Η έννοια της ανάλυσης, δεν ακούγεται και τόσο κακή… Αναλύω καταστάσεις, δίνω ερμηνείες, προχωράω σκεπτόμενη τις συνέπειες. Ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο το οποίο όταν ξεπεραστεί η ανάλυση μετατρέπεται σε υπερανάλυση η οποία μπορεί να δημιουργήσει άγχος, μπερδεμένη κρίση, αποχή, θλίψη αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Η επίγνωση είναι η αρχή της αλλαγής.
Για να μπορέσεις να διαχειριστείς την τάση σου στην υπερανάλυση, χρειάζεται αρχικά να συνειδητοποιήσεις πότε συμβαίνει. Παρατήρησε πότε υπεραναλύσεις, με ποιο τρόπο το εκφράζεις και πώς το βιώνεις. Όποτε το παρατηρείς, κάνει ένα βήμα πίσω, πάρε δυο βαθιές ανάσες και αποφάσισε την αλλαγή που θέλεις να πετύχεις.
Ανάλυσέ Το | Οι καθημερινές συνήθειες που μπορείς να καθιερώσεις και να σημαίνουν πολλά για το παιδί
Μην υποκινείσαι από την τελειοθηρία
Πολύ πολύ μεγάλη παγίδα. Εάν το κάνεις, σταμάτησέ το τώρα. Το να βάζεις στόχους είναι κάτι πολύ θετικό για τον εαυτό σου, το να προσπαθείς να φτάσεις όμως κάποιο ιδανικό πρότυπο ή κάποια ιδανική μη ρεαλιστική εικόνα, απλά θα σε οδηγήσει σε λάθος δρόμο και θα χάσεις τον εαυτό σου.
Σταμάτησε τη σύγκριση με τους άλλους
Πραγματικά, πόσο παράλογο είναι να συγκρινόμαστε με τους άλλους και να βγάζουμε άτοπα συμπεράσματα; Τι θα πει καλύτερος; Κάποιος είναι καλύτερος σε κάτι, κάποιος σε κάτι άλλο. Επίσης, από τον καλύτερο υπάρχει και ο ακόμη καλύτερος. Ποιος το κρίνει αυτό και πού σταματάει; Σκέψου. Ποιους ανθρώπους αγαπάς; Αυτούς με τα περισσότερα προσόντα , ταλέντα και ικανότητες ή εκείνους που έχουν ευγενική ψυχή, που σε σέβονται και επικοινωνείς; Το ότι θα θαυμάσω μια δεξιότητα σε κάποιον, αυτό δε σημαίνει ότι θα τον αγαπήσω ή ότι θα τον νιώθω κοντά μου.
Ανάλυσέ Το | Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας
Σκέφτεσαι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ξεκίνα να σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει σωστά.
Η υπερανάλυση πυροδοτείται από ένα και μόνο συναίσθημα. Τον φόβο. Όταν εστιάζεις σε όλα τα αρνητικά που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, το φυσικό αποτέλεσμα είναι να νιώσεις αδύναμη και ευάλωτη. Το αίσθημα αδυναμίας κάποιους τους απομονώνει, άλλους τους δημιουργεί παράλογες σκέψεις, άλλους τους δημιουργεί την ανάγκη να δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης και κάποιους τους δημιουργεί την ανάγκη να ελέγχουν τους άλλους. Αναρωτήσου πώς σε επηρεάζει εσένα ο βαθύτερος αυτός φόβος. Προσπάθησε να εστιάζεις στο καλό που θα έρθει και όχι σε εκείνο που μπορεί να πάει στραβά, γιατί συνήθως αυτά που φοβόμαστε, ασυνείδητα, τα προκαλούμε.
Απομυθοποίησε τον φόβο σου
Αυτό που μπορεί να πήγε στραβά στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα πάει καις το μέλλον. Η κάθε αποτυχία είναι ένα μάθημα που θα σε εξελίξει. Θα σκεφτείς πώς θα αντιμετωπίσεις την δυσκολία , όταν θα συμβεί πραγματικά αυτό που φοβάσαι. Μέχρι τότε να περιμένεις το καλό.
Πίστεψε σε σένα
Κάπου μέσα σου φοβάσαι γιατί αμφισβητείς τον εαυτό σου. Αμφισβητείς το αν θα μπορέσεις να διαχειριστείς τη δυσκολία, αμφισβητείς το αν είσαι αρκετή. Αποδέξου πως δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Μπορείς να ελέγξεις μόνο τον εαυτό σου με το να διαχειριστείς τις σκέψεις σου.
Απέσπασε την προσοχή σου με κάτι θετικό
Συνήθως βοηθάει πολύ να αποκτούμε ευχάριστα χόμπυ και δραστηριότητες που βοηθούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μπορείς να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα. Μπορεί να είναι ο χορός, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η γυμναστική, το ράψιμο, η ζωγραφική, το διάβασμα, η πεζοπορία. Δοκίμασε να δεις τι σου ταιριάζει και κάνε το πράξη. Έστω και μισή ώρα την ημέρα αφιέρωσέ την σε κάτι που απλά θα σου κάνει καλό.
Να είσαι ευγνώμων
Βάλε στην καθημερινότητά σου την ευγνωμοσύνη. Γράφε κάθε πρωί και κάθε βράδυ αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μάθε να εστιάζεις στο θετικό.
Η υπερανάλυση μπορεί αν παγιδέψει τον οποιονδήποτε. Εάν βρεις τον τρόπο να την διαχειρίζεσαι, θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη