1.Γιατί ξέρω τα μυστικά της
Αν με παρακολουθείς, ίσως θα θυμάσαι πως πριν από κάποιο καιρό είχα βρεθεί στην Πάρμα, την όμορφη πόλη της Ιταλίας, ακριβώς για αυτό το λόγο: για να μάθω τα μυστικά της κορυφαίας συνταγής Barilla Pesto alla Genovese. Και νιώθω εξαιρετικά τυχερή που βρέθηκα ανάμεσα σε ελάχιστους άλλους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που ζήσαμε αυτή την εμπειρία: είδαμε, μυρίσαμε, ακούσαμε, νιώσαμε και γευτήκαμε πώς ακριβώς φτιάχνεται το κάθε ένα βαζάκι που βρίσκεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Ειλικρινά αν με ρωτούσες πριν πάω αυτό το ταξίδι να σου πω πως πιστεύω ότι φτιάχνεται το εν λόγω προϊόν, θα σου έλεγα κάτι του στιλ «πολλά βρυσάκια σε ένα εργοστάσιο γεμίζουν βαζάκια με κάτι που μοιάζει σε γεύση με το αυθεντικό ιταλικό πέστο». Μετά από αυτό το ταξίδι μπορώ μετά βεβαιότητας να σου πω πως η Pesto alla Genovese της Barilla ΕΙΝΑΙ το αυθεντικό ιταλικό πέστο και φτιάχνεται ακριβώς όπως θα το έφτιαχνε μια Ιταλίδα νοικοκυρά. Το μυστικό της; Κρύβεται στον βασιλικό της. Μας ξύπνησαν στις 4 τα χαράματα και πήγαμε στα λιβάδια του βασιλικού για να το δούμε τη στιγμή που συλλέγεται, με το πρώτο πρωινό φως, όταν ακόμα είναι δροσερό και φρέσκο κάθε φυλλαράκι του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου το άρωμα από εκείνη την εμπειρία - αλλά και να το ξεχάσω, ευτυχώς έχω κάθε βαζάκι πέστο για να μου το θυμίζει.
2. Γιατί η ποιότητά του είναι κορυφαία
Δεν είναι τυχαίο που πήγα καλοκαίρι στην Πάρμα: είναι η εποχή που η γεύση του βασιλικού βρίσκεται στο απόγειό της και τα φύλλα συλλέγονται καθημερινά από συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι οποίες στρατηγικά απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το εργοστάσιο της Barilla, ώστε να φτάνουν εκεί τρυφερά και ευωδιαστά. Μπήκα μέσα στη μονάδα παραγωγής, είδα πόσο προσεκτικά ο βασιλικός πλένεται και στεγνώνεται μέχρι να έρθει η ώρα να αναμειχθεί με την αυθεντική παρμεζάνα Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π. (αν είσαι λάτρης του τυριού θα ήθελες να μείνεις για πάντα μέσα σε εκείνο το δωμάτιο με τα βουνά από φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα!). Κάθε στάδιο της παραγωγής, μέχρι το τελικό βαζάκι που φτάνει στα χέρια μας, είναι φροντισμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, σύμφωνο με τα πιο αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και χωρίς προσθήκη συντηρητικών.
3. Γιατί με ταξιδεύει νοερά στην Ιταλία
Η σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese παρασκευάζεται εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή Pesto Genovese, από την Λιγουρία της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από την όμορφη Γένοβα. Όπως ίσως γνωρίζεις η αδερφή μου είναι παντρεμένη με Ιταλό στη Ρώμη όποτε πλέον έχουμε συγγενέψει με ένα μεγάλο ιταλικό σόι, που μιλούν δυνατά, αγκαλιάζονται σφιχτά και ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ. Τα ζυμαρικά για αυτούς είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και οι σάλτσες τους επίσης. Όποτε μπορώ μετά βεβαιότητος να πω πως η χειροποίητη σάλτσα pesto που έφαγα στη Ρώμη είναι σχεδόν ολόιδια με εκείνη που τρώω κάθε φορά που ανοίγω το βαζάκι Barilla στο σπίτι.
4. Γιατί απογειώνει αμέτρητες συνταγές μου καθημερινά
Τα ζυμαρικά είναι το προφανές πιάτο στο οποίο προσθέτω την σάλτσα Pesto. Έχεις δοκιμάσει ποτέ όμως να την ανακατέψεις μέσα σε σαλάτα αντί για σος; Την έχεις ποτέ αλείψει σε τοστάκι με μοτσαρέλα και ντομάτα; Έχεις ποτέ φτιάξει κοτόπουλο pesto στο τηγάνι μέσα σε μόλις 15’; Και αυτά είναι τα πιο γρήγορα και εύκολα που μου έρχονται στο μυαλό!
5. Γιατί είναι πεντανόστιμο
Δεν ξέρω γιατί τη λατρεύω τόσο πολύ, όμως πραγματικά τη Barilla Pesto alla Genovese με Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π. θα μπορούσα να τη τρώω ακόμα και σκέτη, με κριτσίνια. Είναι η απόδειξη πως ακόμη και κάτι τόσο μικρό, μπορεί να σου φέρει τόσο μεγάλη χαρά - είτε είσαι στην Πάρμα, είτε στο Παλαιό Φάληρο.