Όταν η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα, επηρεάζει τόσο τον ασθενή, όσο και τα κοντινά του πρόσωπα. Κάποτε είχα γνωρίσει την Π. η οποία είχε σχέση με τον Ν. Ο Ν. ταλαιπωρούταν από κατάθλιψη εδώ και αρκετούς μήνες, κάτι που δημιουργούσε ποικίλα συναισθήματα στην Π. όπως ενοχές, θλίψη, άγχος, μοναξιά αλλά και αίσθημα ευθύνης. Η κατάθλιψη, δεν καταστρέφει μόνο την ικανότητα για το άτομο να δείξει και να δεχτεί τρυφερότητα, καταστρέφει και την ικανότητα να μείνει μόνο νιώθοντας ασφάλεια και ηρεμία.
Τι μπορείς να κάνεις όταν ο σύντροφός σου έχει κατάθλιψη
Δεν είναι δική σου ευθύνη
Η ψυχική κατάσταση του συντρόφου σου, είναι δική του ευθύνη. Ακόμη κι εάν έχει συμβεί κάποιο περιστατικό μεταξύ σας, το οποίο τον έχει στεναχωρήσει, δε σημαίνει ότι η σχέση σας ή εσύ είστε υπεύθυνοι για μια μακροπρόθεσμη ψυχική διαταραχή. Επίσης, δεν έχεις εσύ την ευθύνη να βγάλεις τον σύντροφό σου από αυτή την κατάσταση. Φυσικά και μπορείς να τον βοηθήσεις, όμως το κατά πόσο και το εάν θα δεχτεί αυτή τη βοήθεια, είναι παράγοντες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον ίδιο.
Φρόντισε τον εαυτό σου
Έχω παρατηρήσει πως όταν στο ζευγάρι ο ένας υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή, ο άλλος νιώθει ενοχές να χαρεί τη ζωή. Είναι σα να αισθάνεται πως πρέπει να συμβαδίζει μαζί του, ώστε να μην δημιουργήσει περαιτέρω αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, δε μπορείς να βοηθήσεις κανέναν, εάν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου. Και όταν λέω φροντίδα, αναφέρομαι σε ό,τισημαίνει για εσένα το να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα.
Δώσε χρόνο και χώρο στον σύντροφό σου
Ο σύντροφός σου, μπορεί να χρειάζεται χρόνο που θα είναι απομονωμένος. Μην πιέζεις την κατάσταση διότι αυτός ο χρόνος ίσως είναι πολύτιμος καθώς μπορεί να τον βοηθάει να διαχειριστεί συναισθήματα που τα νιώθει μη διαχειρίσιμα.
Πρότεινε δραστηριότητες
Προσπάθησε να μην επιβάλλεις αλλά ούτε και να πιέζεις τον σύντροφό σου να εμπλακεί σε δραστηριότητες. Ωστόσο, μπορείς να του προτείνεις ό,τι σκέφτεσαι πως θα τον αποσπάσει από τις αρνητικές σκέψεις.
Στήριξε την προσπάθειά του για θεραπεία
Συνόδευσέ τον στον θεραπευτή, ενθάρρυνε αυτή την προσπάθεια, βοήθησέ τον να δει φως στο τουνελ. Το χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, είναι ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να δει μέλλον. Βοήθησε τον σύντροφό σου να δει μέλλον και συνέδεσέ το με την όποια παραμικρή προσπάθεια διακρίνεις από εκείνον.
Θέσε ξεκάθαρα τα όριά σου
Μην προσπαθήσεις να γίνεις η ψυχολόγος αλλά ούτε και η προσωπική νοσοκόμα του συντρόφου σου. Είσαι η σύντροφός του, η οποία θα είναι δίπλα του ως μια ξεχωριστή ύπαρξη και όχι ως μαμά ή γιατρός του. Ενθάρρυνέ τον να σου μιλήσει για τα συναισθήματά του και δείξε κατανόηση χωρίς καθοδήγηση και πίεση να αλλάξει αυτό που νιώθει.
Είναι πολύ δύσκολο να βιώνει κάποιος την κατάθλιψη στο οικογενειακό του περιβάλλον. Χρειάζεται υπομονή και θέληση. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσω, πως υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και θεραπείας, αρκεί να μη χαθεί η πίστη.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη