Αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι, τότε οι σούπες αποτελούν την ιδανική επιλογή για εσένα. Με την πλούσια γεύση τους και τους αμέτρητους συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις, θα ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου και θα τους βάλεις αμέσως στο εορταστικό, γευστικό κλίμα.
Δες επίσης: Τα 3 εορταστικά cocktails που πρέπει να ετοιμάσεις!
Βρήκαμε για σένα τις 5 πιο νόστιμες συνταγές για σούπες και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις.
#1. Βελουτέ σούπα με κάστανα
Υλικά:
*500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
*1 κρεμμύδι
*4 καρότα
*3 κλωναράκια σέλερι
*2 κ.σ. βούτυρο
*1/2 φλιτζάνι γάλα
*Τυρί κρέμα για γαρνιτούρα
*Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβεις τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτεις σε ένα τηγάνι μαζί με το βούτυρο. Τα σοτάρεις για 3' και στη συνέχεια τα ρίχνεις σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κάστανα και με ένα 1 λίτρο νερό και τα βράζεις για 15'. Στη συνέχεια προσθέτεις το γάλα, αλάτι και πιπέρι και μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζεις από τη φωτιά. Πολτοποίησέ τα σ'ένα blender, σέρβιρε και βάλε από μια κουταλιά τυρί κρέμα.
#2. Λαχταριστή σούπα με κολοκύθα και μανιτάρια
Υλικά:
*1/2 γλυκιά κολοκύθα (διάμετρος 20 cm)
*1 μεγάλη χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια (όποια προτιμάς εσύ, porcini θα πρεπε να βάλεις σίγουρα αν μας ρωτάς)
*1 κουταλιά (ανά μερίδα) τυρί κρέμα
*Αλάτι & πιπέρι
*Ορισμένα croutons (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζεις τα μανιτάρια σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20'. Εν τω μεταξύ καθαρίζεις την κολοκύθα, αφαιρώντας τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβεις σε κύβους. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζεις την κολοκύθα μαζί με τα μανιτάρια, αφού τα έχεις στραγγίξει, προσθέτεις αρκετό νερό και μαγειρεύεις για 40'. Μόλις περάσει η ώρα χτυπάς σε ένα μίξερ τη σούπα μέχρι να γίνει απαλή κρέμα, βελουτέ και τη σερβίρεις όσο ακόμα είναι ζεστή. Βάζεις μία κουταλιά τυρί κρέμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά croutons.
#3. Βελουτέ σούπα με cheddar, μπρόκολο και πατάτες
Υλικά:
*5 πατάτες
*1-2 Φύλλα δάφνης
*1 μπρόκολο σε κομμάτια
*2 μεγάλα καρότα
*3 σκελίδες σκόρδο
*1 κρεμμύδι
*3 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
*αλάτι & πιπέρι
*1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
*ελαιόλαδο
*1 1/2 κ.σ. βούτυρο
*1 φλ. γάλα χωρίς λιπαρά
*1/4 φλ. sour cream
*2 φλ. τυρί cheddar
Εκτέλεση:
Πλύνε, καθάρισε και πρόσθεσε αλάτι στις πατάτες. Ψήσε τις στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ενώ οι πατάτες ψήνονται, βάλε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και σόταρε μέχρι να γίνουν μαλακά και διαφανή. Πρόσθεσε το σκόρδο και τα καρότα και μαγείρεψε για λίγα λεπτά, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε το αλεύρι. Πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών και τα φύλλα δάφνης, το μπρόκολο και τις πατάτες, μείωσε τη θερμοκρασία και άσε να σιγοβράσει για 15 – 20'. Ρίξε τη σούπα σε ένα μπλέντερ με το γάλα, το cheddar και την sour cream και ανακάτεψε μέχρι να αποκτήσει βελουτέ υφή. Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εάν θέλεις γαρνίρισε τα πιάτα με επιπλέον τυρί, sour cream, μπέικον και σχοινόπρασο!
Δες εδώ ακόμα περισσότερες συνταγές για βελουτέ σούπες
#4. Σούπα με σπαράγγια
Υλικά:
*2 κ.σ. ελαιόλαδο
*1 κρεμμύδι ξερό
*1 σκ. σκόρδο
*1 πρέζα μπούκοβο
*300 γρ. σπαράγγια
*1.200 γρ. ζωμό λαχανικών ή 1.200 γρ. νερό με ένα κύβο λαχανικών
*1 κ.σ. μέλι
*2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
*½ κ.γ. αλάτι
*πιπέρι
Για το σερβίρισμα:*200 γρ. γιαούρτι
*μπούκοβο
*flakes παρμεζάνας
*ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζεις το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρεις για 1-2' στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζεις τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται, περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζεις από τη μέση και κάτω. Στη συνέχεια τα κόβεις σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτεις και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.
Σοτάρεις για 3-4'. Προσθέτεις τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνεις τη σούπα να σιγοβράσει για 20' σκεπασμένη με καπάκι. Βγάλε από την φωτιά τη σούπα και με ένα blender, πέρνα την μέχρι να γίνει βελουτέ. Σερβίρεις με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.
#5. Η ωραιότερη μανιταρόσουπα
Υλικά:
*1 κιλό μανιτάρια
*1 λίτρο γάλα
*100 γρ. κρασί λευκό
*2 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
*3 κλωνάρια δενδρολίβανο
*2 σκ. σκόρδο
*αλάτι & πιπέρι
*5 φέτες bacon για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβεις κάθετα σε φέτες τα κρεμμύδια και ψιλοκόβεις και το σκόρδο. Βάλε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σόταρε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτοντας αλατοπίπερο. Αν θέλεις, λόγω των ημερών, μπορείς να προσθέσεις μια πρέζα ζάχαρη για να καραμελώσεις τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα 3 κλωνάρια δενδρολίβανο, το οποίο θα αφαιρέσεις αργότερα. Σβήσε τα κρεμμύδια με το λευκό κρασί και περίμενε να εξατμιστεί τελείως. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και συνέχισε να τα σοτάρεις για μερικά λεπτά ακόμα. Χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε το γάλα μέσα. Σκέπασε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 30-40'. Μόλις είναι έτοιμη, πάρτη από τη φωτιά και βγάλε τα δενδρολίβανα.
Βάλτη στο blender για να την κάνεις βελουτέ και πρόσθεσε όσο αλάτι και πιπέρι θες.
Προαιρετικά: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχεις βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά, σόταρε το bacon και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο ψιλόκοψέ το και πρόσθεσέ το πάνω στη σούπα.