Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας ωστόσο υπάρχουν πάντα τρόποι να τα κάνουμε λίγο πιο όμορφα.
Ποιο είναι το μενού που θα επιλέξεις φέτος και θα εντυπωσιάσεις τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού καλεσμένους σου; Αναπόσπαστο μέρος ενός τραπεζιού είναι οι σαλάτες, που δίνουν ποικιλία και χρώμα σε ένα τραπέζι, ενώ συνήθως αποτελούν και το πιο υγιεινό μέρος του.
Τη φετινή χρονιά κάνε τη διαφορά και επέλεξε να βάλεις στο γιορτινό σου μενού μια από τις παρακάτω πρωτότυπες σαλάτες που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις:
Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και λεμόνιΥΛΙΚΑ: 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού<br />3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο<br />1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα και πολύ λεπτές φέτες<br />1 μικρό μαρούλι <br />1/3 φλιτζανιού τριμμένο τυρί ρικότα ή τυρί πεκορίνο<br />2/3 γ. αποξηραμένα cranberries <br />1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
Ζεστή σαλάτα με φακές και άγρια μανιτάρια ΥΛΙΚΑ:1 φλιτζάνι άγρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες<br />1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο<br />2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες <br />1/4 κουταλιού αλάτι <br />2 φλιτζάνια φακές βρασμένες <br />1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος <br />1/4 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες<br />2/3 φλιτζανιού βινεγκρέτ μπαλσάμικου <br />Μπλε τυρί, για το σερβίρισμα
Σαλάτα με παντζάρια και φιστίκι ΥΛΙΚΑ: 3 παντζάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες <br />3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο<br />1 μεγάλο χωρίς κουκούτσια αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες<br />2 κουταλιές της σούπας ξίδι<br />1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο<br />1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα αλατισμένα φιστίκια, χωρίς κέλυφος και ψιλοκομμένα
Υγιεινή σαλάτα με αβοκάντο πάνω σε φύλλα μαρουλιού ΥΛΙΚΑ: 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας<br />1 κιλό στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια <br />1/2 φλιτζάνι κόκκινα Φασόλια (Αν θέλεις να παραλείψεις το κοτόπουλο για μια vegan εκδοχή) <br />1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδοαλάτι<br />¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ<br />2 φλιτζάνια καρότο σε μικρά κομμάτια<br />1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού<br />⅓ φλιτζανιού σάλτσα σόγιας<br />2 φλιτζάνια kale, κομμένο σε μικρά κομμάτια<br />2 Αβοκάντο σε κομμάτια <br />6-8 φύλλα μαρουλιού, πάνω στα οποία θα σερβίρεις το μείγμα
Σαλάτα Cobb ΥΛΙΚΑ:1 μικρή κολοκύθα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένες σε μικρά κομμάτια<br />1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο<br /> αλάτι<br />1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι<br />4 φέτες μπέικον<br />4 μεγάλα αυγά βρασμένα<br />2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα<br />8 φλιτζάνια μικτά πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, ρόκα, λάχανο ή μαρούλι<br />1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες<br />2 ώριμα αβοκάντο, κομμένα σε φέτες<br />1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries<br />1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο <br />1/3 φλιτζάνι ψημένους σπόρους κολοκύθας<span style="text-decoration: underline;"><strong>Για το dressing:</strong></span>ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ:1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο<br />2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο<br />2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου<br />1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα<br />1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη<br />1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Σαλάτα με κολοκύθα, κράνμπερι και κινόα ΥΛΙΚΑ: 3 κούπες κολοκύθα ψιλοκομμένη<br />1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο<br />1 φλιτζάνι κινόα<br />1½ κούπα νερό<br />⅓ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries<br />⅓ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο<br />αλάτι και μαύρο πιπέριΒράσε το κινόα, ψήσε τα κομματάκια κολοκύθας και στη συνέχεια πρόσθεσε τα παραπάνω υλικά αλλά και τη βινεγκρέτ που θα φτιάξεις αναμειγνύοντας τα παρακάτω υλικά: <br /><span style="text-decoration: underline;"><strong>Για τη βινεγκρέτ:</strong></span><br />½ φλιτζάνι ελαιόλαδο<br />¼ φλιτζάνι ξύδι βαλσάμικο<br />1 κουταλάκι μέλι<br />1 κουτάλι μουστάρδα<br />1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη<br />αλάτι και μαύρο πιπέρι
