Βασική συνταγή για μπεσαμέλ από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Μια συνταγή - συμπλήρωμα στις βασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Βρες παρακάτω την βασική συνταγή για μπεσαμέλ από τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο της ελληνικής κουζίνας, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Μια συνταγή - συμπλήρωμα στις βασικές συνταγές όπως είναι το παστίτσιο και ο μουσακάς.

Παραδοσιακή συνταγή για μουσακά | Το τέλειο Κυριακάτικο τραπέζι

Βασική συνταγή για μπεσαμέλ από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Χρόνος προετοιμασίας: 30’

Υλικά για μία δόση

• 3 ποτήρια γάλα (φρέσκο)

•7 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ

•5 κουταλιές σούπας βούτυρο

•Αλάτι, πιπέρι

•Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

•2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)

Εκτέλεση

-Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με

ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.

-Προσθέτετε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σας σβολιάσει το αλεύρι, μέχρι να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

-Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.

-Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και την αφήνετε να κρυώσει.

-Ρίχνετε στην κρέμα τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για να ενσωματωθούν αμέσως στο μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.

Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ, πρέπει να αλλάζει και η πυκνότητά της:

α) αραιή για σάλτσες ή σούπες. β) μέτρια (κανονική) για παστίτσιο, το μουσακά και τα ογκρατέν. γ)πυκνή για τυρόπιτες, μπουρέκια, κροκέτες.