Ντολμάδες γιαλαντζί | Η πιο χαρακτηριστική νηστίσιμη συνταγή

Νηστεία χωρίς ντολμαδάκια, δε γίνεται. Δες εδώ τη δοκιμασμένη μαμαδίστικη συνταγή για να τους φτιάξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Μια από τι κλασικότερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι οι ντολμάδες γιαλαντζί που αν νηστεύεις σίγουρα θα τιμήσεις έστω και μια φορά. Δες παρακάτω μια τέλεια συνταγή για να τους δοκιμάσεις και εσύ.

Σουπιές Γιαχνί με κάππαρη και ούζο | Το ιδανικό κυρίως γεύμα για τα νηστίσιμα τραπέζια

Ντολμάδες γιαλαντζί - Υλικά:

  • 640 γραμ. κρεμμύδια
  • 240 γραμ. ρύζι
  • 320 γραμ. λάδι
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ελάχιστο δυόσμο τριμμένο
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι, νερό
  • 480 – 640 γραμ. κληματόφυλλα τρυφερά

Συνταγές για Καθαρά Δευτέρα | Λαχταριστή μακαρονάδα με θαλασσινά

Εκτέλεση

Κόβουμε από τα κληματόφυλλα τα κοτσάνια με μαχαιράκι ή ψαλλίδι, τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει να πάρουν 4-5 βράσεις (να ζεματιστούν). Τα βγάζουμε και τα απλώνουμε σε πιατέλα ή σε καθαρό μάρμαρο. Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε και πλένουμε καλά μέσα σε τρυπητό τα κρεμμύδια.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με 225 γραμμάρια λάδι σε κατσαρόλα να ξανθύνουν (να μην καβουρδιστούν και σκουρύνουν), προσθέτουμε το ρύζι, που έχουμε πλύνει μέσα σε τρυπητό κάτω από τη βρύση πολύ καλά, το καβουρδίζουμε λίγο και ρίχνουμε 1 ½ - 2 φλιτζάνια νερό, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Τα’ αφήνουμε να βράσουν ώσπου το ρύζι να πιεί το ζουμί του και να σιγοβράσει.

Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας και βάζουμε στην άκρη 1 κουταλάκι γέμιση. Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δυο άκρες για να κλειστεί η γέμιση και εν συνεχεία τυλίγουμε σαν τσιγάρο, φροντίζοντας να είναι απ’ έξω το γυαλιστερό μέρος του φύλλου. Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος τα κάτω σε κανονικές σειρές, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτουμε νερό ζεστό, ώστε να μισοκαλυφθούν σχεδόν, ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τους βάζουμε να βράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Σερβίρονται συνήθως κρύοι στην πιατέλα γύρω από την οποία τοποθετούμε φέτες λεμονιού. Πλένουμε το δεύτερο λεμόνι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

*Από την μαμά της Ναυσικάς Μαυρομούστακου