Βρες παρακάτω την βασική συνταγή για μπεσαμέλ από τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο της ελληνικής κουζίνας, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Μια συνταγή - συμπλήρωμα στις βασικές συνταγές όπως είναι το παστίτσιο και ο μουσακάς.
Παραδοσιακή συνταγή για μουσακά | Το τέλειο Κυριακάτικο τραπέζι
Βασική συνταγή για μπεσαμέλ από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Υλικά για μία δόση
• 3 ποτήρια γάλα (φρέσκο)
•7 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
•5 κουταλιές σούπας βούτυρο
•Αλάτι, πιπέρι
•Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
•2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
Εκτέλεση
-Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με
ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
-Προσθέτετε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σας σβολιάσει το αλεύρι, μέχρι να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
-Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.
-Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και την αφήνετε να κρυώσει.
-Ρίχνετε στην κρέμα τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για να ενσωματωθούν αμέσως στο μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.