Με την Ursula Schersch έχουμε μία κοινή αδυναμία στο φαγητό: το χειροποίητο ψωμί. Η @lilvienna όπως θα τη βρεις στο Instagram μοιράζεται φωτογραφίες από τις περιπέτειες της στην κουζίνα – και έξω από αυτή – ενώ φροντίζει να τροφοδοτεί το κοινό της με λαχταριστές συνταγές μέσα από το blog της.
Η Ursula εργάζεται ως food & health journalist αλλά δηλώνει επίσης και food blogger. Γεννήθηκε σε μία μικρή, ειδυλλιακή φάρμα σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια περιτριγυρισμένη από παχουλές αγελάδες, γάτες και κοτόπουλα. Μετακόμισε για σπουδές στο Salzburg και τη Βιέννη, φροντίζοντας να περάσει κάποια εξάμηνα του κολεγίου στην Ισπανία και το Σικάγο – ταξίδια που διεύρυναν τους ορίζοντές της στο φαγητό. Την τελευταία δεκαετία όμως μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Βιέννης και Βοστώνης.
“Μετά το σχολείο ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος πάνω σε θέματα υγείας και lifestyle για τη βιεννέζικη εφημερίδα 'Der Standard'. Δεδομένης της αγάπης μου για το φαγητό, έγινα ένας από τους τακτικούς συνεργάτες στο τμήμα μαγειρικής της εφημερίδας. Πριν από μερικά χρόνια, μετακόμισα με τον σύζυγό μου στη Βοστώνη. Ο David είναι επιστήμονας πυραύλων (ναι, αλήθεια!) και κάνει το postdoc του στο MIT. Αυτό το διάστημα γράφω μία στήλη για το αμερικάνικο φαγητό για την 'Der Standard'”.
“Εκτός από το φαγητό, η άλλη μου μεγάλη αγάπη είναι τα ταξίδια. Μετά το πρώτο μου ταξίδι στη Βραζιλία, στα 19 μου, συνέχισα να επισκέπτομαι μαγευτικούς προορισμούς σε Νότια Αμερική, Ινδία και νοτιοανατολική Ασία για να κάνω το 2013 ένα 9μηνο ταξίδι ανά τον κόσμο. Τότε, ξεκίνησε να με απασχολεί περισσότερο το θέμα του φαγητού. Εκτός από το Lil Vienna, το οποίο εστιάζει στην αυστριακή κουζίνα και ξεκίνησε όταν μετακόμισα στη Αμερική, έχω ένα ακόμα food blog με το όνομα “taste of travel” (www.tasteoftravel.at) όπου γράφω για το φαγητό που δοκιμάζω στα ταξίδια μου. Η συμβουλή μου για τους επίδοξους bloggers; Τα πρώτα δύο χρόνια είναι δύσκολα, αλλά μην το βάζετε κάτω ακόμα κι αν έχετε λίγους αναγνώστες. Το πιο σημαντικό είναι το συνεχές περιεχόμενο”.
“Τα αγαπημένα μου social media είναι το Instagram και το
“Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους. Επίσης η ευζωία είναι πιο σημαντική από ότι παλιότερα – να νιώθεις καλά και να τρως φαγητό που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Δεδομένου ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, φαίνεται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι για να ζήσουν μία καλή ζωή, θα πρέπει να αρχίσουν να νοιάζονται για το φαγητό τους (όχι εντομοκτόνα, GMO κτλ). Επίσης, είναι διασκεδαστικό να δοκιμάζεις νέες γεύσεις και να μαγειρεύεις διαφορετικά πράγματα. Γιατί λοιπόν να μην γίνει το φαγητό τάση;”.
When in Vienna: Τι να δοκιμάσεις και ποια μέρη να επισκεφτείς το καλοκαίρι
Νομίζω ότι οι περισσότεροι Αυστριακοί θα σου πουν να δοκιμάσεις βιεννέζικο σνίτσελ. Επειδή όμως μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, θα πρότεινα το Kaiserschmarrn (κομμένα pancakes με ψητά δαμάσκηνα =Zwetschkenröster). Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη μαύρων ψωμιών. Η Αυστρία έχει φούρνους σε κάθε γωνία με φανταστικά γλυκά και ψωμιά. Μου αρέσει πολύ το ποτό Kaiserspritzer“ (emperor spritz). Δεν το προσφέρει κάθε bar, αλλά αν το συναντήσεις στον κατάλογο, δοκίμασέ το. Φτιάχνεται με σιρόπι από elderflower, λευκό κρασί και ανθρακούχο νερό. Καταπληκτικό!”
Μου αρέσει πολύ να περνάω τα βράδια στο MQ (Museumsquartier, ένα μέρος στο κέντρο της Βιέννης, όπου βρίσκονται ορισμένα μουσεία). Θα βρεις μοντέρνα παγκάκια για να καθίσεις ή να ξαπλώσεις και να περάσεις χρόνο με τους φίλους σου, να πιεις μια μπύρα (που συνήθως έχεις αγοράσει από το σούπερ μάρκετ). Απολαμβάνω επίσης να περνάω χρόνο στο Schönbrunn, κάνοντας απλά βόλτα στον τεράστιο κήπο. Ένα ακόμα μέρος που ο κόσμος αγαπάει το καλοκαίρι είναι το Donauinsel. Μπορείς να κολυμπήσεις στον ποταμό Δούναβη και να περάσεις την ημέρα έξω από την πόλη (ναι, συνδέεται με το μετρό).