Έχουμε ακούσει για τη δωρεά αίματος και την εθελοντική αιμοδοσία, για δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών, τι ξέρετε όμως για τη δωρεά ωαρίων; Πρόκειται για το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα σε μια άλλη!
Για κάποιες γυναίκες - με πρόωρη εμμηνόπαυση, χαμηλό απόθεμα ωοθηκών ή μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. πάνω από 45) - η δωρεά ωαρίων είναι η μοναδική τους ευκαιρία για να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδί. Ομοίως, αν έχουν προηγηθεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική και πλέον έχουν εξαντληθεί οι θεραπευτικές επιλογές.
Γιατί να δωρίσεις τα ωάριά σου;
Αν θέλεις να βοηθήσεις ένα ζευγάρι να αποκτήσει το μωράκι του (που δεν μπορεί να το αποκτήσει με άλλο τρόπο), τότε η δωρεά ωαρίων μπορεί να είναι η επιλογή σου. Αν είσαι ήδη μητέρα και θέλεις να βοηθήσεις μια άλλη γυναίκα να νιώσει την ευτυχία της μητρότητας, τότε σκέψου ότι μπορείς εσύ να της προσφέρεις αυτό το δώρο μέσω της δωρεάς ωαρίων.
Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να γνωρίζεις τι ορίζει ο νόμος. Πρέπει να θυμάσαι ότι η δωρεά ωαρίων είναι απόλυτα ανώνυμη και εθελοντική, που σημαίνει:
Ανώνυμη: ούτε το ζευγάρι επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της δότριας, ούτε η δότρια να γνωρίσει το ζευγάρι. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες συναινέσεις πριν τη θεραπεία.
Εθελοντική: η κάθε γυναίκα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν επιθυμεί να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια. Ο νόμος δεν επιτρέπει οικονομικά ανταλλάγματα (δεν υφίσταται η έννοια της ‘πληρωμής’, αφού πρόκειται για ‘δωρεά’), προβλέπει όμως μια αποζημίωση της δότριας για έξοδα μετακίνησης, απώλεια εισοδήματος λόγω της θεραπείας (π.χ. αν πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά της) κλπ. Σίγουρα, πριν το αποφασίσεις, θα πρέπει να σκεφτείς τις ηθικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Πολλές δότριες δείχνουν ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της θεραπείας (αν το ζευγάρι τα κατάφερε να επιτύχει εγκυμοσύνη) και αναφέρουν ότι αισθάνονται χαρά και υπερηφάνεια που μπόρεσαν να βοηθήσουν.
Ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες ωαρίων;
Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να δωρίσει τα ωάριά της, είναι σα να κάνει το πρώτο μέρος ενός κύκλου εξωσωματικής. Αφού κριθεί ιατρικά κατάλληλη (πρέπει να έχει γίνει πλήρης αιματολογικός προγεννητικός έλεγχος), θα χρειαστεί να πάρει ενέσιμα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, να κάνει εξετάσεις αίματος και υπερήχους και τέλος να υποβληθεί σε ωοληψία (συνήθως γίνεται με ελαφρά νάρκωση: ‘μέθη’). Για να είναι μια εθελόντρια κατάλληλη για δωρεά ωαρίων, θα πρέπει:
- Να είναι μικρότερη των 35.
- Να υποβληθεί σε μια σειρά απαραίτητων εξετάσεων που ορίζει ο νόμος και τα αποτελέσματα να είναι φυσιολογικά.
- Να υπογράψει τις αντίστοιχες γραπτές συναινέσεις.
Είναι επώδυνη διαδικασία;
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν αναμένονται σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η δότρια μπορεί να νιώσει λίγο πόνο μετά την ωοληψία (κάτι σαν “πόνους περιόδου”) - σε αυτή την περίπτωση, ένα απλό παυσίπονο είναι αρκετό. Ή μπορεί να νιώσει κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στην κοιλιά πριν ή και μετά την ωοληψία, δηλαδή το στενό παντελόνι μπορεί να μην κουμπώνει. Όλα αυτά είναι παροδικά και θα περάσουν πολύ σύντομα. Δεν αναμένεται αύξηση του σωματικού βάρους.
Αν σκέφτεσαι να δωρίσεις τα ωάριά σου και να βοηθήσεις ένα ζευγάρι, πριν πάρεις την απόφασή σου, αναζήτησε πληροφορίες και επικοινώνησε με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο γιατρός και η ομάδα του θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σου και, αν το θες, θα σε βοηθήσουν να επικοινωνήσεις με άλλες κοπέλες που το επέλεξαν. Το πιο σημαντικό είναι να μην έχεις αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις όταν το πάρεις απόφαση και να μην το μετανιώσεις.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το Γέννημα IVF- Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης www.gennima.com
Μάθε περισσότερα για τη δωρεά ωαρίων από το site του gennima