Θέλεις να πάρεις στην αγκαλιά σου αυτό το παιδί όσο τίποτα στον κόσμο, τώρα όμως που ο καιρός πλησιάζει αισθάνεσαι ότι… μια χαρά είναι μέσα στην κοιλιά σου, πού να μπαίνεις στη διαδικασία να γεννήσεις τώρα! Η ανησυχία για τον τοκετό είναι φυσιολογική – δες εδώ πώς να ξεπεράσεις το φόβο της γέννας.
Πώς να ξεπεράσεις το φόβο της γέννας
Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον τοκετό, κυρίως την πρώτη φορά. Και μολονότι όλοι θα σου δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να πάρεις μαζί σου στο μαιευτήριο, πώς να ετοιμάσεις το δωμάτιο του μωρού ή πώς να προετοιμάσεις το σώμα σου για τη γέννα, σπάνια κάποιος ασχολείται με την ψυχολογία της γυναίκας που πρόκειται να γεννήσει. Ούτε καν η ίδια.
Το πρώτο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι και πως δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι. Σε έρευνα που έγινε το 2007, όλες οι έγκυες που συμμετείχαν ένιωθαν φόβο σε κάποιο βαθμό, μάλιστα το 22% είχε σκεφτεί να ζητήσει να γεννήσει με καισαρική, εξαιτίας του άγχους που προκαλέσει η ιδέα του τοκετού. Σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος αυτό αγγίζει τα όρια της «τοκοφοβίας» όπως ονομάζουν οι ψυχολόγοι τον υπερβολικό φόβο ενόψει του τοκετού.
Τι είναι αυτό που φοβάσαι;
Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της εγκύου παίζει η ανασφάλεια για το αν θα πάνε όλα καλά, η οποία εντείνεται από τις διάφορες ιστορίες τρόμου που είναι πολύ πιθανό να ακούσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η αλήθεια είναι ότι ενώ κάθε μέρα δεκάδες γυναίκες γεννούν εύκολα, με ασφάλεια και χωρίς ιδιαίτερο πόνο, σπάνια οι ιστορίες τους γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Αντίθετα, η γέννα της… θείας Σπυριδούλας που πονούσε 38 ώρες και κινδύνεψε η ζωή της γιατί το παιδί έβγαινε με τα πόδια είναι από τις ιστορίες που πιθανότατα ακούς στο οικογενειακό τραπέζι από τότε που ήσουν κοριτσάκι.
Άλλες σκέψεις που προκαλούν φόβο είναι ότι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί. Αν θα είναι καλά το μωρό, αν θα πονέσουν, μήπως χάσουν τον έλεγχο κι ότι κάθε τοκετός είναι μια μοναδική –κατά συνέπεια απρόβλεπτη- εμπειρία.
Πώς αντιμετωπίζεται ο φόβος
Δύο είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν να φτάσεις μέχρι την αίθουσα τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: η υποστήριξη από το γυναικολόγο, τη μαία, το σύντροφο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου από τη μία και η ενημέρωση για όσα σε τρομάζουν από την άλλη. Μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορείς για τη διαδικασία του τοκετού, θα καταφέρεις να ελέγξεις τις αρνητικές σκέψεις, αντιπαραθέτοντας επιχειρήματα όπως:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr