«Πρέπει να αρχίσω γυμναστήριο», «θέλω να κανονίσω ένα ταξίδι», «χρειάζεται να πάω να κάνω εξετάσεις», «πρέπει να κάνω κάποιες κινήσεις ανάπτυξης της επιχείρησής μου», «θέλω να ξεκινήσω σωστή διατροφή». Και περνούν οι μέρες, οι μήνες, ίσως και τα χρόνια και οι αλλαγές που σκέφτεσαι πως θέλεις να πετύχεις αναβάλλονται για «από Δευτέρα» Η αναβλητικότητα σχετίζεται με την αίσθηση της αποτυχίας αλλά και την δυστυχία.
Γιατί αναβάλλεις τους στόχους σου;
#1. Αποφεύγεις κάτι που μπορεί να σε αγχώσει ή να σε φοβίσει
Η αυτόματη τάση είναι να αποφεύγουμε κάτι που νομίζουμε ότι θα μας αγχώσει ή θα μας δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα. Αρχικά να θυμάσαι ότι δεν είναι απαραίτητο να νιώσεις έτσι. Όμως ακόμη κι αν νιώσεις σκέψου τρόπους να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα και κάτι μας διδάσκουν.
#2. Δεν έχεις ισχυρό κίνητρο
Ίσως να νιώθεις ότι το όφελος για σένα δεν θα είναι μεγάλο. Ίσως βολεύεσαι στην τωρινή σου κατάσταση. Κάποιες φορές υποτιμούμε το όφελος προκειμένου να μείνουμε στην παρούσα κατάσταση. Εκτίμησε το όφελος και αναγνώρισε τις αρνητικές συνέπειες της αναβλητικότητας σου.
#3. Έχεις βάλει πολλούς στόχους και δεν έχεις θέσει προτεραιότητες
Όταν σκεφτόμαστε πως έχουμε 100 επιθυμίες, ανάγκες και υποχρεώσεις, χανόμαστε μέσα σ’ αυτές. Κάνε μια λίστα προτεραιοτήτων υποχρεώσεων και μια δεύτερη αναγκών.
#4. Απολαμβάνεις τον πανικό της τελευταίας στιγμής
Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τον πανικό της τελευταίας στιγμής και της ανάληψης πολλών μαζί αρμοδιοτήτων, ενώ περνούν διαστήματα αποχής. Σκέψου εάν σε βοηθάει αυτή η τακτική.
#5. Έχεις συνδέσει το στόχο με παλαιότερες αποτυχίες ή αρνητικές εμπειρίες
Ίσως στο παρελθόν έχεις επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο, όμως για κάποιους λόγους δε απέδωσε ή σου δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα. Έτι έχει καταγραφεί μέσα σου σαν μια αρνητική εμπειρία. Αποσύνδεσε την εμπειρία με την αποτυχία και ξεκίνα από την αρχή. Επειδή μια φορά συνέβη κάτι, δε σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί. Κατανόησε τους λόγους που δεν πέτυχε και διόρθωσέ τους.
Πώς να διαχειριστείς την αναβλητικότητα:
#1. Αναγνώρισε την αναβλητικότητα σου
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις και να παραδεχτείς το χαρακτηριστικό αυτό στον εαυτό σου.
#2. Διάβασε τους παραπάνω λόγους και σκέψου τι ταιριάζει σε σένα
Μόλις κατανοήσεις το γιατί αναβάλλεις θα είναι πολύ πιο εύκολο να το διορθώσεις
#3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Προσπάθησε να θέτεις καθημερινούς μικρούς στόχους που θα σε οδηγήσουν στον μεγάλο.
#4. Βάλε προτεραιότητες
Δεν γίνεται όλα να είναι το ίδιο σημαντικά. Βάλε προτεραιότητες.
#5. Ξεκίνα από τα μικρά καθημερινά
Αναβάλλεις το πλύσιμο των πιάτων, το να σηκώσεις την πετσέτα από το μπάνιο, να στρώσεις το κρεβάτι σου. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στα μικρά καθημερινά. Βίωσε μικρές νίκες.
#6. Τι γίνεται όταν δεν αναβάλλεις;
Θυμήσου και παρατήρησε τις φορές που δεν αναβάλλεις. Τι γίνεται; Πώς αισθάνεσαι; Είναι μια θετική εμπειρία; Αξίζει να την επαναλάβεις;
Ποτέ δεν είναι αργά να αναβάλλεις την αναβλητικότητα. Ξεκίνα από σήμερα!
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr