Η γιαγιά μου έλεγε «απλή ζωή, καλή ζωή». Το «απλή» δε σημαίνει να ζεις μια ζωή χωρίς να έχεις στόχους, να κάνεις όνειρα ή να έχεις δραστηριότητες. Σημαίνει ζωή που δεν ασχολείσαι με οτιδήποτε περιττό για εσένα και την εξέλιξή σου σε προσωπικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
#1. Βοήθησε την αυτοπειθαρχία σου
Κάποιες φορές, όση αυτοπειθαρχία και αν διαθέτεις, μπορεί να παρασυρθείς από τους εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, να θέλεις να τελειώσεις μια δουλειά, αλλά να χτυπάει συνεχώς το κινητό σου, ή να μην μπορείς να αντισταθείς να τσεκάρεις τα social media ή να θυμηθείς να φας εκείνη τη στιγμή. Ο καθένας ξέρει ποιο είναι το αδύναμο σημείο του. Για παράδειγμα, αυτό που εμένα με αποσυντονίζει είναι το κινητό. Χρειάζεται να υπενθυμίζω συνέχεια στον εαυτό μου την αδυναμία μου και να βρίσκω τρόπους να την ελέγχω. Για παράδειγμα, να έχω σε σίγαση το κινητό ή να το αφήνω κάπου μακριά. Ακόμη και να κλείνω το wifi. Προσπαθώ δηλαδή, να ελέγξω το περιβάλλον, αντί για την συμπεριφορά μου.
#2. Άφησε πίσω τις μη λειτουργικές πεποιθήσεις
Μπορεί με βάση παρελθοντικές εμπειρίες, να έχεις σχηματίσει συγκεκριμένες ιδέες για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι ότι δεν είσαι καλός σε κάτι, συμπεριφέρσου σαν να είσαι. Θα εκπλαγείς παρατηρώντας πώς αλλάζει η συμπεριφορά σου, όταν αλλάζει αυτό που πιστεύεις για σένα. Η λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτό που σκέφτομαι ότι θα μου συμβεί το προκαλώ στη ζωή από μόνη μου.
#3. Αποχωρήσου την ακαταστασία
Δοκίμασε να βάλεις ό,τι ακατάστατο ή περιττό σε κουτιά γράφοντας την ημερομηνία που το έκλεισες. Αν έναν χρόνο μετά δεν το έχεις ανοίξει ψάχνοντας κάτι από αυτά, δώρισέ τα έτσι όπως είναι.
#4. Υπολόγισε το budget σου με χαρτί και μολύβι
Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα πάγια έξοδά σου και υπολόγισε το budget σου. Σημείωνε επί ένα μήνα τι ξόδεψες κάθε μέρα. Κάνε ένα πλάνο αποταμίευσης που θα έχει κάποιον στόχο.
#5. Σκέψου λιγότερο, πράξε περισσότερο
Είναι εύκολο, ειδικά για αναποφάσιστους χαρακτήρες να πέφτουν στην παγίδα της μακροχρόνιας έρευνας. Μήπως κι εσύ ψάχνεις για ώρες τα υπέρ και τα κατά πριν πάρεις μια (ακόμη και μικρή) απόφαση; Μια ενέργεια, αντί για σκέψη, στον πραγματικό κόσμο, θα κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα για σένα.
Ανάλυσέ Το | Οι 10 φράσεις που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου
#6. Βαριέσαι; Δεν πειράζει
Αν μαθαίνεις τον εαυτό σου στην μόνιμη υπερένταση, τότε δεν θα μπορείς απλά να κάτσεις χωρίς να κάνεις κάτι. Αυτό το τρέξιμο συνήθως δημιουργεί αίσθηση ανικανοποίητου και κενού. Αν νιώθεις ανία αναρωτήσου το γιατί. Μήπως οι πράξεις σου είναι μακριά από τις ανάγκες σου; Τις στιγμές που βαριόμαστε έχουμε ευκαιρία για τις πιο σοβαρές σκέψεις.
#7. Ρώτησε τον εαυτό σου «Ε, και;»
Το «και τι έγινε;» είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Αυτά για τα οποία ανησυχείς είναι πράγματι τόσο σοβαρά για σένα ή απλά έμαθες ότι πρέπει να ανησυχείς χωρίς να ξέρεις την πραγματική ουσιαστική αιτία;
#8. Βάλε όρια
Μόνο όταν βάζουμε όρια μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό μας. Βάλε τα όρια σου σταθερά, ξεκάθαρα και ευγενικά. Μην ξεχνάς, δε φταις εσύ εάν ο άλλος αντιδράσει.
#9. Φτιάξε λίστα 30 ημερών
Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο, τοποθέτησέ το στην 30 ημερών λίστα σου. Αν ένα μήνα αργότερα το θέλεις ακόμη, τότε μόνο αγόρασέ το.
#10. Ασχολήσου με τον εαυτό σου
Μη χάνεις χρόνο και ενέργεια σχολιάζοντας τις ζωές των άλλων. Εστίασε στους στόχους και στη δική σου ζωή.
#11. Δοκίμασε την αποστασιοποίηση
Αν σου συμβαίνει κάτι που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, κοίταξέ το από την οπτική ενός τρίτου. Θα το δεις πιο ρεαλιστικά, αντικειμενικά και με πολύ λιγότερο άγχος.
#12. Νιώσε την πραγματική ευγνωμοσύνη
Όλοι οι συγγραφείς που ασχολούνται με την έννοια της ευτυχίας, δίνουν τεράστια έμφαση στην έννοια της ευγνωμοσύνης. Δεν μετράει το πόσα ή το τι έχεις. Αυτό που μετράει είναι αν το εκτιμάς.
#13. Εμπιστέψου τα συναισθήματά σου
Η καρδιά και το ένστικτό μας μπορεί, κάποιες φορές, να φανούν πολύ πιο αξιόπιστη από το μυαλό μας. Αν και το ένα σχετίζεται με το άλλο, το συναίσθημα αποτελεί ένα αδιάψευστο κριτήριο των αναγκών μας και του τρόπου να δώσουμε ικανοποίηση στον εαυτό μας.
#14. Απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου
Εκείνοι που προσπαθούν να σε χειριστούν, εκείνοι που σε σχολιάζουν πίσω από την πλάτη σου, εκείνοι που είναι αδύναμοι να αναλάβουν ευθύνες και να διαχειριστούν καταστάσεις, εκείνοι που δε σέβονται τα όριά σου, εκείνοι που σε ανταγωνίζονται μυστικά. Όλοι οι παραπάνω τύποι ανθρώπων, θα καταναλώσουν ενέργεια και χρόνο δημιουργώντας σου αρνητικά συναισθήματα. Απομάκρυνέ τους ευγενικά, κράτησέ τους σε απόσταση.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη