Όλοι βιώνουμε κατά διαστήματα, ώρες ή ημέρες, που νιώθουμε ανόρεκτοι και την ψυχολογία μας πεσμένη. Συνήθως, για τους περισσότερους αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητα του ατόμου και δεν υποχωρούν, ακόμη κι αν συμβούν θετικά γεγονότα. Τότε λέμε ότι πρόκειται για κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι μια ένδειξη πως χρειάζεται να κάνουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας. Κάτι δεν πηγαίνει καλά και χρειάζεται να το εντοπίσουμε και στη συνέχεια να το αλλάξουμε.
Συχνά η πίεση από πολλές πλευρές, η απώλεια, η τελειομανία, η ενοχικότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε μελαγχολία ή και κατάθλιψη.
Τρόποι να αντιμετωπίσεις το αίσθημα του κενού:
- Κάθε φορά που νιώθεις αίσθημα κενού, σκέψου πως πρόκειται για ένα άνοιγμα σε κάτι νέο που έρχεται στη ζωή σου.
- Αφέσου σε αυτό το συναίσθημα χωρίς να το κατακρίνεις, χωρίς αυτολύπηση και χωρίς ενοχές. Θυμήσου πως πρόκειται για ένα νέο άνοιγμα, για μια νέα ανάγκη του εαυτού σου.
- Το κενό που νιώθεις είναι η πρόσκληση να αφεθείς και να δεχτείς κάτι νέο. Σκέψου, ποιο είναι το καινούριο πράγμα στο οποίο ανοίγεσαι στη ζωή σου; Τι είναι αυτό που πρέπει να εγκαταλείψεις προκειμένου να επιτρέψεις αυτό το καινούριο να εισέλθει στη ζωή σου;
- Απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις γραπτά, χωρίς να περιορίσεις τον εαυτό σου.
Εντόπισε αυτό που είναι καταπιεσμένο/κρυμμένο:
- Φαντάσου ένα κενό δωμάτιο. Σκέψου ότι εσύ καλείσαι νa το γεμίσεις. Τι θα έδινε σε αυτό το δωμάτιο περισσότερη ενέργεια; Ποιο θα ήθελες να ήταν το θέμα αυτού του δωματίου; Σκέψου ότι θα το έβλεπες μόνο εσύ. Τι δεν θα έβαζες με τίποτα στο δωμάτιο;
- Σκέψου τις απαντήσεις σου και σκέψου εάν φανερώνουν κάτι που καταπιέζεις εσωτερικά. Κάτι για το οποίο ντρέπεσαι. Γνωρίζω την Λ. η οποία στις παραπάνω ερωτήσεις απάντησε πως θα διακοσμούσε το δωμάτιο με γυμνές γυναίκες. Τελικά, η Λ. μου εξομολογήθηκε την σεξουαλική της προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Κάτι το οποίο καταπίεζε, αλλά την επηρέαζε αρνητικά.
Χρησιμοποίησε θετικά τη ντροπή σου:
- Σκέψου την τελευταία φορά που ένιωσες ντροπή ή που κατηγόρησες τον εαυτό σου που αντέδρασε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
- Γράψε τι ένιωσες γι’ αυτό που έκανες και όλα όσα είπες στον εαυτό σου για αυτή του την συμπεριφορά. Για παράδειγμα «Δεν μου αξίζουν οι φίλοι μου», «Δε φέρθηκα σωστά», «Κανένας δεν πρόσκειται να με βοηθήσει γιατί είμαι κακιά», «αν δεν γίνω γενναιόδωρη δεν θα κάνω φίλους ποτέ».
- Σκέψου πως θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις θετικά την ντροπή σου και να δημιουργήσεις καινούριους κανόνες και όρους για τις σχέσεις σου με τους άλλους.
- Γράψε πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτές οι σκέψεις και να γίνουν λειτουργικές για τη ζωή σου και τις σχέσεις σου. Για παράδειγμα «Μου επιτρέπεται να βάλω όρια και να φροντίζω τον εαυτό μου», «δεν χρειάζεται να φροντίζω τους άλλους και να παραμερίζω τον εαυτό μου», «οι άλλοι άνθρωποι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις στενοχώριες τους», «εάν οι άλλοι δυσανασχετούν με τα καινούρια μου όρια, είναι δικό τους θέμα, δεν χρειάζεται εγώ να τους διευκολύνω».
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως τα συναισθήματα της θλίψης συνήθως ενοχοποιούνται, ενώ είναι πολύ σημαντικά για την αυτοεξέλιξή μας.
Μας φανερώνουν τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας και στις σκέψεις μας, μας πηγαίνουν μπροστά. Σκέψου λοιπόν πως εσύ είναι κυρίαρχος του εαυτού σου και των συναισθημάτων σου. Αποδέξου και αγκάλιασε αυτά που νιώθεις. Μην πολεμάς τον εαυτό σου. Επέλεξε να ζεις θετικά, αλλά αποδέξου ότι κάποιες φορές μπορεί να επιλέγεις να μελαγχολείς, όλα είναι μέσα στη ζωή.
Φυσικά, όταν τα συμπτώματα επιμένουν και η καθημερινότητά σου δυσλειτουργεί για καιρό, μην διστάζεις να επισκεφτείς ειδικό.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Κεντρική φωτογραφία: Istock