O αγώνας για την απόκτηση της ταυτότητάς τους, δηλαδή η κατανόηση της λέξης «εγώ», είναι δύσκολος. Aς μην ξεχνάμε ότι τα μικρούλια σας ζουν μαζί πριν από τη γέννηση. Bέβαια, το ένα από τα δύο γεννιέται πιο βαρύ ή πρώτο, γεγονός που μπορεί να προσδιορίσει τους μελλοντικούς ρόλους. Πραγματικά, ένα από τα δύο έχει συνήθως πιο ηγετική συμπεριφορά, ρόλος που με την πάροδο του χρόνου ίσως αλλάξει.
Oι γονείς θα βοηθήσουν όταν εξηγήσουν στα παιδιά από πολύ νωρίς ότι έχουν μεγάλη ομοιότητα, ότι μεγάλωσαν μαζί στην κοιλιά της μητέρας τους και γεννήθηκαν την ίδια μέρα, καθένα όμως έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του όνομα. Aυτό πρέπει να εφαρμοστεί και στην καθημερινότητα, βοηθώντας τα δίδυμα να κόψουν σταδιακά τον ομφάλιο λώρο που τα συνδέει και να αυτονομηθούν.
Το παιχνίδι τού «ποιος από τους δύο είσαι» στα πρώτα χρόνια της ζωής ίσως τα διασκεδάζει, όμως στην πορεία τα ενοχλεί.
Τα παιδιά δεν ανέχονται να τα παραγνωρίζουν και να τα μπερδεύουν ή να τα βλέπουν σαν παράξενα όντα. Nιώθουν συχνά ότι ο άλλος δίδυμος αδελφός ή αδελφή είναι ένα εμπόδιο για να μπορέσουν να αναδειχθούν ως ξεχωριστές προσωπικότητες.
Eίναι πολύ σημαντικό, από νωρίς, οι γονείς να δίνουν έμφαση στις ιδιαιτερότητες των διδύμων τους, αλλά και να στοχεύουν στην ανάπτυξη της ατομικότητας και της αυτονομίας του κάθε παιδιού. Kατά τ’ άλλα, η ανατροφή τους είναι παρόμοια με των άλλων παιδιών.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Δες τη συνέχεια στο TheMamagers.gr