Έλεγχος άγχους | Πώς θα μάθεις να ρυθμίζεις το άγχος σου;

Ρύθμισε σωστά το... θερμοστάτη του άγχους

ΓΡΑΦΕΙ: MADAME FIGARO

Το άγχος δεν είναι μόνο αρνητικό, όπως έχουμε συνηθίσει να το σκεφτόμαστε. Αντίθετα, στη σωστή ποσότητα και με έξυπνη διαχείριση το άγχος μπορεί να γίνει σύμμαχός μας για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Πώς λειτουργεί το άγχος και τι σημαίνει για τον οργανισμό σου;

Το άγχος αποτελεί βασικό συστατικό της συναισθηματική μας ζωή και παίζει καθοριστικό και κεντρικό ρόλο στη σκέψη και στη δράση μας. Το άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε και σε όλη την ενήλικη ζωή μας. Αν αναλογιστούμε το παρελθόν μας θα δούμε όντως πολλές επιλογές που επηρεάστηκαν και διαμορφώθηκαν από το άγχος, συμπεριφορές και στάσεις ζωής, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν μέσα από το πρίσμα αυτού του συναισθήματος.

Μια βασική παράμετρος που είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε, είναι η συναισθηματική υφή του άγχους. Το άγχος είναι σαφώς συναίσθημα δεν ανήκει ούτε στην σκέψη, ούτε στην δράση, είναι μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου.

Είναι πάντα αρνητικό το άγχος; Είναι ένας εχθρός από τον οποίο απειλούμαστε;

Το άγχος περιγράφει γρήγορες και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πραγματικότητας. "Πολλοί άνθρωποι με μεγάλο βαθμό ζωτικής ενέργειας χρησιμοποιούν το άγχος για να οργανώσουν τον εαυτό τους, με τρόπο όμως που να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους”, επισημαίνει η δρ Μαρία Κοκκίνου. "Το άγχος είναι μια ζωοποιός δύναμη δημιουργίας, που οδηγεί τους ανθρώπους ουσιαστικά στον επιθυμητό στόχο. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν το άγχος ξεπερνά τα όρια που μπορεί να αντέξει ο καθένας και γίνεται τροχοπέδη για την καθημερινότητα του, δηλητηριάζοντας στιγμές ηρεμίας, απόλαυσης και ξεκούρασης. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που τρέχει γρήγορα και συνεχώς επιταχύνει, είναι δυνατόν να μην λαχανιάσει; Ο αγχώδης προσπαθεί να τρέχει χωρίς να λαχανιάζει. Φανταστείτε το άγχος σαν ένα θερμοστάτη που τον ανεβάζουμε όταν έχουμε ανάγκη να ζεσταθούμε, μα όταν πια η ζέστη γίνεται αφόρητη δεν μπορούμε να τον ελαττώσουμε”.

Διάβασε την τόσο ενδιαφέρουσα συνέχεια στο madamefigaro.gr