Ανάλυσέ Το | Πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Είναι ο σύντροφός μου ο σωστός για μένα; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί την τεχνική για να παίρνεις σωστές αποφάσεις!

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Η Τ. έχει μια σχέση εδώ και 6 χρόνια. Είναι σίγουρα η πιο σημαντική σχέση της ζωής της, όμως δεν είναι σταθερή. Χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν κοινά που τους ενώνουν πολύ αλλά και πολύ σημαντικές διαφορές που τους χωρίζουν.

Η Τ. δεν ξέρει αν αξίζει να προσπαθήσει ή αν οι συχνοί χωρισμοί φανερώνουν ότι δεν μπορούν να είναι καλά μαζί. Ωστόσο, οι τόσο συχνές επανασυνδέσεις την μπερδεύουν καθώς την κάνουν να σκέφτεται ότι ίσως ο άντρας αυτός είναι κατάλληλος για εκείνη.

Η Τ. ζει μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Κάτι που συναντάω πολύ συχνά: τον διχασμό και προβληματισμό για τον σύντροφο. «Τελικά είναι ο κατάλληλος για μένα;», «Μήπως οι συχνοί τσακωμοί φανερώνουν κάτι;», «Είμαι ενθουσιασμένη αλλά δεν είμαι σίγουρη αν έχει μέλλον», «Μου αρέσει αλλά είναι πάρα πολλά αυτά που με ενοχλούν».

Η παρακάτω τεχνική βοηθάει να παίρνουμε όσο πιο σωστές αποφάσεις μπορούμε:

  • Πρώτα σκέψου με ποια κριτήρια αποφασίζεις συνήθως. Παίρνεις τις αποφάσεις σου με βάση το τι θα σου δώσει περισσότερη ικανοποίηση, με βάση τι πρέπει να κάνεις ή τι θα ικανοποιήσει τους άλλους;
  • Στη συνέχεια, σκέψου κάποια απόφαση που θεωρείς επιτυχημένη. Ποιο κριτήριο είχες τότε; Για παράδειγμα, αποφάσισες να αλλάξεις δουλειά, παρόλο που οι γύρω σου δεν σε ενθάρρυναν. Η απόφαση αυτή εμπεριείχε ρίσκο, κι όμως θεωρείς ότι ήταν επιτυχημένη απόφαση γιατί σε έκανε να νιώσεις καλύτερα (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα).
  • Αυτό δείχνει ότι όταν αποφασίζεις με βάση το τι σε ικανοποιεί, τότε οι αποφάσεις σου σε κάνουν να νιώθεις καλά και μην ξεχνάς πως όταν νιώθουμε καλά, μπορούμε να επηρεάσουμε αυτά που μας συμβαίνουν θετικά.
  • Αφού ο προβληματισμός σου περιστρέφεται γύρω από τη σχέση σου, σκέψου αν η απόφαση να είσαι μαζί του, προήλθε από κριτήριο που συνήθως σε οδηγεί σε σωστές επιλογές. Για παράδειγμα, επέλεξες να είσαι με τον σύντροφό σου επειδή είναι πολύ ελκυστικός. Ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσες ότι αυτό δεν αρκεί; Να κάτι χρήσιμο για σένα στο μέλλον.
  • Αμέσως μετά, αναρωτήσου πότε νιώθεις καλά σε μια σχέση. Σκέψου το πολύ. Θυμήσου μεμονωμένες ευχάριστες εικόνες από προηγούμενες σχέσεις ή και από την τωρινή σχέση σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει ο άλλος τα οποία σε κάνουν να περνάς καλά μαζί του. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για σένα.

Μετά το τελευταίο βήμα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι τα σημαντικά για σένα χαρακτηριστικά υπάρχουν στον σύντροφό σου. Ίσως και όχι. Ό,τι κι αν διαπιστώσεις θα σε βοηθήσει στην τελική σου απόφαση.

Ξέρω ότι πολλοί θα καταλήξετε στο ότι ο σύντροφός σας δεν έχει τα σημαντικά για εσάς χαρακτηριστικά, κι όμως η σκέψη να μην είστε μαζί του σας δημιουργεί πολύ αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο, ανασφάλεια και στεναχώρια. Το πρώτο που προτείνω να κάνετε είναι να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο μου γύρω από την αυτοεκτίμηση.

Τα συναισθήματα μοιάζουν ανεξέλεγκτα όσο τα αφήνουμε να είναι ανεξέλεγκτα. Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος. Το αναμενόμενο είναι να νιώσεις αμφιβολία και στεναχώρια.

Όμως αν κατέληξες στο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τα σημαντικά για εσένα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να σε κάνουν ευτυχισμένη σε μια σχέση (αν πραγματικά θέλετε να είστε ευτυχισμένη) η απόφαση του χωρισμού αργά ή γρήγορα, με το έναν ή τον άλλο τρόπο θα έρθει… Ίσως, το να έρθει πιο γρήγορα είναι καλύτερο για σένα.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη