Κάτι παραπάνω από μια απλή διατροφική συμπεριφορά, η χορτοφαγία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια γενικότερη στάση ζωής.
Τι είναι η χορτοφαγία;
Οι χορτοφάγοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι. Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες χορτοφάγων: οι lacto-vegetarians που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά,
οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά,
ή οι lacto-ovo-vegetarians που τρώνε, τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα αυγά.
Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η στροφή των ατόμων που αποφασίζουν να υιοθετήσουν την τάση και να γίνουν vegetarians. Οι λόγοι είναι αναμφίβολα πολλοί.
Χορτοφαγία | Αυτά είναι τα οφέλη της στο δέρμα σου
Ποια τα οφέλη του να γίνεις vegetarian;
Καλύτερη πέψη
Η βάση της χορτοφαγικής διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Επιπλέον, εκτός από τη σωστότερη πέψη, σε βοηθούν και στην καταπολέμηση του πρηξίματος.
Χάνεις ευκολότερα βάρος
Οι φυτικές ίνες, εκτός των υπόλοιπων ιδιοτήτων τους, συμβάλλουν και στην εγρήγορση του μεταβολισμού σου αλλά και στην γρηγορότερη απώλεια βάρους, μιας και τα γεύματά σου είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες.
Διατηρείς χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης
Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, πως όσοι επιλέγουν μια διατροφή που έχει ως βάση της τα λαχανικά και τα φρούτα, καταφέρνουν και ρίξουν τη χοληστερίνη τους στο μισό, από τον πρώτο κιόλας μήνα. Τροφές όπως τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια περιέχουν υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.
Αποκτάς πιο γερά οστά
Το λάχανο, τα αμύγδαλα ή το γάλα σόγιας αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου για τον οργανισμού σου, σε αντίθεση με το γάλα. Μπορεί το τελευταίο να είναι ευρέως γνωστό ως η βασική πηγή ασβεστίου, ωστόσο, η άποψη αυτή μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας και κατά την παστερίωσή του χάνει σχεδόν όλα τα ποσοστά ασβεστίου.
Διατηρείς τα σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου
Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και κρέας, ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Για να πετύχεις την ισορροπία, η χορτοφαγική διατροφή είναι μια από τις καλύτερες λύσεις.
Νιώθεις λιγότερο κουρασμένη
Το κρέας αποτελεί μια αρκετά δύσκολη στην πέψη τροφή και η κατανάλωσή του καταπονεί τον οργανισμό σου. Μπορεί να περιέχει πρωτεΐνες και σίδηρο, που σου χαρίζουν ενέργεια, όμως, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές των θρεπτικών αυτών συστατικών που σου χαρίζουν επίσης ενέργεια, όπως τα φασόλια.
Λιγότερες αλλεργίες
Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αποτελούν πολύ συχνά τις αιτίες εμφάνισης διάφορων αλλεργιών. Οπότε ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός τους από τη διατροφή σου θα κάνει τις ενδεχόμενες αλλεργίες να υποχωρήσουν.
Χορτοφαγική vegan πίτσα με τυρί από κάσιους, σάλτσα pesto και λαχανικά