Μήπως τώρα που σταδιακά ο καιρός αλλάζει, είστε συχνότερα μελαγχολικοί; Ίσως πάλι το καθημερινό άγχος σας έχει κουράσει και έχετε... τις μαύρες σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιες καταστάσεις σήμερα, όμως είμαστε σίγουροι ότι δεν περιμένατε ποτέ ένας από αυτούς να είναι οι... selfies! Όχι, δεν καταλάβατε λάθος, αφού οι χαρακτηριστικές αυτό-φωτογραφίες, έχουν -σύμφωνα με έρευνα- αντικαταθλιπτική δράση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, στην οποία έλαβαν μέρος 41 φοιτητές – 28 γυναίκες και 13 άνδρες. Κατά την πρώτη εβδομάδα του πειράματος, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιούσε μια ειδική εφαρμογή στο κινητό του για να καταγράφει τη συναισθηματική του κατάσταση. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, οι φοιτητές συνέχισαν να καταγράφουν την διάθεσή τους μέσω της εφαρμογής, όμως οι ερευνητές τους είχαν ζητήσει επιπλέον, να βγάζουν συγκεκριμένου τύπου φωτογραφίες.
Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στο πείραμα χωρίστηκαν κατόπιν τυχαίας επιλογής σε τρεις ομάδες και τα μέλη κάθε μιας από αυτές κλήθηκαν να βγάζουν και από μια φωτογραφία καθημερινά: από τους φοιτητές στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να λαμβάνουν μια selfie καθώς χαμογελούν, ενώ αυτοί στο δεύτερο γκρουπ θα έπρεπε, επίσης σε καθημερινή βάση, να φωτογραφίζουν ένα αντικείμενο που τους προκαλεί χαρά. Εκείνοι της τρίτης ομάδας πάλι, θα έπρεπε να τραβούν φωτογραφίες ενός θέματος, το οποίο κατά τη γνώμη τους θα έκανε χαρούμενο κάποιον άλλο.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερες από 2.900 μετρήσεις σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων στο πείραμα, ενώ διαπίστωσαν ότι τα μέλη και των τριών ομάδων, βίωναν βελτίωση της διάθεσής τους. Όσοι βρίσκονταν στην πρώτη δήλωναν ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους, ενώ εκείνοι στη δεύτερη αισθάνονταν πιο στοχαστικοί και ευγνώμονες. Οι ανήκοντες στο τρίτο γκρουπ εξήγησαν ότι βίωναν ηρεμία και τόνισαν ότι είχαν πλησιάσει παραπάνω τους συγγενείς και τους φίλους τους, των οποίων η παρουσία λειτουργούσε αγχολυτικά.
Διάβασε τη συνέχεια στο Pcmag.com