Παρατηρούνται όλο και συχνότερα, μηνύματα μίσους που αφορούν την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την εξωτερική εμφάνιση στα socialmedia (Facebook, Instagram και ΥουTube)
Ανάλυσέ Το | Το σύνδρομο της παντοδυναμίας και 12 παράλογες σκέψεις των ανθρώπων
Δεν είναι πολλές οι έρευνες που έχουν γίνει για να ερμηνεύσουν το γιατί τόσοι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία να στείλουν μηνύματα μίσους σε αγνώστους. Ωστόσο, αυτές που έχουν γίνει θίγουν και το ερώτημα για το κατά πόσο θα έπρεπε να είναι νόμιμη και επιτρεπτή μια τέτοια συμπεριφορά.
Αυτό που φαίνεται, είναι ότι τα άτομα αυτά, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Περνούν πάρα πολλές ώρες στο διαδίκτυο
- Έχουν περιορισμένες πηγές ικανοποίησης στη ζωή τους
- Δεν έχουν δυνατό συναισθηματικό δεσμό με την οικογένειά τους
- Φαίνεται να είναι δυστυχισμένα
Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που εκφοβίζουν στο διαδίκτυο φαίνεται να έχουν συνήθως, τα εξής χαρακτηριστικά:
- Είναι ντροπαλά, υποτακτικά και μοναχικά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Τα μηνύματα μίσους αποσπούν την προσοχής τους από τη δυστυχισμένη ζωή τους την οποία θεωρούν μίζερη. Έτσι, βρίσκουν έναν τρόπο διαφυγής από τα δικά τους προβλήματα, τα οποία θεωρούν άλυτα. Νιώθουν εγκλωβισμένοι σε αυτά.
- Μέσα από τα μηνύματα, λαμβάνουν προσοχή και νιώθουν σημαντικά. Είναι ένας τρόπος να αισθανθούν πως έχουν κερδίσει, έστω και έτσι, αναγνωσιμότητα. Όσο πιο αναγνωρίσιμο είναι το πρόσωπο στο οποίο θα γράψουν το υβριστικό μήνυμα, τόσο πιο σημαντική θεωρούν την προσοχή του.
- Τα άτομα αυτά, δεν έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των άλλων και να μπουν στη θέση τους
- Κάποιοι έχουν το λεγόμενο «σύμπλεγμαανωτερότητας». Θέλουν δηλαδή να αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους, μειώνοντάς τους
- Συνήθως, το μίσος είναι πολύ κοντά στην αγάπη. Τα μηνύματα μίσους δηλαδή, είναι αποτέλεσμα ζήλειας . «Αφού δεν το έχω εγώ, δεν θέλω να το έχουν οι άλλοι» ή «Γιατί δηλαδή να το έχει εκείνη και να μην το έχω κι εγώ;»
- Κάποιες φορές, τα άτομα αυτά, έχουν μεγαλώσει μέσα σε περιβάλλον κακοποίησης, λεκτικής ή σωματικής βίας ή ακόμη και παραμέλησης. Έτσι, αντιδρούν με έναν αντίστοιχο τρόπο μέσα στο διαδίκτυο μεταφέροντας εκεί τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν στη ζωή τους, ενώ παράλληλα αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι παρενοχλούν κάποιους άλλους ανθρώπους.
Η αλήθεια είναι, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και συμπεριφορές μίσους, πόλεμοι και συγκρούσεις. Το ζήτημα λοιπόν είναι να μπορούμε να αυτοπροστατευόμαστε ψυχικά από τέτοιες συμπεριφορές κυρίως συνειδητοποιώντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν πρόβλημα για αυτόν ο οποίος επιδίδεται σε αυτές.
Έτσι, ειδικά εάν είσαι ανήλικος/η ενημέρωσε κάποιον ενήλικα, τους γονείς, αυτόν που σε φροντίζει τον δάσκαλο και εάν δεν σε βοηθήσουν, ενημέρωσε κι άλλους και ζήτησε βοήθεια στο πώς θα το διαχειριστείς. Βάλε τα όρια σου ξεκάθαρα και με όποιον τρόπο χρειάζεται ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς.
Μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά των άλλων, όμως μην ξεχνάς ότι μπορείς να ελέγξεις τη δική σου και να βάλεις τα όριά σου. Τοξικοί άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα. Εσύ όμως, μπορείς να απομακρυνθείς και να προστατευτείς από εκείνους.
Να είσαι καλά!
Σ
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη