Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου
Είναι το κόκκινο κρέας η καλύτερη πηγή σιδήρου;
Ναι και όχι. Μια μερίδα 100 γρ. μοσχάρι ή αρνί (ωμό, που είναι περίπου μία παλάμη όταν μαγειρευτεί) παρέχει ίση ποσότητα σιδήρου με 3,5 φλιτζάνια ωμό σπανάκι. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας προσφέρει το σίδηρο σε πιο συγκεντρωμένη μορφή.
Οι διαιτολόγοι θεωρούσαν ότι ο αιμικός σίδηρος στο κρέας, τα πουλερικά και τα οστρακοειδή απορροφάται πολύ καλύτερα σε σχέση με το μη αιμικό σίδηρο στα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα αβγά και τους σπόρους.
Πλέον, όμως, ακόμα και ο μη αιμικός σίδηρος θεωρείται ικανοποιητικός, εφόσον ο περισσότερος κόσμος έχει μάθει ότι, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, αυξάνεται η απορρόφησή του.