφορία που προσφέρουν κάποιες από τις πιο «ασφαλείς» και λιγότερο… ιδιότροπες ή εντατικές δίαιτες αποτοξίνωσης είναι αναμφισβήτητη, για τα οφέλη των επαναλαμβανόμενων αποτοξινώσεων τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα – και μάλιστα μπορεί να σου κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.