Σπιτικό fast food για τις ημέρες που μένουμε σπίτι; Ναι, είναι εύκολο αρκεί να βρεις τις κατάλληλες συνταγές που θα σου χαρίσουν την τέλεια απόλαυση. Η εύκολη σπιτική πίτσα είναι μία από τις καλύτερες λύσεις. Δες παρακάτω 6 δοκιμασμένες συνταγές από σεφ και bloggers.
Εύκολη σπιτική πίτσα | 6 δοκιμασμένες συνταγές από αγαπημένους σεφ
1.Πίτσα με πραλίνα φουντουκιού και cookies
Από την Αργυρώ ΜπαρμπαρίγουΥλικά συνταγής
- 2 φλ αλεύρι σκληρό
- 3/4 φλ νερό χλιαρό (περίπου)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φακελάκι μαγιά ξερή (σκόνη)
Για το γαρνίρισμα
- Πραλίνα Φουντουκιού
- κουβερτούρα γάλακτος
- 115 γρ. μπισκότα
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε μπάλα η ζύμη, την ζυμώνουμε για 5' στον πάγκο. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη (σε ζεστό σημείο) για 30'. Ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλο με πλάστη και την βάζουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί που το έχουμε ζεστάνει. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 230ο C στις αντιστάσεις για 20'. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη βγάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής. Απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού, πασπαλίζουμε με σπασμένα ή ολόκληρα μπισκότα και τρίβουμε από πάνω κουβερτούρα γάλακτος.
2.Πίτσα με σύκα και προσούτο
Για τη ζύμη
Υλικά
- 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
- 350 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά).
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και έτσι καταλαβαίνουμε ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με το αλεύρι, τη μαζεύουμε σε μια μπάλα με το χέρι.
Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5-10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αν δεν έχεις ζεστό μέρος μπορείς να ανάψεις το φούρνο στους 50°C για 10 λεπτά, στη συνέχεια να τον κλείσεις και να αφήσεις τη ζύμη μέσα στο φούρνο.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ενίοτε φτιάχνω και περισσότερες ατομικές για να ικανοποιήσω διαφορετικά γούστα.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
Tip 1: Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Tip 2: Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.Για τo topping
Υλικά
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 250 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε χοντρές φέτες
- 50 γραμ. παρμεζάνα
- 5-6 σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
- αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
- 5 λεπτές φέτες προσούτο
- 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
Έχουμε ήδη ανοίξει τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
Αλοίφουμε την επιφάνεια αρκετά καλά με ελαιόλαδο για να σχηματιστεί ένα πολύ λεπτό στρώμα.
Τοποθετούμε τις φέτες μοτσαρέλα έτσι ώστε να μην αγγίζουν η μία την άλλη.
Τοποθετούμε τις λεπτές φέτες του σύκου.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η ζύμη πάρει ένα ροδοκόκκινο, χρυσό χρώμα, λιώσει το τυρί και τα σύκα είναι ωραία και ζουμερά.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο πασπαλίζουμε με παρμεζάνα
Μόλις αφαιρέσουμε την πίτσα από το φούρνο αραδειάζουμε τις φέτες προσούτο.
Λίγο πριν το σερβίρισμα, περιχύνουμε με το μπαλσάμικο.
Tip: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης3. Πιτσάκια Σπέσιαλ
Από τον Βασίλη Καλλίδη (Από το βιβλίο Σπιτικό Fast Food)
6 άτομα
Υλικά
6 μεγάλες πίτες για σουβλάκι
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
2 μπαλάκια μοτσαρέλα κομμένα σε ζάρια
300 γρ. γκούντα τριμμένη
12 φετάκια σαλάμι αέρος σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κ.σ. πέστο βασιλικού
1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
7-8 άσπρα μανιτάρια σε φετάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το σαλάμι, το πέστο, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε τις πίτες σε ένα ή σε δύο ταψιά και μοιράζουμε πάνω τους το μίγμα των υλικών. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και το αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230?C, στον αέρα, για 15' περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν τα πιτσάκια ωραίο χρώμα.
4. Πίτσα της στιγμής με εύκολη ζύμη
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. . βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. χλιαρό γάλα
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξίδι
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
Για τη σάλτσα
- 1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο φρέσκο βασιλικό
Για τη γέμιση
- ζαμπόν ή γαλοπούλα
- γκούντα
- μοτσαρέλα μπαστούνι
- πιπεριά πράσινη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ και τα ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα. Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί της κουζίνας. Με τα δάχτυλα απλωνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε τη σάλτσα, γαρνίρουμε την πίτσα με φέτες ζαμπόν, φέτες η τρίμματα τυριού και τέλος με φέτες πιπεριάς. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180?C για 30' μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.
5. Η πιο «ιταλική» συνταγή για βασική ζύμη πίτσας
Απλώνεται λεπτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος πίτσας, πεϊνιρλί ή φοκάτσια. Βρες εδώ τη συνταγή!