4 γρήγορες συνταγές για σούπες, αλλά πεντανόστιμες, ιδανικές για κάτι τέτοιες μέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.
Κοτόσουπα βελουτέ με τυριά και κρέμα | Η σούπα που πρέπει να δοκιμάσεις
Σούπα με μανιτάρια, λαχανικών, βελουτέ ρεβιθιού, ψαρόσουπα | 4 τέλειες εκδοχές της σούπας για τις κρύες μέρες:
#1. Σούπα με μανιτάρια
Υλικά:
- 1.200 γραμμ. μανιτάρια ανάμικτα (καλλιεργημένα και πλευρώτους) κομμένα σε φετάκια
- 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κύβοι για ζωμό λαχανικών διαλυμένοι σε 1 λίτρο καυτό νερό
- ο χυμός 2 λεμονιών
- 80 γραμμ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- φύλλα μαϊντανού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλάτι
- λίγη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια (10’ περίπου).
- Προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και τον καυτό ζωμό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά 20-25’ ακόμη.
- Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ μόλις κρυώσει λίγο και την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λιωμένο ροκφόρ, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και σιγοβράζουμε 5’ μέχρι να διαλυθεί το τυρί. Kατόπιν σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό.
#2. Βελουτέ ρεβιθιού με κόκκινη πιπεριά
Υλικά:
- 300 γραμμ. ρεβίθια
- 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1 κόκκινη πιπεριά σε τετραγωνάκια σοταρισμένη σε λίγο ελαιόλαδο
- 1 κρόκο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Mουσκεύουμε τα ρεβίθια 24 ώρες σε μπόλικο νερό. Tα στραγγίζουμε. Tα βάζουμε κατόπιν σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό κρύο και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 ώρα περίπου. Tα αλατίζουμε προς το τέλος.
- Tα περνάμε από το μύλο των
λαχανικών.
- Tα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την πιπεριά και βράζουμε 5-10 λεπτά ακόμα. Xτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τον κρόκο και τα προσθέτουμε στη σούπα. Bράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
#3. Ψαρόσουπα
Υλικά:
- 1,5 κιλό ψάρια (πετρόψαρα)
- 200 γραμμ. (1 φλιτζ. τσαγιού) λάδι
- 3 καρότα
- 2 πατάτες
- 1-2 κρεμμύδια
- μια χεριά σέλινο
- 2-3 κολοκυθάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι σε σπυριά
- Προαιρετικά: ρύζι ή πάστα
- αυγολέμονο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε κατσαρόλα με ανάλογο νερό λάδι, αλάτι και πιπέρι, όλα τα χορταρικά να βράσουν (τις πατάτες τις ρίχνουμε αργότερα από τα υπόλοιπα χορταρικά επειδή βράζουν γρηγορότερα) και, στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και αλατίζουμε τα ψάρια.
- Όταν τελειώσει το βράσιμο των χορταρικών, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε πιατέλα και υπολογίζουμε το ζωμό τους αν είναι τόσος ώστε να σκεπάζει τα ψάρια (αν περισσεύει τον βράζουμε ακόμα να λιγοστέψει, αν είναι λιγότερος προσθέτουμε ανάλογο νερό).
- Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό και τα ψάρια, κομμένα ή ολόκληρα (ανάλογα με το μέγεθός τους) και, όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10-20 λεπτά (ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών), δοκιμάζοντας το αλάτι και προσθέτοντας -αν μας αρέσει- και ένα ποτηράκι άσπρο κρασί.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, βγάζουμε με προσοχή τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε από τουλουπάνι το ζωμό τους σε άλλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά να ξαναπάρει βράση ο ζωμός (αν θέλουμε τη σούπα μας με ρύζι ή πάστα, τότε προσθέτουμε στο ζωμό κι από ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι ή πάστα -για κάθε άτομο- κι αφήνουμε να βράσουν). Χτυπάμε στο μεταξύ το αυγολέμονο και αυγοκόβουμε τη σούπα. Σερβίρουμε τη σούπα σε σουπιέρα και χωριστά το ψάρι, σε πιατέλα με τα χορταρικά.
#4. Σούπα λαχανικών
Υλικά:
- 50 γραμμ. λαρδί καπνιστό
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσα
- 150 γραμμ. πράσινο λάχανο
- 3 καρότα
- 1-2 γογγύλια
- 2-3 πατάτες
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- 50 γραμμ. φασολάκια πράσινα
- 2-3 κουτ. σούπας αρακάς
- 30 γραμμ. (2 κουτ. σούπας) βούτυρο
- αλάτι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το λαρδί σε μικρά μπαστουνάκια, το τσιγαρίζουμε ελαφρά μέσα στο βούτυρο.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά ξεφλουδισμένα σε μικρά κομμάτια, όσο γίνεται πιο λεπτά, και τα προσθέτουμε στα κομμάτια λαρδί με την παρακάτω σειρά: κρεμμύδι και πράσο: τ’ αφήνουμε ν’ αχνιστούν για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα, πράσινο λάχανο, καρότα και γογγύλια: τ’ αφήνουμε ν’ αχνιστούν για 5 λεπτά ακόμα, χωρίς ν’ ανακατεύουμε.
- Μουλιάζουμε με 2 λίτρα νερό. Αλατίζουμε. Βάζουμε το
μίγμα να βράσει και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ’αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τότε τις πατάτες ψιλοκομμένες, τις ντομάτες, τα φασολάκια σε κομμάτια και τον αρακά.
- Τ’ αφήνουμε να μαγειρευτούν ακόμα 20 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, συνοδεύοντάς την, ανάλογα με το γούστο του καθενός, με ψημένα κρουτόν και τριμμένη γραβιέρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr