Ο αυτισμός είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές με συχνότητα εμφάνισης 1 στα 100 παιδιά, ενώ 4 στα 5 παιδιά με αυτισμό είναι αγόρια.
Τι είναι ο αυτισμός, όμως;
Ο αυτισμός είναι μια μόνιμη διαταραχή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως την επικοινωνία. Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και διαπροσωπικών σχέσεων.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας ενώ παρουσιάζουν περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Κάθε παιδί με αυτισμό διαφέρει αρκετά από το άλλο.
Γιατί η μέθοδος εκμάθησης μουσικού οργάνου Suzuki είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό έχεις ακούσει;
Πότε ο αυτισμός αρχίζει να γίνεται εμφανής;
Παρ'όλο που ο αυτισμός παρουσιάζεται τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, η διάγνωσή του πριν το δεύτερο έτος, πολλές φορές, είναι δύσκολη. Ένα βρέφος με αυτισμό συνήθως μοιάζει ήσυχο, καλόβολο και ανεξάρτητο χωρίς πολλές απαιτήσεις.
Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα βρέφη που έχουν και σε εκείνα που δεν έχουν αυτισμό, τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους. Αυτό όμως αλλάζει όταν τα μωρά κλείσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Τότε τα μωρά με αυτισμό παρουσιάζουν μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες ενώ φαίνεται να χάνουν τις ήδη υπάρχουσες.
Τα σημάδια του αυτισμού εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες, όπου τα βρέφη παρουσιάζουν εμφανή καθυστέρηση στα αναπτυξιακά τους στάδια. Τα σημάδια αυτά γίνονται όλο και πιο έντονα όσο το παιδί μεγαλώνει ενώ αναγνωρίζονται εύκολα όταν το παιδί έχει κλείσει τους 18 μήνες.
Έχει το παιδί αυτισμό; Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να προσέξει ένας γονιός τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού;
1. Αποφεύγει την βλεμματική επαφή
Από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους τα μωρά εστιάζουν με πολύ ενδιαφέρον στα πρόσωπα. Μέσα κιόλας σε δύο εβδομάδες, ξεκινούν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους. Αντίθετα, σημάδι αυτισμού είναι όταν το βρέφος αποφεύγει να κοιτάει τους γονείς στα μάτια ή όταν δεν δείχνει ενδιαφέρον σε νέα πρόσωπα.
2. Δεν ακολουθεί, οπτικά, κινούμενα αντικείμενα
Φαίνεται να αδιαφορεί για αντικείμενα που του παρουσιάζουν οι γονείς του. Το βρέφος δεν θα εστιάσει σε αυτό που του δείχνεται με το χέρι σας, ούτε θα ακολουθήσει ένα κοντινό αντικείμενο που κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη.
3. Δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελο
Δεν χαμογελάει όταν του χαμογελούν. Το κοινωνικό χαμόγελο αναπτύσσεται τις πρώτες 4-6 εβδομάδες όπου τα μώρα ξεκινούν να χαμογελούν ανταπροκρινοντας με αυτό τον τρόπο στους γύρω τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές στα βρέφη με αυτισμό, όπου υπάρχει απώλεια κοινωνικού χαμόγελου.
4. Δεν “φλυαρεί“
Τα μωρά ξεκινούν την “φλυαρία” στους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής τους. Τους αρέσει να κάνουν πολλούς και διαφορετικούς ήχους, ενώ μπορεί και να προσπαθήσουν να μιμηθούν κάποιον από τους ήχους των γονιών τους. Το βρέφος με αυτισμό είτε θα έχει πολύ περιορισμένο ρεπερτόριο ήχων ή δεν κάνει καθόλου θορύβους.
5. Δεν αναγνωρίζει το όνομά του
Τα περισσότερα βρέφη φαίνεται να αναγνωρίζουν το όνομά τους από τους πρώτους μίνες της ζωής τους. Αντίθετα, δείγμα αυτισμού είναι όταν το μωρό δεν δείχνει να αντιδρά ή δεν στρέφει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του ήχου στο άκουσμα του ονόματός του.
6. Ενδιαφέρον σε ασυνήθιστα αντικείμενα
Στα μωρά αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να ανακαλύπτουν νέα αντικείμενα και παιχνίδια. Σημάδι αυτισμού είναι όταν τα μεγαλύτερα μωρά παρουσιάζουν «έμμονη» με συγκεκριμένα αντικείμενα (όπως εξαρτήματα παιχνιδιών ή μια συγκεκριμένη αλληλουχία σχεδίων σε κάποιο τοίχο ή στο ταβάνι) και έλλειψη ενδιαφέροντος σε νέα αντικείμενα.
Τα υπερβολικά σημάδια επιθετικότητας του εφήβου είναι απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια