Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική μας ζωή. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει όσους περισσότερους υγειονομικούς πόρους μπορεί για την αντιμετώπιση των νοσούντων από τον φονικό ιό, περιορίζει τις κλίνες νοσηλείας στις χειρουργικές κλινικές με ταυτόχρονη μείωση των χειρουργικών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων.
Στο lockdown του περασμένου Μαρτίου είχαν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία στο μισό συγκριτικά με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους. Σε ανάλογες αποφάσεις μπορεί να οδηγηθούμε εκ νέου στην απευχόμενη περίπτωση έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας.
Χρειάζεται να κάνεις επέμβαση στον θυρεοειδή; Τι έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας
Η χειρουργική του θυρεοειδούς δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Οι ενδείξεις της χειρουργικής του θυρεοειδούς δεν άλλαξε: α) καρκίνος θυρεοειδούς ή υποψία καρκίνου, β) υπερθυρεοειδισμός που δεν μπορεί να ρυθμιστεί συντηρητικά με αντιθυρεοειδικά φάρμακα και γ) ευμεγέθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία ή τον οισοφάγο.
Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι ότι οι ασθενείς επιλέγονται για χειρουργείο ανάλογα με το πόσο επείγουσα είναι η πάθησή τους. Έτσι, οι καλοήθεις βρογχοκήλες που δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα, μικρά θηλώδη καρκινώματα που δεν έχουν δώσει λεμφαδενικές μεταστάσεις αλλά και ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που μπορούν να ανεχτούν για λίγο ακόμη την φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα ώστε να χειρουργηθούν κατά προτεραιότητα ασθενείς με μεγαλύτερους καρκίνους και με λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Αλλαγές υπάρχουν όμως και στις διαδικασίες εισαγωγής και της νοσηλείας
Το επισκεπτήριο ουσιαστικά έχει καταργηθεί και προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ενώ οι ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο υποχρεούνται να υποβληθούν σε έλεγχο για τον κορονοϊό. Στο χειρουργείο τόσο κατά την διασωλήνωση όσο και κατά την αποσωλήνωση των ασθενών, η αναισθησιολογική ομάδα λαμβάνει επιπλέον μέτρα προστασίας όπως χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, ειδική προστατευτική ποδιά, προστατευτικά γυαλιά κλπ.
Οι ασθενείς επιστρέφοντας στο σπίτι τους θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί ότι πιθανή μετεγχειρητική νόσηση από τον κορονοϊό μπορεί να θέσει την υγεία τους σε κίνδυνο, διότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της λοίμωξης με COVID-2.
Οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ενδοκρινολόγο, που θα τους εξηγήσει το πόσον επείγον είναι το χειρουργείο, ώστε σε συνεννόηση με τον χειρουργό να επιτευχθεί ο καλύτερος προγραμματισμός.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Hospital Center (drvamvakidis.gr).