Την ιδέα για αυτό το άρθρο μου την έδωσε η μαμά μου, χωρίς να το ξέρει. Η μαμά μου, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι ένας άνθρωπος που ανησυχεί για όλα. Αν συμβεί κάτι δυσάρεστο αγχώνεται, αν συμβεί κάτι ευχάριστο πάλι ανησυχεί γιατί μπορεί κάτι να αλλάξει, και αν όλα κυλούν ομαλά, ψάχνει να βρει τι δεν πηγαίνει καλά και δεν το έχουμε καταλάβει.
Ευτυχώς, τη συνήθεια της ανησυχίας την υιοθέτησε τελευταία, οπότε δεν θυμάμαι να μεγαλώνω με μία τόσο αγχώδη μητέρα που φέρνει τον πανικό. Ευτυχώς δηλαδή! Όμως αυτό που παρατηρώ είναι ότι η συνήθειά της να ανησυχεί για όλα και να ψάχνει το πρόβλημα, της στερεί ουσιαστικά τις χαρές της ζωής. Χάνει το νόημα της ζωής. Ζει στο παρελθόν και στο μέλλον και σπάνια στο παρόν.
Η ανησυχία δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αυτοπροστασίας. Ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις παρελθοντικές εμπειρίες για να προετοιμαστεί για αυτές που έρχονται. Πολύ λογικό ακούγεται αυτό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πριν συμβεί «το κακό». Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όταν και αν έρθει στη ζωή μας. Επίσης, είναι διαφορετικό να προνοώ και διαφορετικό να ανησυχώ και να αγχώνομαι. Το άγχος είναι η αντίδραση του συναισθήματος του φόβου. Γιατί να φοβηθώ εάν δεν αντιμετωπίζω απειλή στην πραγματικότητα; να
Η διαφορά της προνοητικότητας με την ανησυχία
Μπορώ να σκεφτώ μια πιθανή αρνητική έκβαση για μια κατάσταση και να προσπαθήσω να δημιουργήσω κάποιου είδους ασφάλεια. Για παράδειγμά, είναι πιθανό να με απολύσουν κάποια στιγμή από τη δουλειά μου γιατί έχω συγκρούσεις με τον εργοδότη μου, οπότε προνοώ να ψάξω για κάποια άλλη εργασία και να μαζέψω κάποια χρήματα. Αυτό είναι η προνοητικότητα. Η ανησυχία είναι να ζω κάθε μέρα με το φόβο της απόλυσης και να αγχώνομαι και να πανικοβάλλομαι στην περίπτωση που αυτό συμβεί. Να προσθέσω ότι μπορεί κάποιος να είναι προνοητικός, αλλά παράλληλα να αγχώνεται γιατί μπορεί να απαξιώνει τις κινήσεις που θα του προσδώσουν το συναίσθημα της ασφάλειας.
Πώς να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να αποβάλλει την περιττή ανησυχία
- Γράψε σε ένα χαρτί τις ανησυχίες σου. «Ανησυχώ μήπως….» Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός σου συνειδητοποιεί τις ανησυχίες και μπαίνει στη διαδικασία να βρει λύσεις.
- Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμος στις περιπτώσεις ατόμων με έντονο άγχος. Ακόμη και ένα λεπτό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στον διαλογισμό έχεις καταφέρει να ελέγχεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου
- Ζήσε στο εδώ και τώρα με το να μάθεις να επικεντρώνεσαι στην παρούσα στιγμή και κατάσταση. Συνειδητοποίησε ότι η ζωή σου είναι το τώρα και μόνο αυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι σκέψεις.
- Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Όταν και αν συμβεί αυτό που φοβάσαι, τότε θα σκεφτείς τι θα κάνεις. Μέχρι τότε απόλαυσε τη στιγμή.
- Πάρε την απόφαση να σταματήσεις αυτή την κακία συνήθεια. Συνειδητοποίησε οτι δεν προστατεύεσαι αλλά ταλαιπωρείσαι και ίσως ταλαιπωρείς και τους γύρω σου.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr