Ανάλυσέ Tο | Πώς να ξεπεράσεις την αρρωστοφοβία

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει όλα τα αίτια αλλά και τη θεραπεία για την αρρωστοφοβία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Φόβος είναι ένα συναίσθημα που λειτουργεί ενστικτωδώς στους ανθρώπους επιτρέποντας την αυτοπροστασία τους από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Ο φόβος διαφέρει από τη φοβία. Η ένδειξη για την φοβία είναι η αποφυγή. Αν δηλαδή, αποφεύγεις καταστάσεις, ανθρώπους ή αν δυσκολεύεσαι στην καθημερινότητά σου, τότε μιλάμε για φοβία και όχι για φόβο.

Ανάλυσέ Το | Πώς σε επηρεάζει το παιδί που κρύβεις μέσα σου;

Αν έχεις φοβία, τότε σίγουρα θα νιώθεις έντονο αίσθημα εγκλωβισμού. Ίσως αντιλαμβάνεσαι ότι η φοβία σου είναι παράλογη και ο φόβος σου υπερβολικός, όμως παράλληλα θα νιώθεις και αδύναμη/ος να τον ελέγξεις.

Συμπτώματα αρρωστοφοβίας

  • Τα άτομα που έχουν αρρωστοφοβία, ασχολούνται διαρκώς με την υγεία τους.
  • Αγχώνονται ότι μπορεί κάτι σοβαρό να τους συμβεί στο μέλλον ή ότι μπορεί να έχουν μια ασθένεια ήδη και δεν το έχουν ανακαλύψει.
  • Κάνουν διαρκώς εξετάσεις
  • Επισκέπτονται διαρκώς γιατρούς
  • Επικεντρώνονται σε κάποιο πόνο ή στιγμιαία ζάλη και φαντάζονται τα χειρότερα
  • Κάνουν έρευνα στο ιντερνετ και τελικά εντείνουν το φόβο τους
  • Το άγχος δημιουργεί κάποια ψυχοσωματικά και τελικά καταλήγουν να αγχώνονται ακόμη περισσότερο για την υγεία τους

Αίτια αρρωστοφοβίας

Το άγχος συνήθως έρχεται να χτυπήσει το καμπανάκι για κάτι που υποβόσκει και το άτομο δεν το έχει αντιληφθεί και άρα δεν το έχει δουλέψει. Έχω παρατηρήσει πως τα άτομα με αρρωστοφοβία, έχουν μάθει να πρέπει να τα έχουν όλα υπό έλεγχο, είναι τελειομανή και είχαν κάποιο γονέα αυταρχικό και πιεστικό. Κάποιες φορές η αρρωστοφοβία κρύβει μια κατάθλιψη και κάποιες άλλες , λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση για απαγορεύσεις που η οικογένεια υπαγόρευε στο άτομο ως παιδί.

Το άτομο μέσω της αρρωστοφοβίας ζητάει έμμεσα προσοχή και αγάπη, κάτι που δεν νιώθει άνετα να ζητήσει χωρίς την δικαιολογία της αρρώστιας. Επίσης, για κάποιον που δυσκολεύεται να πει «όχι», η αρρωστοφοβία βοηθά γιατί είναι άλλο να λες «όχι» επειδή απλά δεν θέλεις και άλλο επειδή είσαι άρρωστος. Στην περίπτωση της αρρώστιας το άτομο νιώθει ότι δεν απογοητεύει κανέναν. Ωστόσο, πρέπει συνεχώς να μπαίνει σε μια τέτοια θέση.

Θεραπεία αρρωστοφοβίας

Η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στις αγχώδεις διαταραχές, είναι η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση. Το άτομο θα καταλάβει τον λόγο που έχει αναπτύξει ια τέτοια φοβία και θα αντικαταστήσει τις μη λειτουργικές σκέψεις με λειτουργικές. Είναι σημαντικό να βρει έναν γιατρό [που εμπιστεύεται και να σταματήσει τις πολύ συχνές ιατρικές εξετάσεις. Τελικά, θα συνειδητοποιήσει την βαθύτερη αιτία του προβλήματος και θα είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τις σκέψεις του.

Να είσαι καλά! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη