Φανταστείτε δύο βρέφη, και τα δύο από την ίδια οικογένεια, και τα δύο κορίτσια: Το πρώτο βρέφος είναι ήρεμο, ήσυχο και χαρούμενο και μπορεί να παίξει μόνο του. Παρακολουθεί τα πάντα που γίνονται γύρω του, αλλά σπάνια απαιτεί την προσοχή το ίδιο. Όταν μείνει μόνο, κοιμάται για μεγάλες περιόδους και δεν τρώει τακτικά.
Το δεύτερο βρέφος είναι ζωηρό και τρομάζει εύκολα. Κουνά τα χέρια και τα πόδια του, κινείται σχεδόν συνεχώς ακόμα και αν είναι ξύπνιο ή κοιμάται. Παρόλο που τα περισσότερα νεογνά κοιμούνται δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, αυτό κοιμάται μόνο δέκα, και ξυπνά με την παραμικρή κίνηση. Φαίνεται να βιάζετε να κάνει τα πάντα στο λεπτό και ακόμα τρώει με βιασύνη, μασά την τροφή του και καταπίνει τόσο πολύ αέρα που θέλει συχνά να ρευτεί.
Και τα δύο παιδιά είναι απολύτως φυσιολογικά και υγιή. Το ένα δεν είναι «καλύτερο» από το άλλο, όμως οι προσωπικότητες τους είναι τόσο διαφορετικές, ούτως ώστε οι δύο θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης από την αρχή.
Όπως τα πιο πάνω παιδιά, το δικό σας βρέφος θα επιδείξει πολλά μοναδικά προσωπικά σημάδια από της πρώτες εβδομάδες ζωής. Ανακαλύπτοντας αυτά τα σημάδια είναι από τις πιο συναρπαστικές στιγμές στην ανατροφή του παιδιού σας. Είναι πολύ ενεργητικό και έντονο στις αντιδράσεις του ή σχετικά ήρεμο; Είναι φοβισμένο όταν αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, όπως π.χ. το πρώτο μπάνιο, ή το ευχαριστιέται; Θα βρεις σημάδια της προσωπικότητας του σε ο,τιδήποτε κάνει, από το να πέφτει για ύπνο μέχρι του να κλαίει. Όσο περισσότερη προσοχή δίνεις σε αυτά τα σημάδια και μαθαίνεις να αντιδράς ανάλογα στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του, τόσο πιο ήρεμη και πιο προβλέψιμη θα είναι η ζωή σου στους μήνες που θα έρθουν.
Από την αρχή, το ταμπεραμέντο του παιδιού σας θα επηρεάσει τον τρόπο που το μεταχειρίζεστε και το πώς νιώθετε γι’ αυτό. Αν είχατε συγκεκριμένες ιδέες για την ανατροφή του παιδιού πριν γεννηθεί, κάντε επανεκτίμηση τώρα και ελέγξτε αν ευθυγραμμίζονται το χαρακτήρα του. Το ίδιο ισχύει για εξειδικευμένες συμβουλές – από βιβλία, άρθρ α, και ειδικά από καλοθελητές συγγενείς και φίλους – για το «σωστό τρόπο» για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος που πετυχαίνει για κάθε παιδί...
Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr