Δυσανεξία στη λακτόζη; 10 τρόφιμα για να τη διαχειριστείς στη διατροφή σου

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η μη ικανότητα του οργανισμού ενός ανθρώπου να πέψει τη λακτόζη η οποία είναι το κύριο σάκχαρο στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά συμπτώματα: όπως φούσκωμα, ναυτία, διάρροια, γουργουρητό στην κοιλιά, στομαχόπονο, αέρια, εμετούς και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μετά που θα φας ή θα πιεις γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπαρκή επίπεδα του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσπαση της λακτόζης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια ως ακραία, ανάλογα με το πόση λακτάση παράγεται στο μικρό έντερο.

Τα αίτια που προκαλούν τη δυσανεξία στη λακτόζη

  • Ανάμεσα στα αίτια της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι διάφορες πεπτικές νόσοι όπως κοιλιοκάκη, γαστρεντερίτιδα, νόσος του Κρον, ελκώδης κολίτιδα και φυσικά, γενετικοί λόγοι.
  • Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκύψει φυσικά με το πέρασμα των χρόνων καθώς το μικρό έντερο θα αρχίσει να παράγει λιγότερη λακτάση.

Δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα;

Υπάρχουν κάποιοι που συγχέουν τη δυσανεξία στη λακτόζη με την αλλεργία στο γάλα. Η δεύτερη, προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα.

Σε αντίθεση με εκείνους που υποφέρουν από αλλεργία στο γάλα, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν στην πραγματικότητα να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς παρενέργειες, γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσουν εντελώς αυτά τα προϊόντα από τη διατροφή τους. Το όριο, ωστόσο, για την αντοχή στη λακτόζη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διάβασε επίσης: Πρωινό χωρίς γαλακτοκομικά: 10 εύκολες επιλογές για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς απλά να μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος, των γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων με λακτόζη που καταναλώνεις. Έχε υπόψη σου πως η λακτόζη και το γάλα μπορεί να υπάρχουν σε έτοιμες τροφές όπως κρεμώδεις σούπες, σερμπέτια, δημητριακά, μείγματα για κρέπες και κέικ και άλλα προϊόντα που συνήθως δεν τα βρίσκεις στο ράφι με τα γαλακτοκομικά.

Θα πρέπει επίσης να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου για να γίνει η σωστή διάγνωση και να σου δώσει τη θεραπεία που χρειάζεσαι. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σου δώσει επιπλέον οδηγίες και συμβουλές.

10 τροφές για να διαχειριστείς τη δυσανεξία στη λακτόζη

Υποκατάστατα γάλακτος

Διάλεξε γάλα σόγιας, γάλα ρυζιού, κάνναβης, καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης και άλλα αντί για το κανονικό γάλα. Αν δεν έχεις συνηθίσει τη γεύση τους, ξεκίνησε προσθέτοντάς τα σταδιακά στα γλυκά και τις ζύμες που ψήνεις ή σε κρέμες αντί για γάλα.

Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες φυτικού γάλακτος που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς λάδι καρύδας αντί για βούτυρο όπως και πουρέ μήλου, δαμάσκηνου, μπανάνας και άλλων φρούτων. Σημείωσε ωστόσο πως κάποια μη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σου σύστημα καθώς περιέχουν κόμμι Γκουάρ για πυκνότητα.