Μήπως προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από όσα αντέχεις και προλαβαίνεις; Μήπως αγχώνεσαι για κάποια παρουσίαση; Μήπως για κάποιο διαγώνισμα; Μήπως φοβάσαι κάποιο πιθανό μελλοντικό αρνητικό σενάριο; Μήπως φοβάσαι ότι κάτι κακό θα συμβεί στο παιδί σου;
Το άγχος, είναι ένα συναίσθημα, που όλοι νιώθουμε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση ή όταν νιώθουμε ταραχή.
Εκτός από συναίσθημα, το στρες είναι μια φυσική αντίδραση που επηρεάζει όλο μας το σώμα.
Βραχυπρόθεσμα, το στρες μας ωφελεί γιατί μας ενεργοποιεί να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές. Όταν όμως αγχωνόμαστε πολύ συχνά ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζουμε όργανα και κύτταρα σε όλο μας το σώμα και αλλάζουμε ακόμη και την λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Ο αδένας της αδρεναλίνης απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, την κορτιζόλη, την επινεφρίνη και την νορεπινεφρίνη. Καθώς αυτές οι ορμόνες ταξιδεύουν στο νευρικό σύστημα, φτάνουν γρήγορα στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά. Η αδρεναλίνη (επινεφρίνη), κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά, και αυξάνει την πίεση του αίματος, δημιουργώντας υπερένταση.
Η κορτιζόλη σχετίζεται επίσης και με την δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης ή τη δημιουργία χοληστερόλης μέσα στις αρτηρίες.
Ανάλυσέ Το | Πώς να διαχειριστείς το άγχος στο σεξ και ποια είναι τα αίτιά του;
Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής. Όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει το στρες, ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, επικοινωνεί το στρες στο πεπτικό νευρικό σύστημα. Η συσχέτιση εγκεφάλου και πεπτικών οργάνων δημιουργεί συσπάσεις και έτσι προκαλείται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αυξάνει την ευαισθησία των οργάνων στα οξέα και τις πιθανότητες για καούρες. Το χρόνιο στρες, αλλάζει επίσης και την εμφάνιση της κοιλιάς μας. Η κορτιζόλη αυξάνει την όρεξη και δίνει εντολή στο σώμα να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια αναζητώντας υδατάνθρακες και τροφές που προκαλούν στιγμιαία ευφορία (πχ σοκολάτα). Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προσθέτουν θερμίδες, συνήθως σε μορφή σπλαχνικού λίπους. Αυτό το είδος λίπους, απελευθερώνει τις κυτοκίνες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στο μεταξύ, οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσολογικού, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς μολύνσεις και καθυστερώντας τον ρυθμό ανάρρωσης.
Αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια, χρειάζεται να περιορίσουμε το χρόνιο στρες καθώς σταδιακά και σταθερά σκοτώνει τα κύτταρά μας.
Ανάλυσέ Το | Μάθε να ελέγχεις το άγχος, αναγνωρίζοντας την προσωπικότητά σου
Το χρόνιο στρες, προκαλεί ακμή, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, σεξουαλική δυσλειτουργία, δυσκολία συγκέντρωσης, εξάντληση και ευερεθιστότητα.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος
Όταν κάποιος σκέφτεται αρνητικά για το μέλλον, έχει μάθει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του σε σημείο τελειομανίας, όταν δεν πιστεύει στις δυνατότητές του και αμφιβάλλει για τον εαυτό του, δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άγχος.
Φυσικά, το περιβάλλον του ατόμου κατά την παιδική του ηλικία, τα ερεθίσματα που δεχόταν, τα πρότυπα των γονιών του αλλά και οι σιωπηλές τους προσδοκίες, καθορίζουν τον τρόπο που διαχειρίζεται το άτομο το άγχος.
Έχω γνωρίσει πολλών ειδών άγχη. Υπάρχει το άγχος του άγχους, το άγχος του άγνωστου, το άγχος της αποτυχίας, το άγχος της έλλειψης ελέγχου, το άγχος της απόρριψης κ.α. Όλα τα είδη άγχους, σχετίζονται με τις δυσλειτουργικές σκέψεις. Τις σκέψεις που ενεργοποιούνται αυτόματα συνήθως, και δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε.
Τα βήματα για τη διαχείριση του άγχους:
- Το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, είναι να δεσμευτούμε σοβαρά απέναντι στον εαυτό μας, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισής μας. Αυτή η αλλαγή χρειάζεται να είναι μια συνειδητή προσωπική επιλογή αλλαγής του τρόπου σκέψης μας.
- Το δεύτερο βήμα, είναι να δούμε τις αιτίες του χρόνιου και μη λειτουργικού άγχους μας. Γιατί αγχωνόμαστε τόσο; Γιατί αδυνατούμε να το ελέγξουμε;
- Τρίτο βήμα: Εντοπίζουμε τις δυσλειτουργικές σκέψεις μας. Για παράδειγμα «Δεν πρέπει να εκτεθώ», «πρέπει οι άλλοι να είναι ικανοποιημένοι από μένα»
- Το τέταρτο βήμα είναι να αναλύσουμε τους φόβους μας. Πόσο ρεαλιστικοί είναι; Πράγματι δεν έχουμε επιλογές; Μήπως έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε έτσι, χωρίς να συνειδητοποιούμε το αδιέξοδο στο οποίο θέτουμε τον εαυτό μας;
- Το πέμπτο βήμα είναι να κάνουμε διαλείμματα μέσα στην ημέρα, όπου απομακρύνουμε περιττές σκέψεις και προσπαθούμε να εστιάσουμε στο εδώ και τώρα. Ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και στο παρόν. Οι σκέψεις που προκαλούν άγχος συνήθως είναι σκέψεις που αφορούν ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο. Ίσως είναι σκέψεις, από μια δυσάρεστη παρελθοντική εμπειρία. Όταν εστιάσουμε στο τώρα, βλέπουμε πόση δύναμη μπορούμε να νιώσουμε.
- Το έκτο βήμα είναι να χαλαρώσουμε το σώμα μας. Να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζουμε την κοιλιακή αναπνοή και ότι νιώθουμε το σώμα μας χαλαρό και ανάλαφρο.
- Το έβδομο βήμα, είναι να προσθέσουμε μέσα στην ημέρα, δραστηριότητες που μας δίνουν ικανοποίηση. Να βεβαιωθούμε ότι το «πρέπει» καταλαμβάνει λιγότερο μέρος της σκέψης μας και ότι σπαταλάμε λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το «έχω ανάγκη» και το «μπορώ».
- Το όγδοο βήμα, είναι να ζητήσουμε από τα κοντινά μας άτομα να μας βοηθήσουν. Χρειάζεται να είμαστε συγκεκριμένοι στο τι τους ζητάμε, αφού τους ανακοινώσουμε ότι έχουμε πάρει την συνειδητή απόφαση να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας.
- Το ένατο βήμα είναι να βάλουμε όρια στους τοξικούς ανθρώπους γύρω μας. Όρια στο πόσο μπορούν να παρεμβαίνουν στη ζωή μας αλλά πρώτα όρια στον εαυτό μας για το πόσο τους επιτρέπουμε να εισβάλλουν στον προσωπικό ψυχικό μας χώρο.
- Το δέκατο βήμα είναι να έρθουμε κοντά με θετικούς ανθρώπους και ανθρώπους που μας μεταδίδουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Το χρόνιο άγχος είναι εχθρός της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να το διαχειρίζεσαι.
Πάντα θα υπάρχουν γύρω σου πιέσεις, δυσάρεστα γεγονότα, δυσκολίες και απρόοπτα. Το θέμα είναι να διαχειρίζεσαι τη σκέψη σου και να κρατάς μακριά την αρνητικότητα.
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη