Back to school: Τα γλυκά που κερνούσαμε στο σχολείο και πού θα τα βρεις

Ένα throwback στα πιο ανέμελα κεράσματα της ζωής μας

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Ένα throwback στα πιο ανέμελα κεράσματα της ζωής μας

Δεν θυμάμαι πώς ξεκίνησε η κουβέντα για τα γλυκά που κερνούσαμε τους συμμαθητές μας στο σχολείο, αλλά όσο περισσότερο μιλούσαμε με τη φίλη μου και φωτογράφο Δανάη για εκείνα τα χρόνια τόσο μεγάλωνε ο ενθουσιασμός μας. Εμένα μου άρεσαν τα ταρτάκια, το μόνο γλυκό που δεχόμουν να φάω τότε, άνευ σοκολάτας, η Ελένη (σ.σ. η Στασινοπούλου) πάλι μου εκμυστηρεύτηκε ότι λάτρευε τα marzipan. Εγώ πάλι θα τα αντάλλαζα ευχαρίστως με ένα σοκολατένιο εκλεράκι. Κάπως έτσι έγινε αυτή η λίστα, προς χάριν των σχολικών κερασμάτων, τότε που ανυπομονούσαμε να έχει κάποιος γενέθλια για να το ρίξουμε έξω. Κι ίσως γιατί εγώ δεν είχα ποτέ τη χαρά να κεράσω τους φίλους μου γιατί και γενέθλια και γιορτή πέφτουν κατακαλόκαιρο.


Νεγράκια

Ευτυχώς έχει μείνει το ζαχαροπλαστείο του Τάσου στη Γλυφάδα (Μαραγκού 6, τηλ. 210 89 43 154) για να μας θυμίζει ότι υπήρξε πραγματικά αυτό το τέλειο combo σοκολάτας. Οι παλιότεροι θα αναπολούν σίγουρα αυτό το γλυκό που ναι μεν έμοιαζε με κωκ, αλλά ήταν καλυμμένο με σοκολάτα.

Εκλεράκια


Τα σοκολατένια εκλεράκια ήταν πάντοτε μία ευχάριστη έκπληξη. Πάντα ήθελες δεύτερο αλλά τα κομμάτια ήταν συνήθως μετρημένα. Εκτός κι αν ήσουν μία από τις κολλητές της εορτάζουσας. Στον Ασημακόπουλο (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 2103610092) θα βρεις φρέσκα εκλεράκια που θα σου φέρουν παιδικές αναμνήσεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Ταρτάκια



Κρέμα και φρούτα αποτελούσαν τον τέλειο συνδυασμό. Πάλι ερχόντουσαν σε μετρημένες μερίδες, και συνήθως οι φράουλες «έφευγαν» πρώτες. Οι τάρτες του Fresh είναι εγγύηση (και έρχονται σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που έτρωγες μικρή).

Συνέχεια στη σελίδα 2

Καριόκες


Ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή γλυκά κεράσματος. Εύκολες στη μεταφορά και το μοίρασμα, οι καριόκες αποτελούσαν σταθερή αξία στις προτιμήσεις των παιδιών. Στον Παπαπαρασκευά ( Παπανδρέου 13 κ Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ. 2108980220) θα βρεις τις καλύτερες της αγοράς, αφού συνδυάζουν γλυκόπικρη σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας και ολόκληρα καρύδια.

Τρουφάκια


Κανείς δεν μπορούσε να φάει μόνο ένα, γεγονός που γνώριζε ο εκάστοτε εορτάζων και φρόντιζε να φέρει μερικά παραπάνω. Στην old school εκδοχή τους τα τρουφάκια είχαν σοκολατένια τρούφα (και όχι σκόνη κακάο ή επικάλυψη σοκολάτας) η οποία συγκεντρωνόταν στο χαρτάκι για να την γλείψεις μετά. New age τρουφάκια, αλλά πεντανόστιμα, θα βρεις στο The Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49, τηλ. 210339 2348), από τα χεράκια του «μάγου» Αριστοτέλη.


Marzipan


Φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα, τα marzipan ερχόντουσαν σε διάφορα χαρούμενα σχέδια, με αυτά των φρούτων να υπερτερούν. Το συγκεκριμένο γλυκό ή το λάτρευες ή το μισούσες. Αν άνηκες στην πρώτη κατηγορία, θα ήσουν από τους τυχερούς που έτρωγαν παραπάνω, γιατί η δεύτερη είχε περισσότερους οπαδούς. Αρκεί ένα κουτί από το Αριστοκρατικόν (Βουλής 7, Σύνταγμα, 2103220546) για να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια.

Κωκ



Σε αντίθεση με το εκλεράκι, το κωκ μπορεί να ήταν δημοφιλές αλλά δεν ήταν το ίδιο λαχταριστό. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην το συμπεριλάβουμε στη λίστα και να μην πούμε ότι στην Καμέλια (28ης Οκτωβρίου 1, τηλ. 21 0671 7134) βρίσκεις πάντα φρέσκα και λαχταριστά (αναθεωρείς μετά από κάποια ηλικία) κωκ.


Δες εδώ τα κλασικά vintage ζαχαροπλαστεία της Αθήνας.