Ανάλυσέ το | Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη σχέση μας από την απιστία

-Γράφει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Αυτή είναι μια ερώτηση που την δέχομαι συχνά. Υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε τη σχέση μας από την απιστία, την προδοσία, το ψέμα;

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί να πούμε ψέματα στον εαυτό μας και στους άλλους, όλοι είμαστε ικανοί να κοροϊδέψουμε, να εξαπατήσουμε και να προδώσουμε. Δεν επικροτώ αυτές τις συμπεριφορές, αλλά ούτε και τις κρίνω. Φυσικά και δεν εγκρίνω την απιστία, ωστόσο, όπως και όλες οι συμπεριφορές, κάτι υποδηλώνει και κάπου αποσκοπεί. Είναι μια δραπέτευση από την πραγματικότητα και από τις ευθύνες; Είναι η αναζήτηση προσοχής και φροντίδας; Είναι ο τρόπος να προκαλέσει κανείς συζητήσεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ; Είναι ο τρόπος να νιώσει κάποιος ότι είναι αρκετός ή να προκαλέσει τη διεκδίκηση και την αγάπη;

Ανάλυσέ το | Τι συμβαίνει με την απιστία; Γιατί απιστούμε και τι είναι η απιστία;

Πολλοί ενήλικες μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου το ψέμα είναι μια νόμιμη και επιθυμητή συμπεριφορά. Ο μπαμπάς (ή η μαμά) ζει διπλή ζωή και ο άλλος κάνει ότι δεν το βλέπει. Πολλά παιδιά παρακολουθούν τους γονείς τους να υποκρίνονται ότι είναι ευτυχισμένοι και πολλές οικογένειες επιδοκιμάζουν τη μυστική συμπεριφορά, ειδικά όταν εκείνη είναι θεωρείται από τους ίδιους μη αποδεκτή. Για παράδειγμα, μπορεί να περάσουν στο παιδί το μήνυμα, πώς, αν είναι ομοφυλόφιλος, πρέπει να το κρατήσει για τον εαυτό του, να είναι το μυστικό του. Μαθαίνουμε να αποφεύγουμε την αλήθεια, ειδικά αν μας πονάει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ο μόνος δρόμος προς την προσωπική μας απελευθέρωση. Και θεωρώ πώς συνειδητά ή μη, όλοι οι άνθρωποι την έχουμε ανάγκη.

Ανάλυσέ το | Πότε επιβιώνει η σχέση μετά την απιστία;

Κάνε τις συζητήσεις που αποφεύγεις.

Μίλησε ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Πες του τι θέλεις, τι ονειρεύεσαι, πώς θες να ζεις τη ζωή σου, μίλησέ του για τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις. Συμφωνείστε ότι θα κάνετε μια συζήτηση χωρίς κριτική, αλλά ότι θα είστε εκεί να ακούσετε πραγματικά τον άλλον. Τι ψάχνει, ,τι ζητάει τι νιώθει.

Πες την αλήθεια στον εαυτό σου

Πριν από εκείνη τη συζήτηση, μίλησε με τον εαυτό σου. Πες την αλήθεια στον εαυτό σου. Τι χρειάζεσαι, τι ζητάς τι περιμένεις, πώς θέλεις να ζεις. Βεβαιώσου ότι αφήνεις στην άκρη την λογοκρισία των αναγκών σου. Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Είναι δικά σου και είναι πολύτιμα.

Φέρσου στον σύντροφό σου σα να είναι ο καλύτερος πελάτης σου.

Στον πελάτη σου δείχνεις συνεχώς πόσο πολύτιμος είναι, σκέφτεσαι τις ανάγκες του και μάλιστα προσπαθείς να τις προλάβεις. Κάνε το ίδιο με τον σύντροφο της ζωής σου.

Βεβαιώσου ότι κάθε μέρα που περνάει, έχεις δείξει με κάποιο τρόπο στον σύντροφό σου ότι είναι σημαντικός και ξεχωριστός. Ότι υπάρχει για κάποιον λόγο στη ζωή σου και όχι η επιλογή σου είναι τυχαία. Δείξε του ότι τον εκτιμάς και τον υπολογίζεις. Δεν χρειάζεται όλα αυτά να μεταφέρονται με τρομερά μεγαλεπίβολους τρόπους. Πολλές φορές μια χειρονομία, μια φράση που δείχνει εμπιστοσύνη και εκτίμηση, μια απλή κίνηση μπορεί να φανερώσει αυτά τα συναισθήματα.

Μάθετε να ακούτε πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Συχνά τα ζευγάρια επαναλαμβάνουν τις ίδιες συζητήσεις ξανά και ξανά. Ο λόγος είναι ότι δε ακούει ο ένας τον άλλο. Ο καθένας λέει τα δικά του και τελικά δεν έχει κατανοήσει πως νιώθει ο άλλος. Απεναντίας, συχνά επικρίνει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου προσπαθώντας να τα υποβιβάσει. Έτσι η συζήτηση τελειώνει με πικρία και απογοήτευση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αποφεύγουν τα ζευγάρια να συζητάνε για σημαντικά θέματα, γιατί φοβούνται ότι ο άλλος θα στεναχωρηθεί ή θα θυμώσει.

Η απιστία, έρχεται συχνά να προκαλέσει αλήθειες και ουσιαστικές συζητήσεις. Οδηγεί ξανά την προσοχή σε θέματα που έχουμε παραμελήσει. Κάποιες άλλες φορές, φέρνει στο προσκήνιο προσωπικές ανασφάλειες, τις οποίες το άτομο επιλέγει πώς θα τις διαχειριστεί για τον εαυτό του και το μέλλον του.

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να είναι ο εαυτός του και να δεχτεί την αλήθεια του άλλου.

Ωστόσο, μην ξεχνάς. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά και τις σκέψεις του άλλου (…και γιατί να θέλεις κάτι τέτοιο; Που θα οδηγήσει;)

Μπορείς μόνο να στραφείς στον εαυτό σου και να αποδεχτείς τα συναισθήματα σου. Να προχωρήσεις χωρίς ενοχές και αυτοκατηγορίες, αλλά με την πρόθεση για αυτοβελτίωση και προσωπική ανάπτυξη.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη