Λίγο μετά τον ερχομό της Άνοιξης και λίγο πριν ξεχυθούμε στα χωριά και στις εξοχές για τις Πασχαλινές διακοπές, βρέθηκα ένα ηλιόλουστο σαββατιάτικο πρωινό μαζί με την Ισαβέλλα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στη Βάρη, εκεί που κάθε χρόνο διοργανώνεται μια ανοιξιάτικη γιορτή για τους μαθητές αλλά και τους εν δυνάμει επόμενους μαθητές του σχολείου. Εκεί, πέραν του ότι περάσαμε υπέροχα και φάγαμε τα πρώτα παγωτά της σεζόν, είδα, άκουσα, μύρισα και άγγιξα πολλά και ενδιαφέροντα που αφορούν τα παιδιά και τον τρόπο που ανθίζουν μέσα σε ένα τέτοιο σχολικό περιβάλλον. Καταγράφω λοιπόν εδώ μερικά από τα σημαντικότερα:
Τα παιδιά μπορεί να έχουν απίθανα κρυφά ταλέντα
…και είναι δουλειά μας να τα ανακαλύψουμε. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν όταν έβλεπα κάποια παιδιά να επιδίδονται σε τεχνολογικές και διακοσμητικές κατασκευές, άλλα να παίζουν με πάθος τένις ή πινγκ πονγκ και άλλα να πετυχαίνουν – κυριολεκτικά - τον στόχο τους στην τοξοβολία. Σκεφτόμουν πως το χρέος των γονιών αλλά και των σχολείων είναι να εκθέτουμε τα παιδιά σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα ώστε να έχουν την ευκαιρία να βρουν τη δική τους κλίση.
Τα παιδιά είναι περίεργα (με την καλή, πάντα έννοια!)
Παρότι δεν καταλάβαινε τι ακριβώς συμβαίνει, η Ισαβέλλα κοιτούσε κατάπληκτη τις επιδείξεις πειραμάτων φυσικής, χημείας και βιολογίας που είχαν αναλάβει να μας δείξουν τα παιδιά της Kessaris Science Team. Και φυσικά όταν γυρίσαμε σπίτι φτιάξαμε κι εμείς ένα «ηφαίστειο» (βάλε σόδα μαζί με ξύδι για να το φτιάξετε κι εσείς).
Τα παιδιά είναι γεννημένοι ηθοποιοί
Όχι, δεν εννοώ το καθημερινό δούλεμα που μας ρίχνουν για να πετύχουν οτιδήποτε θέλουν, αλλά αναφέρομαι στο πραγματικό υποκριτικό ταλέντο τους, το οποίο είχα την χαρά να θαυμάσω σε διάφορα θεατρικά δρώμενα που έλαβαν χώρα στο Open Day – από δραματοποιημένα παραμύθια και αποσπάσματα της Ιλιάδας, μέχρι θεατρικά ντουέτα στα αγγλικά.
Ο Πικάσο είχε δίκιο: όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες
Και το απέδειξαν όχι μόνο στην έκθεση ζωγραφικής, αλλά και στην έκθεση κολάζ, στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και στην έκθεση ιστορικής φωτογραφίας αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Γιάννη Μπεχράκη, που μας συγκίνησε ιδιαίτερα.
Μικρά χεράκια, μεγάλες δημιουργίες
Ίσως επειδή έχω παιδιά σε νηπιακή ακόμη ηλικία, συγκινήθηκα ιδιαίτερα με εκείνα που είχαν να επιδείξουν οι πιο μικρούληδες μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Ακόμα και οι χειροποίητες κατασκευές που έφτιαξαν τα μικράκια του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου για το Μεγάλο Πασχαλινό Παζάρι, προσωπικά μου φάνηκαν μικρά αριστουργήματα – και εννοείται ψώνισα πρώτη πρώτη.
Οι ευφυΐες είναι πράγματι περισσότερες από μια
Έχεις διαβάσει κάποιο σχετικό επιστημονικό άρθρο γύρω από τις πολλαπλές νοημοσύνες; Ε, εγώ έχω και μια μέρα θα σου γράψω και εδώ κάτι σχετικά με αυτό. Εν ολίγοις, οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είναι ένα παιδί «έξυπνο», κόντρα στην απαρχαιωμένη πεποίθηση πως έξυπνος είναι αυτός που τα πάει καλά στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Αυτό ήταν διάχυτο σαν αίσθηση στο Open Day, όπου έβλεπες με πόση προσήλωση καταπιάνονταν τα παιδιά με τα ερεθίσματα της επιλογής τους. Όλα τα παιδιά στα δικά μου μάτια έμοιαζαν έξυπνα, όλα ίσως κρύβουν μέσα τους μια μικρή ιδιοφυΐα. Για παράδειγμα, στο προαύλιο έβλεπες παιδιά να μελετούν την επόμενη τους κίνηση στο υπαίθριο σκάκι. Εγώ καμάρωνα την Ισαβέλλα να σκαρφαλώνει με εκπληκτική δεξιότητα τον τοίχο αναρρίχησης, που είχε στηθεί στον εσωτερικό χώρο.
Μικροί και μεγάλοι παρακαλάμε για καλό καιρό
Από το υπαίθριο σκάκι που μόλις ανέφερα μέχρι volley, basket, ποδόσφαιρο και άλλα ομαδικά παιχνίδια που τα παιδιά έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσης, οι εξωτερικές δραστηριότητες τα κράτησαν τρισευτυχισμένα. Μπορούμε παρακαλώ να αφήσουμε τις βροχές μέχρι το φθινόπωρο;
Τα όνειρα των παιδιών φτάνουν ως τ’ αστέρια
Ο Richard Branson και όποιος άλλος επενδύει στο μέλλον, θα ήταν περήφανοι αν έβλεπαν από μια γωνιά αυτά που παρουσίασαν οι ομάδες του Kessaris Steam Academy στο project “Space Challenge” αλλά και η ομάδα ρομποτικής, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ουρουγουάη για τον παγκόσμιο διαγωνισμό μετά την πρόκρισή της στην Ελλάδα, στο “Space Teeth Project”.
Η νέα γενιά έχει άποψη για ό,τι συμβαίνει γύρω της
Πρόλαβα προς το τέλος το debate της Kessaris Forensics Team για την οικονομία, αλλά παρακολούθησα με ενδιαφέρον εκείνο της Ομάδα Ρητορικής του Λυκείου γύρω από το αν πρέπει να επιστραφούν στις χώρες τους οι αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως και μέρος του project για τη Βουλή των Εφήβων. Παιδιά ενημερωμένα, παιδιά με εμπεριστατωμένη άποψη και ορθή διατύπωση επιχειρημάτων, στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Έπρεπε να δεις, επίσης, με τι προσήλωση παρακολουθούσαν τα παιδιά τη συζήτηση με θέμα «What about the environment» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Greenpeace Ελλάδος. Γενικά, αν νομίζεις πως όλοι οι έφηβοι είναι όλοι χαμένοι στα smartphones τους και στον κόσμο τους, κάνεις λάθος.
Σχολείο και οικογένεια αλληλοσυμπληρώνονται
Είναι τα δύο πιο βασικά κομμάτια του ίδιου παζλ – το ένα πρέπει να «κουμπώνει» με το άλλο και χωρίς αυτά δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Σχολείο και οικογένεια διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί θα αναπτυχθεί, θα ανθίσει και θα ανακαλύψει τις πραγματικές του δυνατότητες.
Στο τέλος της γιορτής, οι αγώνες μαθητών και καθηγητών, όπου συμμετείχαν και απόφοιτοι στην ομάδα των καθηγητών, δημιούργησαν ένα χαρούμενο, ζωντανό κλίμα, ενισχύοντας τους δεσμούς μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr