1. Με μια γρήγορη αναζήτηση στη Wikipedia θα βρεις πως «Η ονομασία ‘θηλαστικά’ ετυμολογείται από τo ελληνικό ρήμα ‘θηλάζω’ κατ' αντιστοιχία της λατινικής λέξης ‘mammalis’, που προέρχεται από τη λέξη ‘mamma’, που σημαίνει ‘μαστός’.». Και κάπως έτσι ίσως σχηματίσεις μια πρώτη, πρόχειρη εικόνα για το πώς οι έννοιες μαμά, θηλασμός, θηλαστικό είναι από τη φύση άρρηκτα δεμένες.
2. Ποια πτυχία, ποια μεταπτυχιακά, ποιες δουλειές. Ο θηλασμός είναι το σπουδαιότερό μου επίτευγμα.
3. Ενδεχομένως το μεγαλύτερό μου επίτευγμα να ήταν η γέννα, εάν είχα γεννήσει φυσιολογικά. Ήθελα πολύ, αλλά το μωρό δεν συνεργαζόταν και, παρότι ήμουν στην αίθουσα τοκετού 12 ώρες, δεν τα κατάφερα. Τα συναισθήματα απογοήτευσης αποτυχίας είναι απερίγραπτα. Αυτό προσπαθώ να το θυμάμαι κάθε φορά που κάποια μαμά μου λέει «θηλάζεις; Εγώ δεν τα κατάφερα». Πολλές από αυτές τις μαμάδες πραγματικά ήθελαν και πραγματικά δεν τα κατάφεραν. Μια μαμά που δεν θήλασε δεν σημαίνει αυτομάτως πως διάλεξε «την εύκολη λύση».
4. Οι περισσότερες από αυτές τις μαμάδες, βέβαια, είναι θύματα παραπληροφόρησης, ελλιπούς ενημέρωσης και άσχετων συμβουλών από άσχετα με το θέμα ‘θηλασμός’ άτομα. Συχνά αυτά τα άτομα είναι μαίες και παιδίατροι.
5. Η αλήθεια είναι πως επιστημονικά ελάχιστες γυναίκες δεν είναι σε θέση να θηλάσουν. Ακόμη κι αν το μωρό δεν «πιάνει» καλά το στήθος, ακόμη κι αν οι θηλές είναι ανεστραμμένες, ακόμη κι αν το γάλα φαίνεται λιγοστό και το μωρό πεινασμένο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν όλα. Θέλει όμως επιμονή, θέληση και σωστή ενημέρωση, ιδανικά από μια έμπειρη σύμβουλο γαλουχίας. Οι Ομάδες Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού στο facebook, επίσης βοηθούν πολύ.
6. Τον σωστό άνθρωπο τον γνώρισα την δεύτερη νύχτα στο μαιευτήριο. Αφού είχαν περάσει κάμποσες σχετικές και άσχετες μαίες από το δωμάτιό μου, όπου η κάθε μια έλεγε το δικό της (Μαία 1: «το μωρό παραμένει στο στήθος για όσο θέλει». Μαία 2: «βγάλτε το μωρό από το στήθος, δεν βλέπετε ότι το έχει κάνει πιπίλα;») φώναξαν εσπευσμένα τη σύμβουλο γαλουχίας στις 6 τα χαράματα. Με βρήκε σε άθλια κατάσταση, να σπαράζω στο κλάμα, αγκαλιά με το μωρό που σπάραζε και αυτό στο κλάμα, να έχει πιαστεί η ωμοπλάτη μου από το σκύψιμο, να με σκίζει από τον πόνο η τομή της καισαρικής, να πονάει το στήθος μου από το στόμα του μωρού που έπιανε τις θηλές μου λάθος, να πονάει το κεφάλι μου από την αϋπνία, να έχω σκίσει το νυχτικό μου από τον εκνευρισμό μου και βασικά να θέλω να πετάξω το μωρό στον τοίχο γιατί το είχα στο στήθος μου για περισσότερες από 5 συνεχόμενες ώρες. Η σύμβουλος γαλουχίας ήταν η καλή νεράιδα που μου εξήγησε πως το πρωτόγαλα είναι χρυσός για το μωρό, που με επιβράβευσε για το πόσο γενναία είμαι που κάνω αυτή την προσπάθεια και που με διαβεβαίωσε πως, αν ξαπλώσουμε εγώ και το μωρό δίπλα – δίπλα, δεν πρόκειται να το πλακώσω στον ύπνο μου, όπως με είχαν τρομάξει οι γνωστές μου. Εγώ και η κόρη μου αποκοιμηθήκαμε περίπου μισή ώρα αργότερα, αποκαμωμένες, αγκαλιασμένες, λυτρωμένες.
7. Την επόμενη μέρα ήρθε το γάλα. Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας από αυτό που ένιωσα βλέποντας το μωρό μου να τρώει λαίμαργα, να του τρέχουν τα γάλατα από το στόμα και έπειτα να κοιμάται χορτάτο στην αγκαλιά μου.
8. Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά δύσκολος. Και είναι μια διαφορετική και εντελώς προσωπική εμπειρία για την κάθε γυναίκα. Μπορεί να είσαι τυχερή και να σου «κάτσει» εύκολα, μπορεί να είσαι άτυχη και να χρειαστεί να παλέψεις για να κατακτήσεις το σπορ. Εγώ κατά κάποιο τρόπο ήμουν και τα δύο.
9. Ήμουν τυχερή γιατί το παιδί μου εξαρχής χόρταινε με το γάλα μου, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να το έχω συνέχεια στο στήθος. Από τους πρώτους κιόλας μήνες ήταν ευχαριστημένο να τρώει περίπου κάθε τρεις ώρες, ενώ την ίδια στιγμή άκουγα ιστορίες για μωρά που θηλάζουν κάθε μια ή και μισή ώρα ή και non-stop.
10. Ήμουν άτυχη γιατί λόγω απειρίας πληγώθηκε πολύ το δεξί μου στήθος. Και όταν λέμε «πληγώθηκε» [προσοχή, θα τα περιγράψω αρκετά ωμά, όποια δεν αντέχει ας περάσει στο νούμερο 10] εννοούμε μια hardcore κατάσταση, όπου η δεξιά θηλή μου ήταν σκισμένη βαθιά στο πλάι, έτρεχε αίμα και στο διάστημα που μεσολαβούσε από θηλασμό σε θηλασμό μάζευε πύον και προσπαθούσε να κλείσει την πληγή, όμως αυτό δεν συνέβαινε γιατί ξαναέβαζα το μωρό στο στήθος, και ούρλιαζα από τον πόνο, βουβά, για να μην την τρομάξω. Για πολλές γυναίκες, αυτό είναι ο θηλασμός. Όχι ροδαλά μωρά που θηλάζουν τις πανέμορφες, μοσχομυριστές μαμάδες των διαφημίσεων.
11. Όμως κι αυτό πέρασε. Κι ύστερα ο θηλασμός εδραιώθηκε και όλα ήταν καλύτερα, ύστερα ήρθε η άνοιξη και έπειτα το καλοκαίρι και το παιδί μου θήλαζε σε καφετέριες, σε εστιατόρια, σε λιακάδες, σε ηλιοβασιλέματα, σε ακρογιαλιές. Μέχρι το Σεπτέμβριο, που έγινε 6 μηνών, δεν προβληματίστηκα ποτέ για το τι και πότε πρέπει να φάει. Έβλεπα ένα φανταστικό, στρουμπουλό, γεμάτο δίπλες μωρό που μεγάλωνε κάθε μέρα και τρεφόταν αποκλειστικά από το σώμα μου. Αν αυτό δεν είναι θαύμα, δεν ξέρω τι είναι.
12. Είχα πει πως θα προσπαθήσω να θηλάσω 40 μέρες. Έπειτα 3 μήνες. Μετά είχα στόχο τους 6, που είναι το minimum διάστημα αποκλειστικού θηλασμού που συμβουλεύουν όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας. Σήμερα, γιορτάζω 8 μήνες θηλασμού. Έχει πλάκα που κάποιες το θεωρούν πολύ και κάποιες το θεωρούν πολύ λίγο. Στην πραγματικότητα δεν με πολυνοιάζει ούτε για τις μεν, ούτε για τις δε. Κάνω αυτό που αισθάνομαι και θα το κάνω για όσο ακόμα μπορώ και θέλω.
13. Υπήρξε γυναίκα που με συμβούλεψε «μην κάνεις καμία βλακεία και θηλάσεις. Πάρε το χάπι να κόψεις το γάλα στο μαιευτήριο και ξεμπέρδευε».
14. Υπήρξε γυναίκα που υπονόησε πως αν σταματήσω να θηλάζω προτού το παιδί αποθηλάσει μόνο του τριών, τεσσάρων, πέντε χρονών, θα είμαι κακή, ανεύθυνη, εγωίστρια μητέρα.
15. Υπήρξε άντρας που μου εξομολογήθηκε πως ακόμα θυμάται τη γεύση που είχε το γάλα της μάνας του διότι θήλαζε μέχρι τα 5 του.
16. Οι γυναίκες που χαρακτηρίζουν τον θηλασμό μια περιττή ταλαιπωρία και στηρίζουν όλη τους την θεωρία στο φοβερό επιχείρημα «κι εμείς φόρμουλα ήπιαμε, δεν πάθαμε κάτι», έχουν βαθιά μεσάνυχτα και αδυνατώ να μπω σε διάλογο μαζί τους.
17. Οι γυναίκες που υποστηρίζουν εμμονικά τον θηλασμό και συμπεριφέρονται επικριτικά απέναντι σε όσες δεν καταφέρνουν ή δεν θέλουν να θηλάσουν, με τρομάζουν. Δηλαδή, όταν μια γυναίκα ρωτά στην Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού «Θα χρειαστεί να λείψω δυο μέρες για επαγγελματικούς λόγους, πόσο γάλα να αντλήσω και να αφήσω στο μωρό;» και κάποια απαντά «μα καλά, δεν μπορείς να μην πας;» δεν ξέρω αν έχουμε να κάνουμε με άτομο περιορισμένης πνευματικής ευθύνης ή με άτομο που εσκεμμένα αποπειράται να δημιουργήσει περαιτέρω ενοχές σε μια ήδη προβληματισμένη νέα μαμά. Ας έχουν υπόψη τους αυτού του είδους οι φανατικές θηλάζουσες μαμάδες πως δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δεν προάγουν τον θηλασμό, αλλά τον υπονομεύουν.
18. Γενικά, δεν είμαι των δημόσιων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, όμως στον Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό της Κυριακής, μόλις ξεκίνησε η καταμέτρηση (1.500 ήμασταν περίπου) και σηκώσαμε τα χέρια μας ψηλά, ήρθε ένας κόμπος συγκίνησης και μου στάθηκε στο λαιμό, και δεν λύθηκε παρά μόνο όταν άρχισα να κλαίω.
19. Δεν είμαι σίγουρη αν θα έπρεπε να γίνεται ο Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός. Και ο λόγος που δεν είμαι σίγουρη είναι γιατί δεν θέλω να αφήνεται το περιθώριο στον οποιοδήποτε να σκεφτεί έστω και για ένα δευτερόλεπτο πως το να θηλάζει μια μαμά δημόσια το παιδί της ΔΕΝ είναι κάτι το αυτονόητο. Είναι – ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι - αυτονόητο.
20. Βρίσκω καταπληκτικές τις μαμάδες που ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες την ώρα που θηλάζουν. Γνωστές ή άγνωστες, διάσημες μαμάδες ή μαμάδες της διπλανής πόρτας, μου φαίνονται όλες πανέμορφες με ένα μωρό στο στήθος, πώς να το πω. Βρίσκω ακόμη πιο υπέροχη τη Σάλμα Χάγιεκ που θήλασε on camera ένα πεινασμένο μωρό στη Σιέρα Λεόνε.
21. Προσωπικά είχα σκοπό να δωρίσω γάλα στην τράπεζα μητρικού γάλακτος, αλλά δεν ήξερα ότι μπορώ να το κάνω μόνο τους πρώτους 6 μήνες (διότι μετά αλλάζει η σύσταση). Όποια θέλει και μπορεί, ας δωρίσει λίγα ml σε μωρά που τόσο το έχουν ανάγκη. Αν καταφέρω να παρακινήσω έστω και μια μαμά, θα έχω πετύχει τον στόχο μου.