Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, κυκλοφορεί το καινούργιο κρασί Beaujolais nouveau στην αγορά. Ένα ελαφρύ γαλλικό κόκκινο κρασί που είναι εξαιρετικά ευκολόπιοτο και προορίζεται για ψύξη, είναι φτιαγμένο από σταφύλια Gamay από την περιοχή Beaujolais, ζυμωμένο μόνο για περίπου δύο μήνες - και διατίθεται για άμεση κατανάλωση. Παραδοσιακά, κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων της Γαλλίας στις 12:01 π.μ., και ακολουθούν εορτασμοί. Beaujolais Nouveau est arrivé!
Οι Γάλλοι μάς έδωσαν μία επίσημη δικαιολογία για να γιορτάσουμε πίνοντας. Το πιο δημοφιλές vin de primeur κυκλοφορεί ήδη και στην ελληνική αγορά και αποτελεί την τέλεια αφορμή για να περάσουμε τις επόμενες ημέρες, στη ζεστασιά του σπιτιού μας με πλατό τυριών και αλλαντικών απολαμβάνοντας ένα ή και περισσότερα ποτήρια κρασί. Και οι ιδέες για να γιορτάσεις την άφιξή του δεν σταματούν εδώ.
L’apéritif dinatoire: Έτσι ονομάζεται το γεύμα που εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι μεταξύ apéritif και καθιστού δείπνου. Οι εορτασμοί για την άφιξη του Beaujolais Nouveau, συνοδεύονται συνήθως με finger food και πιατέλες αλλαντικών που περιλαμβάνουν παραδοσιακές terrines, καπνιστό ζαμπόν και άλλες λιχουδιές.
Πλατό τυριών: Οι περισσότεροι somelliers συμφωνούν ότι ένα κρεμώδες, μαλακό τυρί ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι Beaujolais Nouveau. Μην επιλέξεις κάτι πολύ ισχυρό, επειδή το ίδιο το κρασί είναι αρκετά ελαφρύ και φρουτώδες. Οι καλύτερες επιλογές είναι ένα Brillat-Savarin, ένα Saint-Marcellin ή ένα φρέσκο κατσικίσιο τυρί. Συνδύασέ τα όλα σε μία πιατέλα τυριού με εποχιακά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Gougères: Φτιάξε τα λαχταριστά γαλλικά ψωμάκια με γραβιέρα και θυμάρι και συνδύασέ τα με ένα ποτήρι κρασί.
Μύδια σε λευκή σάλτσα: Tα απλά συστατικά δημιουργούν εκπληκτικά αποτελέσματα. Απλά πρόσθεσε στα ήδη καθαρισμένα μύδια, κρασί (φυσικά), κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα και θα έχεις ένα νόστιμο πιάτο.