Σαλάτα με κοτόπουλο chili, kale και Vinaigrette με μπαλσάμικο ΥΛΙΚΑ:<span style="text-decoration: underline;"><strong>Για το κοτόπουλο τσίλι:</strong></span><br />2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο<br />1 στήθος κοτόπουλου<br />2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη<br />ΑλατοπίπεροΑνακάτεψε το κοτόπουλο με τα υλικά και άφησε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Ύστερα από το μαρινάρισμα, κόψε το σε μικρά κομάτια και ψήσε στο φούρνο. Στη συνέχεια, φτιάξε τη σαλάτα προσθέτωντας τα παρακάτω υλικά: <span style="text-decoration: underline;"><strong>Για τη σαλάτα:</strong></span><br />1 kale ψιλοκομμένο<br />1 φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα τεμαχισμένα παντζάρια <br />¼ φλιτζάνι σπόρους ροδιού<br />¼ φλιτζάνι ωμά καρύδια, ψιλοκομμένα<br />1/3 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί <span style="text-decoration: underline;"><strong>Για τη Βινεγκρέτ:</strong></span><br />¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο<br />¼ φλιτζάνι βαλσάμικο<br />¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα<br />1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου καθαρό<br />1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon<br />αλάτι
Σαλάτα με λωτό, ρόδι και φιστίκι ΥΛΙΚΑ:<span style="text-decoration: underline;"><strong>Για τη σαλάτα:</strong></span><br />2 μεγάλους ώριμους λωτούς <br />3-4 φλιτζάνια πράσινα λαχανικά όπως ρόκα ή σπανάκι 1 φλιτζάνι φρέσκια μοτσαρέλα<br />1/4 φλιτζάνι ρόδι<br />δυόσμο ψιλοκομμένο <span style="text-decoration: underline;"><strong>Για τη σάλτσα:</strong></span><br />ξύσμα λεμονιού<br />2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού<br />1 κουταλιά της σούπας μελάσα ροδιού<br />1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο<span style="text-decoration: underline;"><strong>Για το μείγμα με φιστίκι: </strong></span><br />1/4 φλιτζάνι φιστίκια ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα<br />1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο<br />1 κουταλιά της σούπας σουσάμι <br />1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου<br />1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου<br />1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι<br />1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Σε ένα μπολ θρυμμάτισε με ένα γουδί όλα μαζί τα υλικά του μίγματος. Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά του dressing. Αφού κόψεις το λωτό σε μικρά κομμάτια, ανακάτεψε με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και συμπλήρωσε το μείγμα φιστικιού και το dressing.
Χειμωνιάτικη Σαλάτα με Maple Ζαχαρωμένα ΚαρύδιαΥΛΙΚΑ: 2 φλιτζάνια ωμά καρύδια1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries1/2 φλιτζάνι τριμμένο κατσικίσιο τυρί<br />1/3 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου<br />1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα<br />κόκκινο πιπέρι<br />1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />6 φλιτζάνια ανάμεικτα πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι ή μαρούλι <br />2 φλιτζάνια ρόκα<br />1 ρόδι<span style="text-decoration: underline;"><strong>Για το dressing: </strong></span>1/3 κούπας ελαιόλαδο<br />1/4 φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο <br />1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού σύκο<br />αλάτι - πιπέρι
Σαλάτα με κολοκύθα, κάπαρη και cranberries ΥΛΙΚΑ:1 κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια <br />1 στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα <br />2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο <br />1/2 κουτάλι αλάδι <br />1/2 κουτάλι πιπέρι<br />3 φλιτζάνια ανάμεικτα πράσινα λαχανικά <br />3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού<br />1 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί τριμμένο2 κουταλιές κάπαρη 2 κουταλιές αποξηραμένα cranberries